INTIME

Αστακός η Θεσσαλονίκη ενόψει των κινητοποιήσεων

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛΑΣ ενόψει των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ, και κυρίως της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα μιλήσει στις 19:30.

propoli

Οι διαφορές διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ, ενώ στις συνήθεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική προστίθενται και οι αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν αναφέρουν ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις πρόκειται να  είναι ιδιαίτερα δυναμικές.

Συνολικά, θα μετέχει ή θα βρίσκεται σε επιφυλακή όλη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης που αποτελείται από περίπου 4.200 άτομα καθώς έχουν κοπεί ρεπό και έχουν ανακληθεί άδειες, περισσότεροι από 1000 αστυνομικοί από Αθήνα και άλλες περιοχές που θα διαμείνουν για πολλές ημέρες στην πόλη.

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ, πράκτορες της CIA και του FBI θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ και η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σε επιφυλακή και η Αντιτρομοκρατική

Τα μέτρα είναι ήδη σε ισχύ και θα κλιμακωθούν σήμερα Σάββατο, ενώ όλες τις ημέρες προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες.

Για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν δραστηριοποιηθεί ειδικές ομάδες της κρατικής ασφάλειας, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με κλιμάκια από την Αθήνα και ασχολούνται αποκλειστικά με τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών. Σε επιφυλακή, για τον ίδιο λόγο, βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία Βορείου Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των γενικών μέτρων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αριθμός των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθούν εφέτος, από όλες τις διευθύνσεις (τάξης, ασφάλειας, τροχαίας), είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα χαμηλότερα των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, τα επιτελεία έχουν καταρτίσει ειδικά σχέδια για την φρούρηση της έκθεσης, χώρων και κτιρίων και τη διασφάλιση της τάξης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Για τον σχεδιασμό των μέτρων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Το πρόγραμμα των σημερινών κινητοποιήσεων

Συνολικά τέσσερις είναι οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για τις 18:00 είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα, τα μέλη του ΠΑΜΕ δίνουν ραντεβού στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Στις 18:00 άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα.

Τέλος, το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Loading