Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν αρνητικά αποτελέσματα από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον των Αμερικανών που πιστεύουν το αντίθετο.
ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους περισσότερους Αμερικανούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.
Πάνω από δύο τρίτα των Αμερικανών ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της AI και 61% θεωρούν ότι αυτή μπορεί να απειλήσει τον πολιτισμό. Από τότε που το ChatGPT έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών, η ευρεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή εκτόξευσε την νέα τεχνολογία στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.
Η εμφάνιση του ChatGPT, το οποίο δημιουργήθηκε από την OpenAI με χρηματοδότηση της Microsoft, πυροδότησε ταυτόχρονα και μια πρωτοφανή κούρσα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, μεταξύ αυτών η Google και η Microsoft, ανταγωνίζονται για να ξεπεράσει η μία τα επιτεύγματα της άλλης και να ηγηθεί της νέας εποχής στην οποία μπαίνει η ανθρωπότητα.
Βουλευτές και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ενδιαφέρονται επίσης: ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Τομ Όλτμαν κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την πιθανότητα κακής χρήσης αυτής της τεχνολογίας και ζήτησε την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων.
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να μπει αυτό το τζίνι στο μπουκάλι. Συντελείται μια παγκόσμια έκρηξη», δήλωσε o γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ένας από τους πολλούς βουλευτές που έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για τη ρύθμιση της ΑΙ στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης στη Γερουσία αναφορικά με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.
Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν αρνητικά αποτελέσματα από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον των Αμερικανών που πιστεύουν το αντίθετο. Σύμφωνα με τα δεδομένα, 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ΑΙ συνιστά κίνδυνο για την ανθρωπότητα, ενώ μόνο το 22% διαφωνούν και το 17% παραμένουν αβέβαιοι.
Εκείνοι που είχαν ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 εξέφρασαν μεγαλύτερη ανησυχία. Το 70% των ψηφοφόρων του Τραμπ σε σχέση με το 60% των ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν συμφωνεί ότι η ΑΙ μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα. Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι Ευαγγελιστές Χριστιανοί κυρίως συμφωνούν ότι η ΑΙ αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα με ποσοστό 32% σε σύγκριση με 24% των μη Ευαγγελιστών Χριστιανών.
Πάντως, ενώ οι Αμερικανοί ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη, η εγκληματικότητα και η οικονομία βρίσκονται σε υψηλότερη θέση στον κατάλογο με τις ανησυχίες σχετικά με καθημερινά ζητήματα: το 77% υποστηρίζει την αύξηση της χρηματοδότησης της αστυνομίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και το 82% ανησυχεί για τον κίνδυνο ύφεσης.
Εκπρόσωποι του χώρου λένε ότι οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη της ΑΙ. «Οι ανησυχίες είναι πολύ εύλογες, αλλά θεωρώ ότι εκείνο που λείπει στον διάλογο είναι γιατί το κάνουμε όλο αυτό; Η ΑΙ θα αυξήσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα τους βοηθήσει να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί και ικανοί», λέει ο Σεμπάστιαν Θραν, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που ίδρυσε το Google X.
«Οι Αμερικανοί δεν συνειδητοποιούν μάλλον πόσο έχει ήδη διεισδύσει στην καθημερινή ζωή τους τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά η τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει ο ίδιος.
Δείτε επίσης: Απάτη: Νέα μόδα οι «μαϊμού» κλήσεις – Πώς οι επιτήδειοι εξαπατούν τα θύματά τους