Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή το ψήφισμα για το ΑΠΘ

Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή το ψήφισμα για το ΑΠΘ

Ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με αφορμή το ψήφισμα για το θέμα των ναρκωτικών και της εγκληματικότητα που παρατηρείται στους χώρους του ΑΠΘ όταν η πρόεδρος του δημοτικό συμβουλίου Καλυψώ Γούλα ανέγνωσε τις γενικές αρχές του ψηφίσματος.

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταυρός Καλαφάτης αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι με το συγκεκριμένο κείμενο ρίχνονται ευθύνες στο φοιτητικό κίνημα να πάρει τις ευθύνες και πρόσθεσε πως το κείμενο του ψηφίσματος θα πρέπει να περιέχουν πιο δραστικά στοιχεία. « Πρέπει να διατυπώνεται ευθέως ρητή αξίωση για την κατάργηση του νόμου περί ασύλου με τη σημερινή μορφή του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης, η πρόταση του όμως απορρίφθηκε.

Τα πυρά της εναντίον του επικεφαλής των «Εντάξει» εξαπέλυσε από την πλευρά της η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου η οποία είπε πως «οι Εντάξει» ακολουθούν τη γραμμή της ΝΔ που θέλει να χτυπήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. «Δεν τους ενδιαφέρει η ουσία. Κάνουν απλά αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» τόνισε η κα. Καλφακάκου.

Το κείμενο του ψηφίσματος για το ΑΠΘ που ψηφίστηκε έχει ως εξής:

«Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης και ανοικτής προσέλευσης πολιτών, διακίνησης ιδεών, ανάπτυξης γνώσης.

Η εμπορία ναρκωτικών και η εν γένει εγκληματικότητα που παρατηρείται στους χώρους του ΑΠΘ είναι φαινόμενα που επηρεάζουν την ασφάλεια των πολιτών, φοιτητών, καθηγητών και επισκεπτών, οι οποίοι κινούνται στον χώρο του Πανεπιστήμιου.

Η ανομία στο χώρο του ΑΠΘ είναι φαινόμενο απότοκο κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και οι έως τώρα μέθοδοι αντιμετώπισής του κρίνονται, εκ του αποτελέσματος, ανεπαρκείς.

Πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια εντός του πανεπιστημιακού χώρου (επιτήρηση, βελτίωση φωτισμού κλπ), χωρίς να καταλύεται η ουσιαστική έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, με ταυτόχρονη κινητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας.

Αποφασίζει να συγκροτηθεί Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που με τις παρεμβάσεις της σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς θα εντείνει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος, αποφασίζει την πραγματοποίηση μιας, συμβολικού χαρακτήρα, συνεδρίασης στο χώρο του Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή φοιτητών».

Μαρία Βλάχου

Loading