Αλλαγές σε όλα τα social media από το καλοκαίρι – Σαρωτικές οι απαιτήσεις της ΕΕ για το περιεχόμενο

Αλλαγές σε όλα τα social media από το καλοκαίρι – Σαρωτικές οι απαιτήσεις της ΕΕ για το περιεχόμενο

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής για να αποκαλύψουν πόσοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο του DSA.

Από το καλοκαίρι, το TikTok, το Twitter, το Facebook και το Instagram θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανόνες βάσει του νόμου της ΕΕ για την εποπτεία περιεχομένου, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, οι πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις σαρωτικές απαιτήσεις από το καλοκαίρι του 2023, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας κατάργησης παράνομου περιεχομένου, του περιορισμού της παραπληροφόρησης και της καλύτερης προστασίας παιδιών και εφήβων υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο νέος νόμος της ΕΕ προβλέπει πρόστιμα έως και στο 6% των ετήσιων εσόδων για τις εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν
Η εταιρεία πίσω από το TikTok δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει καταμετρήσει κατά μέσο όρο 125 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην ΕΕ από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023. Αντίστοιχα, αυτή την εβδομάδα η Meta ανακοίνωσε ότι, μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2022, υπήρχαν περίπου 255 εκατομμύρια μέσοι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες στην ΕΕ για το Facebook και περίπου 250 εκατομμύρια χρήστες για το Instagram. Το Twitter δήλωσε ότι είχε σχεδόν 101 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ κατά μέσο όρο τις τελευταίες 45 ημέρες, ενώ το YouTube ανακοίνωσε πως πάνω από 401 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα έως και 6% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων των εταιρειών, εάν από τις έρευνές της διαπιστωθεί πως τέτοιου μεγέθους διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP) παρανομούν. Οι μεγάλες εταιρείες θα ελέγχονται επίσης από εξωτερικές εταιρείες για να εξακριβωθεί ότι κάνουν αρκετά ώστε οι αλγόριθμοι και οι πλατφόρμες τους να μην ενέχουν μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία και οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε ορισμένα κρίσιμα εσωτερικά δεδομένα.

Η ΕΕ ελέγχει τις διαδικτυακές πλατφόρμες για ακραίο και επιβλαβές περιεχόμενο
Αρκετές μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube και το TikTok έχουν τεθεί υπό έλεγχο για διάδοση παραπληροφόρησης και ώθηση των χρηστών σε «λαβυρίνθους» ακραίου περιεχομένου. Το Instagram έχει επίσης αντιμετωπίσει εκτεταμένη κριτική επειδή φέρεται να βλάπτει την ψυχική υγεία των έφηβων κοριτσιών.

Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να πληρώνουν έως και 0,05 τοις εκατό του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους κάθε χρόνο στην Επιτροπή για να χρηματοδοτήσουν την επιβολή του DSA. Παράλληλα, οι μικρότερες πλατφόρμες θα πρέπει να κληθούν να ικανοποιήσουν λιγότερες υποχρεώσεις και θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στην αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου. Η εφαρμογή των απαιτήσεων του DSA για αυτές τις πλατφόρμες θα ξεκινήσει από το 2024.

Η Επιτροπή, ωστόσο, θα πρέπει να ορίσει επίσημα τις VLOP -πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ- τις επόμενες εβδομάδες. Τρεις αξιωματούχοι της Επιτροπής υποστήριξαν πως η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από δύο έως έξι εβδομάδες.

Δείτε επίσης: Σημαντικές οι ευκαιρίες για τα ελληνικά τρόφιμα υψηλής ποιότητας στην αμερικάνικη αγορά

Loading

Play