Συμφωνητικό υπογράφουν οι τευτλοπαραγωγοί

Στην υπογραφή συμφωνητικού για τη διασφάλιση διάθεσης της φετινής τους παραγωγής, που υπολογίζεται σε πάνω από 96.000 τόνους, προχωρούν με την Hellenic Agri Group SA, οι  καλλιεργητές τεύτλων της Βόρειας Ελλάδας, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας.

Ήδη, «το συμφωνητικό υπέγραψαν χθες περισσότεροι από 150 τευτλοπαραγωγοί στην Ημαθία», ενώ σήμερα «η ομάδα που το “ τρέχει” για υπογραφή βρίσκεται στη Λάρισα και αύριο θα μεταβεί σε Σέρρες και Ορεστιάδα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πίππας, προσθέτοντας ότι, «με την εξέλιξη αυτή δεν χάνουμε και το δικαίωμά μας στην συνδεδμένη ενίσχυση των 78 ευρώ/στρέμμα». Ο ίδιος υπολόγισε ότι συνολικά το συμφωνητικό διάθεσης της φετινής παραγωγής τεύτλων τους θα υπογράψουν με την Hellenic Agri Group SA περισσότεροι από 480 τευτλοπαραγωγοί, ενώ υπενθύμισε ότι φέτος καλλιεργήθηκαν περισσότερα των 16.000 στρεμμάτων.

«Με ανακουφίζει που υπάρχει τουλάχιστον ένας επενδυτής που ενδιαφέρεται για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά και για την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα», δήλωσε ο τευτλοπαραγωγός, Παύλος Μπογιαννίδης, προσθέτοντας ότι «στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της Hellenic Agri Group SA, που αντιπροσωπεύεται νόμιμα από τον Λούκας Φέκερ και προσδοκούμε να βρεθεί σύντομα και λύση και με τα άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της ΕΒΖ».

Βάσει του συμφωνητικού, που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τιμή πώλησης για τα τεύτλα που θα παραχθούν από τα στρέμματα του συμφωνητικού, ορίζεται σε 32,00 ευρώ κατά τόνο καθαρού βάρους, για τεύτλα που περιέχουν ζάχαρο 14%, το οποίο προσδιορίζεται πολυσυμμετρικά σε ψυχρή κατάσταση με βάση τη διεθνή μέθοδο I.C.U.M.S. σε τυχαίο δείγμα τεύτλων που λαμβάνεται από κάθε φορτίο και που η επεξεργασία για ανάλυση γίνεται, σε ολόκληρη την ποσότητα του. Σημειώνεται ότι «για ζάχαρο από 14% και πάνω η τιμή πώλησης των τεύτλων ανεβαίνει και φτάνει μέχρι και τα 43 ευρώ/τόνο».

Μάλιστα, στο συμφωνητικό υπάρχει και η σημείωση ότι η εταιρεία δίνει το δικαίωμα στους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς που ανήκει ο καλλιεργητής να παρακολουθούν και ελέγχουν με αντιπρόσωπό τους, στα χημεία των ζαχαρουργείων, την όλη διαδικασία της ανάλυσης για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και των ξένων υλών κάθε φορτίου ζαχαροτεύτλων. Για περιεκτικότητα σε ζάχαρο μεγαλύτερη ή μικρότερη αυτού (16%) η τιμή θα αυξομειώνεται πάνω και κάτω από την βασική, σύμφωνα με συγκεκριμένη κλίμακα.

Επιπλέον, στο συμφωνητικό που υπογράφουν οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί υπογραμμίζεται ότι «το δικαίωμα νωπού πολτού καθορίζεται στα 1,47 ευρώ/τόνο τεύτλων» και προστίθεται ότι «το κόστος μεταφοράς ανά πίνακα περιοχής θα αναθεωρηθεί και οι τιμές θα συμφωνηθούν χωριστά πριν από τη συγκομιδή. Θα είναι παρόμοιο με το προηγούμενο έτος».Παράλληλα, στο συμφωνητικό που υπογράφουν οι τευτλοπαραγωγοί, αναφέρεται ότι «η πληρωμή τους θα γίνει το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019».

Ε.Α.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com