Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα – Δεν είχε εμβολιαστεί

309
Θάνατος 8χρονου από διεφθερίτιδα – Δεν είχε εμβολιαστεί
Ένα οκτάχρονο παιδί έχασε την ζωή του στο νοσοκομείο Παίδων πριν από λίγες ημέρες από διφθερίτιδα, νόσο η οποία – όπως αναφέρουν οι επιστήμονες – είχε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες να εμφανιστεί στην Ευρώπη και στη χώρα μας ειδικότερα, αφού είχε «εξαλειφθεί» μέσω των τακτικών εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί μεγάλωσε στο κέντρο βρεφών «Μητέρα» και τα τελευταία χρόνια είχε δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι νοσοκομειακές πηγές το παιδί είχε λάβει μόνο δύο από τις δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP, το οποίο αφορά την προστασία από τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκίτη.

Να σημειωθεί δε, ότι το οκτάχρονο παιδί δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα όπως τουλάχιστον ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 12 ετών θα πρέπει να έχει υποβληθεί σε έξι δόσεις του εμβολίου, ώστε η κάλυψή του να είναι πλήρης.

Πως το παιδί έφθασε στη μόλυνση

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο παιδί είχε κάνει μόνο δύο δόσεις, δίνει και την εξήγηση των ειδικών ότι το παιδί μολύνθηκε εύκολα από το τοξιγόνο κορυνοβακτηρίου της διφθερίτιδας. Παράλληλα οι ειδική προσθέτουν ότι τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται σε έξαρση μια ανεξήγητη στάση των γονιών απέναντι στον εμβολιασμό, τα βακτήρια που ευθύνονται για τις μολυσματικές ασθένειες δεν έχουν εξαφανιστεί και ούτε και θα εξαφανιστούν.

Αυτό ουσιαστικά εξαφανίζει το εμβόλιο είναι οι ασθένειες που προκαλούνται από τέτοια βακτήρια. Σ’ ότι αφορά το κορυνοβακτηρίδιο της διμφερίτιδας, προκαλεί πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα ή και τη μύτη. Σταδιακά δυσκολεύει η κατάποση και η αναπνοή σε σημείο να προκληθεί μέχρι και ασφυξία.

Όσο για την τοξίνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της νόσου, προκαλεί σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια, μέχρι και παράλυση. Όλα αυτά τα συμπτώματα είχαν αναφερθεί στην περίπτωση του 8χρονου παιδιού, για τον λόγο αυτό άλλωστε οι γονείς του τον μετέφεραν σε ιδιωτικό νοσοκομείο εκτιμώντας ότι έχει λαρυγγίτιδα.

Άμεσα οι γιατροί έδωσαν εντολή για εισαγωγή του παιδιού στην κλινική, γεγονός που δεν δέχτηκαν οι γονείς με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα ο οκτάχρονος να μεταφερθεί στο Παίδων, όπου διασωληνώθηκε αμέσως.

Μετά από δύο 24ωρα παρανομής του παιδιού στην Εντατική, το παιδί κατέληξαν, με τις εξετάσεις να δείχνουν ότι είχε προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.