«Απαράδεκτες αρρυθμίες στην αρχαιολογική καρδιά της Θεσσαλονίκης»

«Απαράδεκτες αρρυθμίες στην αρχαιολογική καρδιά της Θεσσαλονίκης»

Την ανησυχία του για τη λειτουργία των μνημείων της Θεσσαλονίκης εκφράζει ο Σταύρος Καλαφάτης, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες αρρυθμίες στην αρχαιολογική καρδιά της πόλης».

«Η φράση… “ραντεβού με την ιστορία” αποκτά κακή έννοια, όταν η έλλειψη προσωπικού καθιστά ουσιαστικά μη επισκέψιμο -και προσβάσιμο μόνο με ραντεβού- έναν από τους πλέον κεντρικούς αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Τέτοιες… αρρυθμίες στην αρχαιολογική “καρδιά” της πόλης, είναι απαράδεκτο να παρατηρούνται, ιδιαίτερα εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου», αναφέρει σχετικά ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

Ο ίδιος, εξάλλου, κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την έλλειψη προσωπικού και την εκ νέου αναστολή λειτουργίας του Πληροφοριακού Κέντρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος, που περιλαμβάνει και τον χώρο της Αψιδωτής Αίθουσας του ανακτορικού μνημείου.

Το σύγχρονο Πληροφοριακό Κέντρο είναι σχεδιασμένο να προσφέρει υπηρεσίες όπως η προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ψηφιακών αναπαραστάσεων και άλλες διαδραστικές εφαρμογές για τα σημαντικότερα οικοδομήματα του Γαλεριανού Συγκροτήματος, όπως της Ροτόντας, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, της θριαμβικής Αψίδας, της περίφημης «Καμάρας» που αποτελεί διαχρονικό τοπόσημο της πόλης, του Ιππόδρομου και του αρχαίου ανακτόρου.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει και τα προβλήματα (βανδαλισμοί και φθορές από παραβατικές δραστηριότητες, όπως η διακίνηση ναρκωτικών) που προκαλούνται λόγω της πλημμελούς φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων προστασίας του και επαναλειτουργίας του Πληροφοριακού Κέντρου.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καλαφάτης:

«ΘΕΜΑ: Προβλήματα αρχαιολογικού χώρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη.

Η έλλειψη προσωπικού προκαλεί για άλλη μια φορά την αναστολή λειτουργίας του Πληροφοριακού Κέντρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος και καθιστά έτσι μη επισκέψιμο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αψιδωτής Αίθουσας του ανακτορικού μνημείου,  που βρίσκονται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και αποτελούν πόλο έλξης εκπαιδευτικού, ερευνητικού, πολιτιστικού και προφανώς τουριστικού ενδιαφέροντος. Η πρόσβαση και επίσκεψη σε αυτά είναι εφικτή πλέον μόνον κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης και ορισμού  συνάντησης.

Το  σύγχρονο Πληροφοριακό Κέντρο είναι σχεδιασμένο να προσφέρει υπηρεσίες όπως η προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ψηφιακών αναπαραστάσεων και άλλες διαδραστικές εφαρμογές για τα σημαντικότερα οικοδομήματα του Γαλεριανού Συγκροτήματος, όπως της Ροτόντας, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, της θριαμβικής Αψίδας, της περίφημης «Καμάρας» που αποτελεί διαχρονικό τοπόσημο της πόλης, του Ιππόδρομου και του αρχαίου ανακτόρου.

Προβλήματα επίσης προκαλούνται και από την πλημμελή φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου του Γαλεριανού Ανακτόρου που βρίσκεται στην Πλατεία Ναυαρίνου, καθώς, ο μνημειακός χώρος, τις μισές περίπου ώρες της ημέρας παραμένει απροστάτευτος, ενώ, υφίσταται συχνά φθορές από βανδαλισμούς ατόμων που εισέρχονται ανενόχλητοι τη νύχτα σε αυτόν, ενώ, παρατηρούνται και φαινόμενα παραβατικής και εγκληματικής συμπεριφοράς, όπως η χρήση και η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, την προστασία του μνημειακού αποθέματός του και την κατασκευή του Πληροφοριακού Κέντρου για την πληρέστερη προβολή του, αφιερώθηκαν χρόνια μελέτης και εργασιών, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να μπορούν οι Θεσσαλονικείς,  οι ερευνητές, οι φοιτητές,  οι μαθητές και οι επισκέπτες της πόλης που έλκονται από το ιστορικό παρελθόν της, να απολαμβάνουν αυτούς τους μνημειακούς χώρους, να ξεναγούνται και να ενημερώνονται.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να καταστεί άμεσα, λόγω και της περιόδου αυξημένης τουριστικής κίνησης που διανύουμε, επισκέψιμος στο κοινό ο αρχαιολογικός χώρος της Αψιδωτής Αίθουσας και να επαναλειτουργήσει το Πληροφοριακό Κέντρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος σε καθημερινή βάση;
  2. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να καταστεί ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου στην Πλατεία Ναυαρίνου πλήρως φυλασσόμενος επί 24ωρης βάσης; Υπάρχει άμεσος σχεδιασμός για την αποκατάσταση των φθορών που έχει υποστεί;».

Loading

Play