Έκδοση δημοτικών ομολόγων για υλοποίηση έργων πρότεινε ο Μπουτάρης
INTIME

Έκδοση δημοτικών ομολόγων για υλοποίηση έργων πρότεινε ο Μπουτάρης

Την έκδοση δημοτικών ομολόγων, καθώς, όπως είπε, «είναι ο πιο φτηνός τρόπος για να χρηματοδοτηθούν έργα και μεγάλα (δημόσια) έργα» παρουσίασε ως πρόταση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα επισήμανε, δεν έχει καθοριστεί ακόμη το σχετικό πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης (της αρχαίας και βυζαντινής) τόνισε πως «πρέπει ο κάθε τόπος να εκμεταλλευθεί την πολιτιστική ιστορία του και εμείς έχουμε να δώσουμε και… δανεικά. Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, έχουμε αιώνες ιστορίας. Το Βυζάντιο, ο τρόπος ζωής εκείνη την περίοδο, αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Μπουτάρης είπε πως η διοίκησή του ήταν αυτή που ανέδειξε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και το γεγονός ότι στην πόλη συνυπήρχαν τρεις θρησκείες (Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός, Ισλάμ).

«Νομίζω ότι από τη δημαρχία μου θα έχω να περηφανεύομαι ότι κάνουμε το μουσείο του Ολοκαυτώματος. Δεν είναι ένα μουσείο που θα αναφέρεται μόνο στο Ολοκαύτωμα (…). Αυτό που μετράει πιο πολύ είναι ότι εκεί θα αναφέρεται η παρουσία του εβραϊκού πληθυσμού στην πόλη και τι ρόλο έπαιξε και αυτή στη διαμόρφωση μιας ταυτότητας της πόλης. Γιατί λεγόταν η Θεσσαλονίκη Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων; Γιατί ακριβώς επηρεάστηκε από παρουσία εβραϊκής κοινότητας. Συνυπήρχαν τρεις διαφορετικές θρησκείες και “φτιάξαν” τότε αυτό που λεγόταν Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν εξεβραΐστηκαν και ούτε οι Εβραίοι εξελληνίστηκαν, αλλά συνυπήρξαν μαζί και από κοινού με τους μουσουλμάνους, είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τον κόσμο, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα αποτελέσματα της «Διπλωματίας των Πόλεων» είπε ότι στη διάρκεια της δικής του θητείας συστάθηκε η αντιδημαρχία Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων και πρόσθεσε πως «κάθε χρόνο ένα εκατ. Σκοπιανοί κυρίως, αλλά και Σέρβοι, περνούν τα σύνορα και μένουν Θεσσαλονίκη, Σταυρό ή Όλυμπο, άρα αφήνουν εδώ τα λεφτά τους».

Σε ό,τι αφορά τη «μετάβαση» του δήμου στην ψηφιακή επανάσταση, είπε πως το 2011 υπήρχαν 5.500 υπάλληλοι στον δήμο και σήμερα είναι λιγότεροι από 3.000, ωστόσο, τόνισε, η δουλειά που γίνεται είναι περισσότερη. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ανάγκες επιπλέον προσωπικού στην καθαριότητα.

Σημείωσε, δε, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μητροπολιτική συνεργασία των δήμων και η ένταξή τους σε ένα ενιαίο σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play