Τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind επαναστατεί στη γεωμετρία

Τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind επαναστατεί στη γεωμετρία

Η DeepMind ανακοινώνει την επιτυχία του AlphaGeometry2 στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, ξεπερνώντας χρυσούς Ολυμπιονίκες. Πέρυσι, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google DeepMind πέτυχε επιδόσεις που θα του εξασφάλιζαν αργυρό μετάλλιο, αλλά τώρα έχει καταφέρει να ξεπεράσει ακόμη και τους χρυσούς νικητές. Το AlphaGeometry2, όπως ονομάζεται το μοντέλο, σημείωσε κορυφαία βαθμολογία στα γεωμετρικά προβλήματα της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας, μιας εξέχουσας διοργάνωσης που αναδεικνύει τους πιο ταλαντούχους μαθητές λυκείου.

Οι επιδόσεις του μοντέλου ξεπέρασαν τη βαθμολογία του μέσου χρυσού Ολυμπιονίκη, όπως αναφέρει η DeepMind σε μελέτη της που έχει δημοσιευθεί στο αποθετήριο arXiv. Το AlphaGeometry2 έχει σχεδιαστεί ειδικά για την επίλυση προβλημάτων ευκλείδειας γεωμετρίας, ένα από τα τέσσερα βασικά πεδία της Ολυμπιάδας, που περιλαμβάνει επίσης θεωρία αριθμών, άλγεβρα και συνδυαστική. Ένα άλλο μοντέλο της DeepMind, το AlphaProof, αναλαμβάνει τα μη γεωμετρικά προβλήματα του διαγωνισμού.

Αυτά τα δύο μαθηματικά μοντέλα έκαναν την εμφάνισή τους τον περασμένο Ιούλιο, πετυχαίνοντας βαθμολογία 28 στα 42 σε προβλήματα της Ολυμπιάδας, ένα σημείο λιγότερο από αυτό που απαιτείται για χρυσό μετάλλιο. Ωστόσο, η νέα έκδοση του AlphaGeometry έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης του Gemini, ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της Google, το οποίο είναι παρόμοιο με το ChatGPT της OpenAI.

Η νέα βερσιόν του AlphaGeometry απέκτησε την ικανότητα να σκέφτεται μετακινώντας γεωμετρικά αντικείμενα, καθώς και τη δυνατότητα επίλυσης γραμμικών εξισώσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο μοντέλο έχει τη δυνατότητα να λύσει το 84% όλων των γεωμετρικών προβλημάτων που έχουν τεθεί στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα τα τελευταία 25 χρόνια, σε σύγκριση με 54% για την αρχική του έκδοση.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο δεν έχει συμμετάσχει επίσημα στην πραγματική Μαθηματική Ολυμπιάδα. Αυτό προγραμματίζεται να συμβεί στον επόμενο διαγωνισμό τον Ιούλιο στην Αυστραλία, όπου οι μαθητές θα έρθουν πρώτοι σε επαφή με τα προβλήματα πριν αυτά παρουσιαστούν στα υπολογιστικά μοντέλα. Το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτύχει επίσημα τη βαθμολογία χρυσού μεταλλίου θα κερδίσει το Βραβείο ΑΙ Μαθηματικής Ολυμπιάδας των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο το βραβείο αυτό προορίζεται μόνο για μοντέλα ανοιχτού κώδικα, γεγονός που αποκλείει την DeepMind από τη συμμετοχή.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play