Ανακαλύπτοντας τη σύνδεση της τεχνητής νοημοσύνης με τον Τάλω, την αρχαία ρομποτική και την ελληνική μυθολογία. Η τεχνητή νοημοσύνη, ως αποτέλεσμα της εξερεύνησης των ορίων μεταξύ μηχανής και ανθρώπου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, αφού οι ρίζες της εντοπίζονται στους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι προχώρησαν σε πρωτοποριακές καινοτομίες πριν από 2.500 χρόνια. Η αναγνώριση των επιτευγμάτων στη μηχανική και στην τεχνολογία περιλαμβάνει και το χάλκινο γίγαντα Τάλω, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ανθρωποειδές. Ο Όμηρος, στην Ιλιάδα, αναφέρει την ομηρική λέξη αυτόματον με την έννοια των μηχανών που δρουν από μόνες τους, κάτι που υποδηλώνει την αρχαία ελληνική προδιάθεση για την αυτοματοποίηση. Σημαντικές αναφορές στους αυτοματοποιημένους μηχανισμούς βρίσκονται και στα αρχαία θέατρα ή στους ναούς, όπως περιγράφει ο Ήρων στα Πνευματικά.
Ο Τάλως, ο μυθικός φύλακας της Κρήτης, αναδεικνύει την προοδευτική τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων που επέτρεψε τη δημιουργία γιγάντιων πολεμικών μηχανών. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι αρχαίοι μηχανικοί ανέπτυξαν ήδη στον 4ο π.Χ. αιώνα προηγμένα συστήματα, όπως η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος, η οποία αποτελεί το πρώτο πλήρως λειτουργικό ρομπότ σε φυσικό μέγεθος.
Στο βιβλίο της «Θεοί και Ρομπότ», η Άντριεν Μέγιορ, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξετάζει πώς οι ελληνικοί μύθοι έχουν προσφέρει την αφετηρία για τις σύγχρονες ιδέες περί τεχνητής ζωής, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων για τη μηχανική και την τεχνολογία. Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι, πιστεύοντας ότι τα υλικά στοιχεία δεν είναι άψυχα, αλλά διαθέτουν ενέργεια, έθεσαν τις βάσεις για την ιδέα της αυτόνομης μηχανής. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιπτάμενη περιστερά του Αρχύτα, η οποία ήταν ένα ξύλινο ομοίωμα που πετούσε αυτόνομα.
Ο Τάλως θεωρείται το πρώτο ρομπότ του κόσμου, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλασικών Σπουδών Μέρλιν Πέρι. Η κατασκευή του από τον Ήφαιστο τονίζει τις επιστημονικές προοπτικές της εποχής, καθώς συνδύαζε τεχνολογία και μυθολογία. Ήταν σχεδιασμένος να προστατεύει την Κρήτη και να επιτηρεί τους κατοίκους, ενώ το τρωτό του σημείο, μια φλέβα στον αστράγαλο, είναι που τελικά οδήγησε στην πτώση του.
Η διαδικασία της κατασκευής του Τάλω, σύμφωνα με την Άντριεν Μέγιορ, περιλάμβανε βιοτεχνολογία, επισημαίνοντας ότι η αντίληψη της δημιουργίας αυτόνομων μηχανών υπήρχε στους αρχαίους πολιτισμούς. Ο Τάλως, που συνδυάζει στοιχεία ζωντανής και μη ζωντανής ύλης, μας προσφέρει ένα παράδειγμα της αρχαίας έρευνας για τη φύση της ζωής και της συνείδησης.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr