Χαιρετισμός Θ.  Καράογλου και εισήγηση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στο διεθνές συνέδριο IFCS

Χαιρετισμός Θ. Καράογλου και εισήγηση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στο διεθνές συνέδριο IFCS

Ο τεκμηριωμένος λόγος και η ανάλυση των δεδομένων είναι η μόνη «πειστική απάντηση» στους εκφραστές του «λαϊκισμού» και της «ακραίας πόλωσης»  τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, χαιρετίζοντας την έναρξη του 16ου διεθνούς συνεδρίου της International Federation of Classification Societies (IFCS), με θέμα : «Ανάλυση Δεδομένων και Ορθολογισμός σε έναν Πολύπλοκο Κόσμο», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής.
«Ο ορθολογισμός δεν είναι ιδεολογία, ή δόγμα Είναι μια μέθοδος. Συνώνυμο του είναι η κριτική σκέψη» τόνισε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε ότι μόνο αν η χώρα επενδύσει «στην αξιοπιστία» και «στην αξία του ορθολογισμού» είναι δυνατόν «να μάθουμε ως έθνος να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με λογικό και ψύχραιμο τρόπο».
«Θα αναρωτηθεί κανείς : Πως μπορείς να πείσεις αυτούς που δεν θέλουν να ακούσουν» είπε ο κ. Καράογλου και συνέχισε : «Απαντώ πως : Ο τεκμηριωμένος λόγος και η ανάλυση δεδομένων είναι η μόνη πειστική απάντηση προς τους εκφραστές του λαϊκισμού και της ακραίας πόλωσης. Δυο χαρακτηριστικά που πλήγωσαν την  Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια».
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και δικός του, ως υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Μακεδονία και τη Θράκη, είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως «σύγχρονης πρωτεύουσας έρευνας, καινοτομίας και νέων υπηρεσιών» για ένα μέλλον «με όρους οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας». Ανέφερε, ότι αυτό το «κεντρικό σχέδιο» διαμορφώνεται με απώτερο στόχο την εξέλιξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε «στρατηγείο υλοποίησης» ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών βιώσιμης, καινοτόμου ανάπτυξης. Ιδιαίτερα, επεσήμανε το ρόλο, σε αυτή την κατεύθυνση, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, ως εποπτεύων της, για τη «διάχυση της γνώσης στους αναπτυξιακούς κλάδους της εθνικής οικονομίας».
Ο κ. Καράογλου καλωσόρισε τους συνέδρους από διάφορες χώρες του κόσμου και τόνισε ότι αναμένει τις εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του συνεδρίου.
«Και να θυμάστε: Αν ο κόσμος σήμερα είναι περίπλοκος ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι στο χέρι μας είναι να τον κάνουμε πιο απλό πιο κατανοητό από όλους» είπε ο υφυπουργός.

Εισήγηση του προέδρου της  ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιου Θανόπουλου

«Πολλά δεδομένα, δε σημαίνει απαραίτητα και καλύτερα δεδομένα, ή γρηγορότερες και καλύτερες αποφάσεις» ανέφερε στην εισήγηση του ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Αθανάσιος Θανόπουλος.
Υπογράμμισε, ότι για να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας της ζωής και η καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, εκτός από τα δεδομένα, απαιτείται να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, όπως, η ύπαρξη όλο και πιο ποιοτικών δεδομένων, η καλή τεχνολογία επεξεργασίας, η ταχύτητα επεξεργασίας, η ύπαρξη αξιών που καθορίζουν τις προτεραιότητες και τους στόχους, η αξιοποίηση των επεξεργασμένων δεδομένων για τη λήψη των πιο ορθολογικών αποφάσεων ως προς τους στόχους, κ.α.
«Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε πολλά περισσότερα δεδομένα. Τα κακά νέα είναι ότι έχουμε μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών που πρέπει να διαχειριστούμε και να δώσουμε, σε σύντομο χρόνο, σαφείς απαντήσεις» είπε ο κ. Θανόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε ότι στην εποχή μας χρειάζονται τα δεδομένα για να πάρουν αποφάσεις είναι ασφαλώς όλοι άνθρωποι, οι συλλογικότητες (οργανισμοί, κυβερνήσεις, εταιρίες, κ.α.), αλλά σε κάποιο βαθμό στο σύγχρονο κόσμο και οι μηχανές (με λογισμικά προσομοίωσης νοημοσύνης μέσα από συνδυαστική επεξεργασία δεδομένων). Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σε ότι αφορά την τεχνική νοημοσύνη, μόνο σε κάποιο βαθμό είναι δυνατή αυτή η διαδικασία, γιατί απουσιάζει ο παράγοντας της ανθρώπινης κρίσης και έφερε ένα παράδειγμα :
«Ας πούμε, ότι ένας γιατρός αποφασίζει εάν ένας ασθενής με συγκεκριμένα συμπτώματα χρειάζεται, ή όχι, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο υπολογιστής έχει όλα τα δεδομένα των συμπτωμάτων, αλλά δε μπορεί να διακρίνει κάθε φορά ποια απόφαση είναι η σωστή. Οι μηχανές μαθαίνουν πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια, μετά την κρίση του γιατρού για τη θεραπεία του ασθενούς, όμως δεν διαθέτουν τις πληροφορίες που οδηγούν στην κρίση του γιατρού».
Ο κ. Θανόπουλος τόνισε ότι αποστολή της ΕΛΣΤΑΤ είναι η διαφύλαξη των στατιστικών δεδομένων της χώρας και προοδευτικά η βελτίωση της ποιότητας τους.
«Περισσότερα δεδομένα και καλύτερα δεδομένα, μπορεί να οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις, που αυτές στη συνέχεια μπορούν να οδηγούν σε βελτίωση της ζωής» είπε ο κ. Θανόπουλος.

Σύνεδροι από είκοσι εννιά χώρες στο 16ο Συνέδριο της IFCS

Κατά την έναρξη του συνεδρίου της IFCS,  καλωσόρισε τους συνέδρους ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και πρόεδρος του φετινού συνεδρίου, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, καθώς και ο πρόεδρος της IFCS. Μπέρτολτ  Λάουσεν, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό και τους στόχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας.
Χαιρέτισαν επίσης, εκ μέρους του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Μήττας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, η αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ Ευγενία Αλεξανδροπούλου και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ανάλυσης Δεδομένων Γιαννούλα Φλώρου.
Στο φετινό 16ο συνέδριο της IFCS  παίρνουν μέρος διακόσιοι είκοσι τέσσερεις σύνεδροι από είκοσι εννιά χώρες, με περίπου εκατόν ενενήντα εισηγήσεις.
Η International Federation Classification Society (IFCS) είναι η διεθνής ομοσπονδία των εθνικών ενώσεων εταιριών Ταξινόμησης (ανάλυσης δεδομένων). Ιδρύθηκε το 1985 και το πρώτο διεθνές συνέδριο της έγινε το 1987 στο ‘Ααχεν της Γερμανίας. Τα συνέδρια της πραγματοποιούνται ανά διετία σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Φέτος πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Το προηγούμενο έγινε στο Τόκυο το 2017 και το επόμενο θα γίνει στο Πόρτο το 2021.

Φ.Γ.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play