Μπενσσασών: «Μνημείο κατά του ναζισμού το Μουσείο Ολοκαυτώματος»

Μπενσσασών: «Μνημείο κατά του ναζισμού το Μουσείο Ολοκαυτώματος»

Ως «μνημείο ενάντια στον απολυταρχισμό και τον ναζισμό» περιέγραψε το μουσείο Ολοκαυτώματος το οποίο είναι στο στάδιο της κατασκευής στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σίμος Μπενσσασών.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τα έργα και τις δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης που χρηματοδοτούνται από την δωρεά ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο Σ. Μπενσσασών τόνισε ότι «υπάρχει μια σειρά από αναπλάσεις, χαρακτηριστικά αναφέρω την πλατεία Φαναριωτών. Έχει προχωρήσει πάρα πολύ σημαντικά η πλατεία Ελευθερίας η οποία ελπίζουμε να ολοκληρωθεί και μέσα στο 2019 και πάρα πολλές άλλες τέτοιου είδους αναπλάσεις, αλλά υπάρχουνε και άλλα διάφορα έργα, τα οποία δεν είναι απαραίτητα, αναπλάσεις, είναι είτε κοινωνικά είτε θέματα τα οποία στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και τα οποία εμπίπτουν περίπου σε πέντε κατηγορίες».

«Εγώ ασχολήθηκα με ένα κομμάτι αυτού του 12,5% το “OK!Thess”, με το οποίο ασχολήθηκα όχι πλέον ως εντεταλμένος σύμβουλος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας αλλά ως επικεφαλής, γιατί στο κάτω κάτω το “OK!Thess” δεν είναι νομικό πρόσωπο. Είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε 10 διαφορετικούς φορείς και αν δεν ήταν δωρεά του Νιάρχου, δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε ούτε το 1/10 με αυτά που καταφέραμε αν βασιζόμασταν στην δημόσια χρηματοδότηση, και ένας από τους πρώτους είναι η δυνατότητα ταχείας αντίδρασης που έχεις όταν υπάγεσαι στην ιδιωτική λογιστική και όχι στην δημόσια», δήλωσε ο Σ. Μπενσσασών όσον αφορά δε τον τομέα της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, τομέας στον οποίον έχει χρηματίσει ως εντεταλμένος σύμβουλος, και στον οποίο αντιστοιχεί περίπου το 12,5% της χρηματοδότησης.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως στον τομέα της γραφειοκρατίας η οποία ταλανίζει τον δημόσιο τομέα «χρειάζεται ένα πράγμα που υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, να υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη, ούτως ώστε ορισμένες αποφάσεις να παίρνονται με την διακριτική ευχέρεια αυτού που αποφασίζει. Όταν κάτι είναι φως φανάρι ότι είναι σωστό και δεν χρειάζεται να κάνεις 15 κωλοτούμπες ανάποδα για να το πετύχεις, πρέπει κάποιος να μπορεί να αποφασίσει εκείνη τη στιγμή».

«Μνημείο ενάντια στον απολυταρχισμό το Μουσείο Ολοκαυτώματος»

Όσον αφορά την ανέγερση του μουσείου Ολοκαυτώματος, ο Σ. Μπενσσασών εξήγησε πως «αυτή είναι μια πρωτοβουλία η οποία ξεκινάει από τον δήμαρχο αλλά και από την ισραηλιτική κοινότητα με την υποστήριξη και άλλων φορέων προπαντός έξω από την Ελλάδα, από την Γερμανία κυρίως, και δεδομένου ότι το όλο θέμα του Ολοκαυτώματος μέχρι την διοίκηση του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη που υπήρξε η πόλη στην Ευρώπη με τις μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστιαίους όρους του εβραϊκού πληθυσμού, όπως επίσης και μια από τις μεγαλύτερες σε ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της πόλης, από αυτή την άποψη, συγκρινόμενη μόνο με την Βαρσοβία, αυτό το θέμα ήταν λίγο ταμπού, δεν συζητιόνταν πουθενά. Τώρα που αυτό το γεγονός αναγνωρίζεται και συζητιέται, η ιδέα του δημάρχου ήταν να φτιάξει ένα μουσείο Ολοκαυτώματος το οποίο όμως να μην είναι μονάχα ένα μνημείο για τους 50.000 Εβραίους που χάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά να είναι και ένα μνημείο ενάντια στον απολυταρχισμό και τον ναζισμό».

Τέλος, όσον αφορά τα φαινόμενα απολυταρχισμού τα οποία ξαναέρχονται στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας, ο Σ. Μπενσσασών , εκτίμησε ότι «δύο πράγματα υπάρχουνε και δυστυχώς το πρώτο, το πιο μακροπρόθεσμο είναι και το πιο σημαντικό. Το πρώτο είναι η Παιδεία, και όταν λέω η Παιδεία είναι ένα σύστημα το οποίο δεν είναι μονάχα γνώση, αλλά είναι μία πολύ καλύτερη κατανόηση των καταστάσεων, των κοινωνικών δομών κλπ, χωρίς απαραίτητα έναν δογματισμό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Μια Παιδεία η οποία θα μπορέσει να σου αναπτύξει την κριτική ικανότητα. Βραχυπρόθεσμα βέβαια η ενημέρωση είναι πάρα πολύ σημαντική, και εδώ νομίζω ότι το μουσείο Ολοκαυτώματος θα μπορεί να παίξει έναν ρόλο».

Loading