Γ.Σκιαδαρέσης: ‘Τα μνημεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξωστρέφεια’

Γ.Σκιαδαρέσης: ‘Τα μνημεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξωστρέφεια’

Γ.Σκιαδαρέσης: ‘Τα μνημεία πρέπει αντιμετωπίζονται. Την άποψη ότι “τα μνημεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξωστρέφεια” και να είναι ανοιχτά σε εκδηλώσεις, δράσεις και δραστηριότητες ώστε να προσελκύσο…. Γ.Σκιαδαρέσης: ‘Τα μνημεία πρέπει αντιμετωπίζονται. Την άποψη ότι “τα μνημεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξωστρέφεια” και να είναι ανοιχτά σε εκδηλώσεις, δράσεις και δραστηριότητες ώστε να προσελκύσο…. ροη

Την άποψη ότι “τα μνημεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξωστρέφεια” και να είναι ανοιχτά σε εκδηλώσεις, δράσεις και δραστηριότητες ώστε να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες εξέφρασε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης.  “Από εκεί και πέρα πρέπει να δουλεύουμε σε επίπεδο μελετών. Πρέπει να έχουμε ετοιμότητα ώστε να μπορούμε να εντάξουμε έργα σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα έργα φέρνουν άλλα έργα. Σε αυτό στοχεύουμε” είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον καθαρισμό των γκράφιτι από τον περίβολο της Ροτόντας. 

Ξεκινάει η συντήρηση των γλυπτών της Καμάρας 

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες και τον προγραμματισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι άμεσα θα ξεκινήσει η συντήρηση των γλυπτών της Καμάρας του Γαλερίου, όπου υπάρχει μεγάλη φθορά από τις καιρικές συνθήκες. Ήδη έχει εγκριθεί το σχετικό κονδύλιο και αναμένεται η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). 
Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες πέρασαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτες για την προσβασιμότητα των υπερώων της Αγίας Σοφίας και για τον περιβάλλοντα χώρου του Αγίου Ιωάννη που είναι παραπλεύρως της Αγίας Σοφίας. Σε λίγες μέρες ετοιμάζεται μία μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου της Αγίας Σοφίας ενώ ετοιμάζεται και η στατική αρχιτεκτονική μελέτη συντήρησης του Οσίου Δαβίδ. Επίσης έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ η νέα μελέτη της Παναγίας Χαλκέων και υπάρχει πλέον πλήρης σειρά μελετών για το μνημείο (αρχιτεκτονική, στατική , συντήρησης τοιχογραφιών, συντήρησης μαρμάρινων μελών).
Αυτή τη στιγμή εκπονούνται μελέτες για τα Οθωμανικά μνημεία, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για το “Αλκαζάρ”, μελέτες για τα Λουτρά “Φοίνικας”, μελέτες για τα Λουτρά “Παράδεισος” ( Μπέη Χαμάμ) ενώ θα ξεκινήσουν μελέτες για τα “Λουλουδάδικα”, για το Γιαχουντί Χαμάμ. Υπάρχει ήδη και ετοιμάζεται για έγκριση μία μελέτη διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Διοικητηρίου, ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση που θα γίνει πάνω και κάτω απ αυτήν. 
Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει το έργο της αρχαίας Αγοράς που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει βελτιώσεις προσβασιμότητας και διαδρομές ΑμΕΑ, συντήρηση των ψηφιδωτών δαπέδων, ετοιμασία μιας αίθουσας η οποία θα χρησιμοποιείται για περιοδικές εκθέσεις δίπλα στο υπόσκαφο μουσείο και εργασίες που θα αναβαθμίσουν το χώρο της αρχαίας Αγοράς.

Δράσεις για παιδιά στα μνημεία της Θεσσαλονίκης
 
Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο κ. Σκιαδαρέσης προετοιμάζονται και δράσεις για παιδιά. “Ήδη από τον καινούριο χρόνο θα ξεκινήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα. Το ένα μάλιστα, στη Ροτόντα, λειτούργησε πριν από λίγους μήνες πιλοτικά και αφορά “το ψηφιδωτό” σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Αυτό είναι έτοιμο και θα γίνει. Στην αρχαία Αγορά και το Γαλεριανό συγκρότημα σχεδιάζουμε, επίσης, εκπαιδευτικά προγράμματα»  τόνισε. 
Επιπλέον εδώ και ένα χρόνο υλοποιούνται και άλλες δράσεις επαφής με το κοινό. «Σε τακτά χρονικά διαστήματα συνάδελφοι αρχαιολόγοι ή αρχιτέκτονες της εφορείας καλούμε τον κόσμο και του δείχνουμε μνημεία, όψεις και πλευρές των μνημείων της πόλης που δεν μπορούν οι ίδιοι να επισκεφθούν και να τα δουν. Πρόσφατα έκανα μια τέτοιου είδους περιήγηση και ανεβάσαμε μια μικρή ομάδα επισκεπτών και στα υπερώα της Αγίας Σοφίας τα οποία στοχεύουμε να αναδείξουμε» πρόσθεσε. 
Ο κ. Σκιαδαρέσης γνωστοποίησε, ακόμη ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή και μία πρόσκληση ενδιαφέροντος αποκλειστικά για την Εφορεία Αρχαιοτήτων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά τις βελτιώσεις προσβασιμότητας σε μνημεία και χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Σταθμός: “Μουσείο Μετρό”…
 
Σε ό,τι αφορά το Μετρό υπογράμμισε ότι «η πόλη έχει κερδίσει δύο  νέους αρχαιολογικούς χώρους, της Αγίας Σοφίας και της Βενιζέλου» και σημείωσε ότι γίνονται μελέτες ανάδειξης αυτών των νέων αρχαιολογικών χώρων. Ειδικά στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας και σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης γίνεται προσπάθεια ώστε να ενταχθεί ο νέος αρχαιολογικός χώρος στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον καθώς οι νέοι αρχαιολογικοί χώροι, σε σχέση με τους σταθμούς του Μετρό, θα μπορούν να φιλοξενούν χιλιάδες επισκεπτών και επιβατών. «Το Μετρό βέβαια έχει και τα χιλιάδες ευρήματα και γι αυτά έχουμε ετοιμάσει μια μουσειολογική μελέτη στοχεύοντας αρχικά σε μια περιοδική έκθεση και μακροπρόθεσμα βέβαια ίσως ακόμη και σε ένα μουσείο του Μετρό» πρόσθεσε. 
Π.Γ.
 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play