Τεχνητή νοημοσύνη: Παραιτήθηκε από την Google ο επιστήμονας που άνοιξε τον δρόμο στο ChatGpt

Τεχνητή νοημοσύνη: Παραιτήθηκε από την Google ο επιστήμονας που άνοιξε τον δρόμο στο ChatGpt

Παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google ο Τζέφρι Χίντον, ο οποίος ήταν ένας από τους επιστήμονες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Ο πρώην – πλέον – επιστήμονας της Google, ανέφερε πως τρόμαξε βλέποντας ορισμένα στοιχεία στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των AI chatbots.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν», ανέφερε ο Χίντον.

Η συμβολή του Χίντον θεωρείται μεγάλη στην ανάπτυξη των νευρωνικών δικτύων, που είναι κομβικά για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα θεωρείται πως η τεχνολογία που ανέπτυξε το 2012 μαζί με 2 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ήταν καταλυτική για την τεχνητή νοημοσύνη όπως την ξέρουμε έως τώρα.

Ήταν τότε που η Google έδωσε 44 εκατ. δολάρια για να εξαγοράσει τη startup με τη νέα τότε τεχνολογία. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, αυτό το σύστημα άνοιξε το δρόμο για ακόμα πιο ισχυρά συστήματα για τεχνητή νοημοσύνη, όπως το πασίγνωστο πλέον chatgpt. Μάλιστα ο Χίντον έλαβε μαζί με τους 2 φοιτητές το το βραβείο «Turing», που συχνά αποκαλείται «το βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής», γι’ αυτή ακριβώς την τεχνολογία τους.

Τώρα όμως παραιτήθηκε από την Google λέγοντας πως θέλει να μιλά ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, και μάλιστα δηλώνει μετανιωμένος για τα όσα έφτιαξε.

Τότε η Google ξόδεψε 44 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την startup του Βρετανοκαναδού. Και το σύστημα αυτό οδήγησε στη δημιουργία όλο και πιο ισχυρών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων νέων chatbots, όπως το «ChatGPT» και το «Google Bard». Το 2018, ο Δρ Χίντον και οι δύο συνεργάτες του έλαβαν το βραβείο «Turing», που συχνά αποκαλείται «το βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής», για το έργο τους στα νευρωνικά δίκτυα. Τώρα, όμως, αφότου παραιτήθηκε από την Google και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κούρσα των εταιρειών τεχνολογίας προς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Όπως λέει, το συστήματα AI μπορούν να έχουν κινδύνους για τις θέσεις εργασίας, ενώ άλλοι επιστήμονες αναφέρουν πως ίσως είναι απειλή για την ανθρωπότητα.

«Παρηγορώ τον εαυτό μου με τη δικαιολογία πως αν δεν το είχα κάνει εγώ, κάποιος άλλος θα το είχε κάνει», έχει δηλώσει ο Χίντον.

Δείτε επίσης: Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Θα δώσει τελικά Πανελλήνιες μαζί με άλλους μαθητές

Loading