Σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή για την προστασία του δάσους του Σέιχ-Σου και του περιβάλλοντος βρίσκεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και όλος ο μηχανισμός του, στελέχη του οποίου περιοδεύουν και κάνουν αυτοψίες ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
Μια τέτοια επιχείρηση αυτοψίας πραγματοποιήθηκε προχθές, Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, από κλιμάκιο του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, το οποίο, εκτός των άλλων σημείων, επισκέφθηκε για έλεγχο δυο επίμαχες περιοχές. Το κλιμάκιο αποτελούσαν ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Σιμητόπουλος, ο δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Πασιαλής και η πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Κική Αμοιρίδου, ενώ παραβρέθηκε και η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου «ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ» Φανή Ζέτου.
Οι αυτοψίες επικεντρώθηκαν στο ρέμα της οδού Νερομύλων, η κοίτη του οποίου περιορίστηκε από φερτά υλικά, μπάζα και απορρίμματα, και στο ρέμα της οδού Ονείρων, όπου διερευνήθηκε καταγγελία για ανέγερση τοιχίου στο πρανές του ρέματος.
Η εικόνα που αντίκρυσε στην πρώτη περίπτωση το κλιμάκιο προκάλεσε έντονο προβληματισμό καθώς το ρέμα στη συμβολή των οδών Νερομύλων και Σμύρνης είχε «μπουκώσει» από ογκώδη φερτά υλικά, με αποτέλεσμα η ροή των υδάτων από τις βροχές που προηγήθηκαν να γίνεται με μεγάλη δυσκολία και να υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στη γύρω περιοχή λόγω της υπερχείλισης. Το εντυπωσιακό στοιχείο ήταν η θέα μπαζών, ελαστικών αυτοκινήτων και πλαστικών αντικειμένων που κάποιοι ασυνείδητοι πέταξαν στο ρέμα εντός των ορίων του δάσους, για να φράξουν στο σημείο αυτό τη φυσική ροή των υδάτων.
Εργασίες καθαρισμού
Να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα συνεργεία του δήμου, υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Αλ. Σιμητόπουλου προχώρησαν σε εργασίες καθαρισμού με τη διάνοιξη της κοίτης και την απομάκρυνση των απορριμμάτων που έφραζαν το ρέμα, ενώ μέσα στη βδομάδα είναι προγραμματισμένη νέα επιχείρηση καθαρισμού. Και οι επεμβάσεις αυτές έρχονται να καλύψουν τη μεγάλη απουσία της Πολιτείας, των υπουργείων, του Δασαρχείου, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας και άλλων φορέων που έχουν την ευθύνη της φροντίδας του δάσους, της αστυνόμευσης των περιοχών και του καθαρισμού των ρεμάτων, οι οποίες παρά τις συνεχείς και αγωνιώδεις εκκλήσεις του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη δεν έχουν ανταποκριθεί στην αποστολή τους.
«Πρόκειται για εγκληματικές συμπεριφορές κάποιων ασυνείδητων που ακολουθούν την εύκολη λύση με τη ρίψη των απορριμμάτων τους στα ρέματα, χωρίς να σκέφτονται τη ρύπανση που προκαλούν, αλλά κυρίως τις συνέπειες της πράξης τους που σε τελική ανάλυση στρέφεται κατά της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Και με δεδομένη την απουσία και αδράνεια των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, ο κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών παραμένει πολύ μεγάλος», δηλώνει ο Σίμος Δανιηλίδης. Για την πρόληψη και αποτροπή αυτών των φαινομένων, μάλιστα, καλεί τους «συμπολίτες και συνδημότες μας να σταθούν με ευαισθησία και ευθύνη απέναντι στα προβλήματα αναφέροντας και καταγγέλλοντας άμεσα στις Αρχές (100, 199) και στο δήμο κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά του περιβάλλοντος».
Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της διοίκησης του δήμου βρίσκεται κάθε απόπειρα αυθαίρετης δόμησης στα όρια των ρεμάτων, επεμβαίνοντας άμεσα και ελέγχοντας κάθε αναφορά ή καταγγελία. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η αυτοψία που έγινε στην περιοχή των οδών Χρυσανθέμων και Ονείρων, όπου διερευνήθηκε καταγγελία για κατασκευή τοιχίου στα όρια του πρανούς του παρακείμενου ρέματος κι εκτός ρυμοτομικής γραμμής ιδιωτικού οικοπέδου.
Όπως διαπιστώθηκε και επί εδάφους, το τοιχίο κατασκευάζεται σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις άδειες των Υπηρεσιών. Οριοθετείται, δε, στο όριο του πρανούς του ρέματος με την πρόβλεψη δημιουργίας περιπατητικού διαδρόμου-πεζοδρόμου.
Θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή
Το βλέμμα όλων, όμως, είναι ιδιαίτερα στραμμένο στην προστασία του Σέιχ-Σου από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με τον μηχανισμό του δήμου να είναι σε κατάσταση επιφυλακής και ετοιμότητας.
Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου κατά την οποία αναλύθηκαν οι δράσεις που συντονισμένα πρέπει να υλοποιούνται στον τομέα της πρόληψης. Ήδη, μια απ’ αυτές, μετά από αίτημα του δασαρχείου, πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα με την απομάκρυνση των κομμένων κορμών και κλαδιών που κατά στοίβες βρίσκονται μέσα στο δάσος και αποτελούν επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη.
Το θέμα της προστασίας του Σέιχ-Σου θα συζητηθεί ακόμη μια φορά αύριο, Τρίτη 1 Αυγούστου 2018, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Στόχος ο έλεγχος όλων των δεδομένων στον τομέα της πρόληψης, ενώ αναμένεται να γίνει επικαιροποίηση του συνολικού σχεδίου δράσεων και διαχείρισης κρίσεων.