«Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί, εάν δεν δικαιώνει τον αγώνα των προγόνων μας»

«Καμία σκοπιμότητα, καμία σύγχρονη ιδεοληψία δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την ένδοξη ιστορία μας, τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη Μακεδονία· καμία συμφωνία, καμία λύση δεν μπορεί να σταθεί, εάν δεν δικαιώνει ακριβώς αυτόν τον αγώνα των προγόνων μας και αν δεν διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον και το μέλλον του τόπου μας» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του, μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τις οποίες διοργάνωσε η Περιφέρεια στη Θεσσαλονίκη για την Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα.

«Προσύμφωνα που αναγνωρίζουν για πρώτη φορά επιδιώξεις εις βάρος της ίδιας της πατρίδας μας, προσύμφωνα που αναγνωρίζουν μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα, γλώσσα και όνομα, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ αποδεκτά από τους Μακεδόνες. Κανένας Έλληνας δεν δέχεται τετελεσμένα, κανένας Έλληνας δεν δέχεται παραχαράξεις. Η ιστορία δεν αλλάζει, δεν ξεγράφεται, δεν παραγράφεται. Ας αναλογιστούμε σήμερα το παράδειγμα εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και ας προσπαθήσουμε όλοι να ακολουθήσουμε το πρότυπο που μας μεταλαμπαδεύουν» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Όταν δεν έχεις συλλογική μνήμη ως έθνος και ως κοινωνία» συνέχισε ο περιφερειάρχης «δεν έχεις ούτε τη δυνατότητα να κοιτάξεις στο μέλλον· γι’ αυτό κι εμείς σήμερα, οι σύγχρονοι Έλληνες, αφενός για να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που έδωσαν το αίμα τους και αφετέρου για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας, στο μέλλον οφείλουμε να υπενθυμίζουμε σε όλους, παντού και πάντα, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

«Ο μακεδονικός αγώνας αποτέλεσε τον σημαντικότερο, τον πιο καθοριστικό κρίκο στην αλυσίδα των εξεγέρσεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες, τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, γραμμένη με ηρωισμό αλλά και αίμα. Σήμερα τιμούμε την ένδοξη ιστορία της Μακεδονίας, που γράφηκε από απλούς καθημερινούς ανθρώπους, που το θάρρος τους να διεκδικήσουν ένα μέλλον χωρίς δεσμά τους μετέτρεψε σε ήρωες. Την ιστορία που γράφτηκε από τους προγόνους μας, τον γηγενή πληθυσμό της Μακεδονίας που πολέμησε αλλά και επί δεκαετίες σήκωσε το βάρος της διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας» επισήμανε.

Ο Σταύρος Καλαφάτης

«Σήμερα είναι μέρα μνήμης του μακεδονικού αγώνα. Η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη» δήλωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ