Από το 2020 η ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων

Από το 2020 η ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων

Ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων θα γίνεται από τις αρχές του 2020 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εκτιμούμε ότι αν όλα πάνε καλά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια των καφέ κάδων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, ο φορέας θα είναι έτοιμος τους πρώτους μήνες του 2020 να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες, ώστε αφού συλλέγουν οι δήμοι το οργανικό, αυτό να μετατρέπεται σε ένα αρίστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό, και να ξαναγυρίζει στους πολίτες μέχρι να κατασκευαστούν οι μόνιμες μονάδες βιοαποικοδομήσιμων», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα, Μιχάλης Γεράνης.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι «οι δήμοι που θα έχουν προμηθευτεί τους καφέ κάδους, τα ειδικά απορριμματοφόρα και τους κλαδοτεμαχιστές θα φέρνουν τα οργανικά απορρίμματα στον ΦΟΔΣΑ για να μετατρέπονται σε κομπόστ». Παράλληλα, όπως είπε, «θα βγει διαγωνισμός ώστε να υπάρξει ανάδοχος τόσο ανατολικά και δυτικά όσο και κεντρικά προκειμένου η επεξεργασία του οργανικού απόβλητου να γίνεται σε ιδιόκτητους χώρους, σύμφωνα πάντα με τις νόμιμες προϋποθέσεις που υπάρχουν για τέτοιου είδους χώρους».

Ο κ. Γεράνης επισήμανε ότι ο σχετικός διαγωνισμός αφορά την παροχή υπηρεσιών, ώστε να γίνεται αυτή η βιολογική επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων και εξέφρασε την άποψη ότι το μεταβατικό στάδιο μέχρι τη λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Για τις εν λόγω μονάδες σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι μελέτες τους και πρόσθεσε: «ευελπιστούμε ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα του περιφερειακού μας σχεδιασμού, όπως προβλέπουν όχι μόνο η κοινοτική οδηγία αλλά και ο εθνικός σχεδιασμός. Συγχρόνως κάνουμε κινήσεις για να δούμε πού υπάρχουν ατέλειες στον εθνικό σχεδιασμό ώστε να δώσουμε λύσεις προς προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης». Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι με την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων θα μειωθεί σημαντικά η ποσότητα των υπόλοιπων απορριμμάτων προς διαχείριση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο των πολιτών και τον βαθμό στον οποίο θα ανταποκριθούν σε αυτή την προσπάθεια και τόνισε ότι με τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ξεχωριστή συγκέντρωση του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων δημιουργούνται πολλά πλεονεκτήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η απελευθέρωση χώρου στους ΧΥΤΑ, η αύξηση της διάρκειας ζωής τους, η μη δημιουργία στραγγισμάτων από τα οργανικά απόβλητα και η μη παραγωγή βιοαερίου. «Είμαστε στον δρόμο της μείωσης του όγκου των αποβλήτων και προχωρούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο κ. Γεράνης.

Π. Γιούλτση

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play