ΙΝΤΙΜΕ

ΕΥΑΘ: Απαντήσεις για την διακοπή και για την ευθύνη των αντιπλημμυρικών

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα (14/5) η διοίκηση της ΕΥΑΘ, απαντά στα δημοσιεύματα αλλά και στις τοποθετήσεις που έγιναν τόσο για την διακοπή της υδροδότησης από το μεσημέρι της Πέμπτης μετά την δυνατή βροχόπτωση μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, όσο και για το ποιος έχει την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης (βλ. καθαρισμός φρεατίων κτλ κτλ).

Συγκεκριμένα λοιπόν, η εταιρεία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης τονίζει ότι:

«Το μεσημέρι της Πέμπτης 10/5/18 διαπιστώθηκε αυξημένη θολότητα στο νερό της δεξαμενής του αντλιοστασίου Δενδροποτάμου από τους χειριστές του (υπάρχει συνεχής βάρδια δύο μηχανοτεχνιτών στο αντλιοστάσιο αυτό, όπου βρίσκεται και το SCADA – τηλεματική της ύδρευσης). Η θολότητα, όπως αποδείχτηκε, οφειλόταν σε εισροή νερών από τον πλημμυρισμένο αύλιο χώρο του αντλιοστασίου (τα νερά έφτασαν σε ύψος μισού μέτρου πάνω από το εδάφος). Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ήταν επιβεβλημένη η διακοπή της υδροδότησης: το νερό δεν επιτρέπεται να δοθεί στην κατανάλωση, αν δεν πληροί όλες τις παραμέτρους που επιβάλλει η Οδηγία για το Πόσιμο Νερό (98/83/ΕΚ/3-11-1998), ανάμεσά τους και μικροβιακές παράμετροι (εντερόκοκκοι και E.coli). Η ανίχνευση των τελευταίων απαιτεί μικροβιακούς ελέγχους, που θα πρέπει να γίνουν αφού προηγουμένως διαπιστωθεί ότι το νερό είναι διαυγές (έχει την ελάχιστη θολότητα), η δε σχετική διαδικασία (επώαση) χρειάζεται τουλάχιστον 24ώρες.

Έτσι, μόνο όταν στις 5 μ.μ. της Πέμπτης 10/5/2018 εξασφαλίστηκε ότι η θολότητα στη δεξαμενή Δενδροποτάμου, μετά τον καθαρισμό από την πλημμύρα, ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων, μόνο τότε άρχισαν να λαμβάνονται δείγματα (ανά 2ωρο περίπου και για ένα 24ωρο) και φτάσαμε λίγο πριν από τις 7 μ.μ. την Παρασκευή 11/5/2018, για να ξαναρχίσει η τροφοδοσία της πόλης, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί τρία ασφαλή συνεχόμενα δείγματα για το νερό που θα φτάσει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων. Επομένως, το νερό δόθηκε προς κατανάλωση μόνο όταν η ποιότητά του άγγιξε τα συνήθη βέλτιστα επίπεδα, ήταν απολύτως ασφαλές προς πόση και σε καμιά περίπτωση δε μύριζε «λασπίλα», όπως άστοχα και ατεκμηρίωτα ειπώθηκε.

Για τα αντιπλημμυρικά…

Επίσης, επισημαίνεται για άλλη μία φορά ότι η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΕΥΑΘ έχει την ευθύνη μόνο του παντορροϊκού συστήματος (αποχετεύει μαζί όμβρια και ακάθαρτα ύδατα), το οποίο και καθαρό ήταν και λειτούργησε απομακρύνοντας όλα τα νερά της βροχής, μόλις η δυνατή βροχόπτωση σταμάτησε. Δεν έχει όμως η ΕΥΑΘ την ευθύνη του δικτύου των ομβρίων, είτε αυτό είναι κλειστό είτε ανοιχτό.

Αν, παρόλα αυτά, φορείς της αυτοδιοίκησης κρίνουν ότι δε διαθέτουν τα μέσα και την τεχνογνωσία, παρότι είναι δική τους υποχρέωση κατά την Πολιτεία το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας, μπορούν κάλλιστα να απευθύνονται στην ΕΥΑΘ, για να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος».