Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στην 84η ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στην 84η ΔΕΘ

Αν μόλις το 1% του λαού της Ινδίας έκανε χρήση ελληνικού ελαιολάδου, τότε όλη η ελληνική παραγωγή λαδιού θα μπορούσε να απορροφηθεί από τη χώρα της, είχε σημειώσει η πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα, κα. Shamma Jain στη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε τον Μάρτιο στην Αθήνα για την παρουσίαση της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε ξένους διπλωμάτες. Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ξεκάθαρα την προοπτική μιας συνεργασίας που θα μπορούσε να επιδιώξει και να επιτύχει η Ελλάδα και μάλιστα όχι με μια “ αδιάφορη” χώρα, αλλά με μια χώρα που ο πληθυσμός της ξεπερνά το 1,4 δισ. κατοίκους, η οικονομία της τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 7% και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια “ αρένα”.

Η Ινδία λοιπόν, οι νέοι της οποίας θέλουν, σύμφωνα με την κυρία Jain, να έρθουν στη χώρα μας και “ να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της Ελλάδας”, είναι η Τιμώμενη Χώρα της φετινής 84ης ΔΕΘ. Στόχος της είναι, να επιδείξει όλα τα επιτεύγματά της στην οικονομία και να αναζητήσει πεδία συνεργασίας με ελληνικές επιχειρηματικές δυνάμεις σε κλάδους κοινού ενδιαφέροντος όπως: πληροφορικής, ναυτιλίας, ενέργειας, φαρμάκου, τουρισμού, γεωργίας, γαστρονομίας, αλλά και κινηματογράφου. Η Ινδία διαθέτει το… Bollywood, τη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ταινιών στον κόσμο, μεγαλύτερη και από το Hollywood, ενώ η Ελλάδα αποτελεί ένα απέραντο πλατό, ικανό για να καλύψει κάθε είδους απαίτηση στον τομέα αυτό. Δεν είναι τυχαίο που η Ινδή πρέσβης συμβούλεψε την Ελλάδα να στρέψει το βλέμμα στο Bollywood και να φιλοξενήσει παραγωγές του, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ελβετία που το έπραξε, έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την προσέλκυση Ινδών τουριστών.

Όλα αυτά δίνουν ιδιαίτερη αξία στον θεσμό της Τιμώμενης χώρας. Θεσμό που πρωτοεμφανίστηκε το 1998 αλλά διεκόπη το 2011 εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων και του αρνητικού κλίματος που διαμορφώθηκε σε βάρος της χώρας για να επανέλθει το 2016 με πρώτη τιμώμενη τη Ρωσία. Ακολούθησαν Κίνα (2017) και ΗΠΑ (2018) ενώ τη σκυτάλη από την Ινδία θα πάρει το 2020, η Γερμανία.

Παρατηρώντας κανείς το “ μπουκέτο” των χωρών που έχουν την τιμητική τους στις διοργανώσεις του Σεπτεμβρίου αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για προσεγμένες επιλογές που δύναται να συμβάλλουν στην τόνωση των συνεργασιών μεταξύ της Ελλάδας και των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη.

Ραντεβού λοιπόν στους χώρους της 84ης ΔΕΘ, όπου φέτος “ βαδίζουμε στον δρόμο της Ινδίας, ή -αν προτιμάτε -της “ Νέας Ινδίας”.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play