Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της συμμετοχής της Ινδίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 84η ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ταξίδεψαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ινδία, στο πλαίσιο αποστολής που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδίας στην Ελλάδα και την ελληνική Πρεσβεία στην Ινδία, πραγματοποιώντας μπαράζ επαφών με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με εκπροσώπους της βιομηχανίας του Bollywood, που ενδιαφέρονται για παραγωγές στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, στις μόλις τέσσερις ημέρες της αποστολής πραγματοποιήθηκαν 14 συναντήσεις.
Η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo συναντήθηκε στο Νέο Δελχί με τον υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας, κ. Anup Wadhawan, ο οποίος μετέφερε την επιθυμία της κυβέρνησής του να παρουσιασθεί στην 84η ΔΕΘ η «νέα Ινδία», η Ινδία της ανάπτυξης και της τεχνολογίας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στενή συνεργασία είχαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo και με τον επικεφαλής της India Trade Promotion Organization, κ. L. C. Goel, που οργανώνει την ινδική συμμετοχή στην 84η ΔΕΘ. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, στην οποία έγινε γνωστό πως η Ινδία θα δώσει δυναμικό «παρών» στη Γενική Έκθεση του επόμενου Σεπτεμβρίου όχι μόνο μέσω των παραδοσιακών, υφαντουργικών της επιχειρήσεων, αλλά και μέσω εταιρειών της τεχνολογίας, της φαρμακοβιομηχανίας, ακόμα και της αεροδιαστημικής.
Στο πλαίσιο της αποστολής η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo συναντήθηκε και με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ινδίας (FICCI), καταγράφοντας το έντονο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων για συμμετοχή στην 84η ΔΕΘ. Επαφές υπήρξαν και με την Ένωση Εταιρειών Πληροφορικής και Υπηρεσιών (NASSCOM), που θέλει να αξιοποιήσει την παρουσία της στη διοργάνωση ως εφαλτήριο για τη διείσδυση των μελών της στα Βαλκάνια.
Μεταξύ άλλων, οι κ. Τζήκας και Ποζρικίδης βρέθηκαν και στη Bangalore, που θεωρείται η Sillicon Valley της Ινδίας, όπου συναντήθηκαν με το τοπικό Επιμελητήριο, τα περισσότερα μέλη του οποίου είναι εταιρείες τεχνολογίας. Στη Bangalore είχαν επαφές και με εκπροσώπους ενός από τους μεγαλύτερους οικονομικούς και επιχειρηματικούς ομίλους της Ινδίας, του Τata Group, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε το ενδιαφέρον του τόσο για συμμετοχή στην 84η ΔΕΘ όσο και για επενδύσεις τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo επισκέφθηκε και το Χρηματιστήριο της Βομβάης, ένα από τα δέκα μεγαλύτερα του κόσμου και συζήτησε με τη διοίκησή του το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην 84η ΔΕΘ, με αιχμή το ειδικό τμήμα των start ups που διαθέτει και τη διασύνδεσή τους με τις ελληνικές start ups που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου. Επαφές έγιναν και με το Επιμελητήριο της Βομβάης.
Τέλος, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo είχαν συναντήσεις με παράγοντες της βιομηχανίας του Bollywood (The Shiamak Group και Malhotra Productions), αλλά και με ηθοποιούς και χορογράφους, με τους οποίους συζήτησαν το ενδεχόμενο να ανέβει μια παράσταση ινδικής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ, αλλά και να πραγματοποιηθούν κινηματογραφικά γυρίσματα εντός της ΔΕΘ για τις ανάγκες ταινιών. Μάλιστα, για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί ήδη το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να υποδεχθεί τους Ινδούς παραγωγούς στη Θεσσαλονίκη εντός του Φεβρουαρίου.