Είκοσι χρόνια φιλίας και συνεργασίας της. του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη
Στα πολλαπλά οφέλη που είχε για τους πολίτες η αδερφοποίηση Καβάλας και Νυρεμβέργης, αλλά και στις ακόμα μεγαλύτερες …. Είκοσι χρόνια φιλίας και συνεργασίας της. του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη
Στα πολλαπλά οφέλη που είχε για τους πολίτες η αδερφοποίηση Καβάλας και Νυρεμβέργης, αλλά και στις ακόμα μεγαλύτερες …. ροη
του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη
Στα πολλαπλά οφέλη που είχε για τους πολίτες η αδερφοποίηση Καβάλας και Νυρεμβέργης, αλλά και στις ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίες που διανοίγονται για το μέλλον, αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για να τιμηθεί η επέτειος συμπλήρωσης των 20 χρόνων από την υπογραφή της μεταξύ τους συμφωνίας. Στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, στη διάρκεια μιας λιτής, αλλά συμβολικής τελετής, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και ο δήμαρχος Νυρεμβέργης, Δρ Ούρλιχ Μάλι, παρουσία δημοτικών συμβουλών και αντιπροσωπείας του δημοτικού συμβουλίου της γερμανικής πόλης, έκαναν ένα απολογισμό των δράσεων της 20ετούς συνεργασίας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1999 και έκτοτε πρόσφερε, όπως είπαν, πολλά τόσο στην ελληνική όσο και στη γερμανική πόλη.
Στη Νυρεμβέργη ζουν σήμερα περισσότεροι από 12.000 Έλληνες, σε μια πόλη με συνολικό πληθυσμό 528.000 πολιτών, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια εκλέγει στο δημοτικό της συμβούλιο από έναν έως δυο Έλληνες δημοτικούς συμβούλους.
Ο δήμαρχος Νυρεμβέργης υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι «το γεγονός που έκανε ξεχωριστή αυτή την αδελφοποίηση, την έκανε σημαντική και να διαφέρει από όλες τις άλλες της πόλης, είναι ότι αυτή ξεκίνησε από τους πολίτες, από τη βάση του δήμου. Οι Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται αγαπούν την πατρίδα τους, έτσι λοιπόν οι ίδιοι ζήτησαν να ξεκινήσει η αδελφοποίηση με μια ελληνική πόλη που επιλέχθηκε να είναι η Καβάλα, καθώς αρκετοί κατάγονταν από την Καβάλα».
«Εμείς υποστηρίζαμε τους Έλληνες»
Ο Δρ Ούρλιχ Μάλι, τα τελευταία 17 χρόνια, από τη θέση του δημάρχου Νυρεμβέργης, συνεργάστηκε με όλους τους δημάρχους της ελληνικής πόλης και αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης τόνισε: «μετά τα δέκα πρώτα χρόνια όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα και κάποιες γερμανικές εφημερίδες “μάλωναν” του Έλληνες και ήταν εναντίον τους εμείς αντιδράσαμε. Όταν όλοι ήταν εναντίον τους, εμείς τους υποστηρίζαμε γιατί γνωρίζαμε τους ανθρώπους και ξέραμε την πραγματικότητα. Εξάλλου, οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης υποστήριξε: «πρέπει να παραδεχθούμε ότι αν στη Γερμανία γίνονται τόσες πολλές περικοπές πόρων και υπαλλήλων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως έγινε στην Ελλάδα, οι υπηρεσίες μας δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Στην Ελλάδα όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο». Ο Δρ Μάλι αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που αποκομίζουν οι κοινωνίες μέσα από τις αδελφοποιήσεις, οφέλη όπως «ισχυρές φιλίες, μείωση των προκαταλήψεων, προσφορά αλληλεγγύης, κάτι που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δυο ευρωπαϊκές πόλεις σε αυτά τα 20 χρόνια».
«Η αδελφοποίηση αυτή είναι δυνατή και ειλικρινής»
Η δήμαρχος Καβάλας, στον χαιρετισμό της, τόνισε μεταξύ άλλων: «η αδελφοποίηση της Καβάλας με την Νυρεμβέργη, εδώ και 20 χρόνια ενισχύει τις σχέσεις των πολιτών μας, δημιουργώντας ισχυρούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς. Η αδελφοποίηση αυτή είναι δυνατή και ειλικρινής, προάγοντας τις αξίες της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο τόπων. Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τη βοήθεια της αδελφής πόλης στο θέμα των φιλοξενίας των προσφύγων στην Καβάλα. Πως μπορούμε να ξεχάσουμε τη βοήθεια της αδελφής πόλης στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, παράρτημα του οποίου λειτουργεί και στην Καβάλα. Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τη συνεχή αποστολή εξοπλισμού και τις συναντήσεις εργασίες που βοήθησαν στην καλύτερη οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών».
«Είναι γεγονός», σημείωσε η κ. Τσανάκα, «ότι απ’ όλες τις πόλεις με τις οποίες η Καβάλα είναι αδελφοποιημένη, η Νυρεμβέργη είναι αυτή με την οποία έχουμε τις πιο στενές και ουσιαστικές σχέσεις και νομίζω πως αυτό δεν είναι τυχαίο. Φανερώνει πως υπάρχει η διάθεση, η όρεξη και η θέληση από τους πολίτες των δυο πόλεων. Θέλοντας να αποτιμήσω τη σχέση των δύο πόλεων και τους συσχετισμούς από το ξεκίνημα της φιλίας μέχρι και σήμερα, θα έλεγα ξεκάθαρα ότι ως πόλης έχουμε αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από τη Νυρεμβέργη, κυρίως στη μεταφορά τεχνογνωσίας και διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου μας αλλά και στην τόνωση της τουριστικής και εμπορευματικής οικονομίας».
Η βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά μ’ ένα ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας από τον καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, Φώτη Κουτσοθόδωρο, ο οποίος παρουσίασε έργα Γερμανών συνθετών.