Ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους θα κληθεί να υλοποιήσει ο Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ ΑΕ).
Όπως επεσήμανε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, μετά τη συνάντησή τους στο διοικητήριο, ο κ. Λουφάκης θα κληθεί να επανασχεδιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας πάνω στους άξονες της στήριξης των ερευνητών και των νέων επιχειρηματιών, της προσέλκυσης επενδύσεων, της συνεργασίας και της εξαγωγής καινοτομίας.
Έπλεξε το εγκώμιο του νέου προέδρου η Κ. Νοτοπούλου
«Προχωράμε ταχύτατα και αποφασιστικά, προκειμένου η ΑΖΚ να αποτελέσει στη μεταμνημονιακή εποχή το όχημα εκείνο, που θα αξιοποιήσει το δυναμικό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας», δήλωσε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και πρόσθεσε:
«Στόχος μας είναι αρχικά να συνενώσει και να υποστηρίξει απόλυτα όλες τις προσπάθειες καινοτομικών δραστηριοτήτων (…) ώστε η περιοχή να προσελκύσει επενδύσεις, να εξάγει καινοτομία και πρώτα από όλα να υποστηρίξει ερευνητές και νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Ο νέος πρόεδρος καλείται να επανασχεδιάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΑΖΚ πάνω στους άξονες αυτούς. Το ΥΜΑ-Θ συνεισφέρει με πόρους, τεχνογνωσία και φυσικά την αμέριστη πολιτική μας στήριξη. Ο κ. Λουφάκης χαίρει της εκτίμησης και του θαυμασμού ολόκληρης της πόλης. Είμαι βέβαιη ότι στην ΑΖΚ την επόμενη μέρα θα έχει καταφέρει να φέρει μετρήσιμο αντίκτυπο».
Ερωτηθείσα αν πρόκειται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ζώνης το 2019, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή οι πόροι που προέρχονται από το ΥΜΑΘ ανέρχονται σε περίπου 200.000 ευρώ και πρόσθεσε: «Βέβαια πρέπει να αναζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Οι στόχοι που έθεσε ο κ. Λουφάκης
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της ΑΖΚ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι μετά από 14 χρόνια ύπαρξης η ΑΖΚ είναι σε θέση να εξελιχθεί και να γίνει συντονιστής όλων των θυλάκων καινοτομίας της πόλης και προανήγγειλε διαδοχικές συναντήσεις με τους φορείς της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας.
Τόνισε δε, ότι πρέπει να δημιουργηθούν χώροι όπου θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα εταιρειών και θερμοκοιτίδες, σημείωσε ότι η εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων είναι αναγκαία και διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι εφικτός ο στόχος για την προσέλκυση στη Θεσσαλονίκη τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης από το εξωτερικό, παρότι ακούγεται σήμερα σαν μακρινό όραμα.
Ο δρ Λουφάκης επισήμανε ακόμη, η Θεσσαλονίκη έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητικά ιδρύματα που παράγουν τεχνολογία και καινοτομία, ενώ πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να βρεθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να βοηθηθούν οι αξιόλογες νέες προσπάθειες που γίνονται.
Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι όπου θα υπάρχει συγκέντρωση εταιρειών, που θα έχουν εκεί τα ερευνητικά τους κέντρα.
«Αν οι θερμοκοιτίδες βρίσκονται στο ίδιο σημείο, η επαφή αυτή θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα, πάντα με τη συμμετοχή της ΑΖΚ» υπογράμμισε, ενώ επισήμανε ότι ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα είναι η συνέχιση της διαφήμισης της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ