Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην σύναψη παγκόσμιων συμφωνιών που αφορούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και η διερεύνηση λύσεων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια μεγάλης εμβέλειας διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής» το οποίο θα πραγματοποιηθεί το ΠΑΜΑΚ.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, του Δημήτρη Ιμπραήμ, διευθυντή Εκστρατειών της Greenpeace και πλήθους σημαντικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το συνέδριο, το οποίο θα αρχίσει την Παρασκευή στις 9 το πρωί στην Αίθουσα Συνεδρίων στον 1ο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Διεθνείς Περιβαλλοντικές Συνθήκες (International Environmental Agreements), το οποίο προβλέπει την φιλοξενία τον τελευταίο χρόνο από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της καθηγήτριας του Πανεπιστήμιου Concordia, Montreal, Canada, Ευφροσύνη Διαμαντούδη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Horizon 2020, και πιο συγκεκριμένα από το Marie Sklodowska-Curie Actions (IF, GA:706620).
Παρουσιάσεις ακαδημαϊκών εργασιών
Την Παρασκευή 18 Μαΐου θα παρουσιαστούν στην αγγλική τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος από τους συνεργάτες του προγράμματος, καθηγητές Ευφροσύνη Διαμαντούδη και Ευτύχιο Σαρτζετάκη. Επίσης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν με παρουσιάσεις δικών τους εργασιών οι παρακάτω, διεθνώς αναγνωρισμένοι, οικονομολόγοι του περιβάλλοντος:
Rabah Amir, Professor, Department of Economics, Henry B. Tippie College of Business, The University of Iowa, USA
Aart J. de Zeeuw, Professor, Department of Economics, Tilburg School of Economics and Management, Tilburg University, The Netherlands
Andreas A. Papandreou, Professor, Department of Economics, National and Kapodistrian University of Athens
Michael Rauscher, Professor, Department of Economics, Universität Rostock, Germany
Alessandro Tavoni, Associate Professorial Research Fellow, Grantham Research Institute, London School of Economics, UK
Anastasios Xepapadeas, Professor, Department of International and European Economic Studies, Athens University of Economics and Business
Ανοιχτή στο κοινό συζήτηση για την κλιματική αλλαγή
Το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 θα γίνει μια προσπάθεια σύνδεσης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος με τις πραγματικές δυσκολίες που αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και τον ρόλο της Ελλάδος. Το μέρος αυτό του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα, και θα είναι ανοικτή στο κοινό, σε μια προσπάθεια ευρύτερης διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Η πρώτη συνεδρία θα ξεκινήσει στις 10:00 με την παρουσίαση εκλαϊκευμένης σύνοψης των αποτελεσμάτων του προγράμματος και θα ακολουθήσει ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για την κλιματική αλλαγή με έμφαση στη θέση της Ελλάδος. Στην δεύτερη συνεδρία, που θα ξεκινήσει στις 11:30, θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με συμμετέχοντες τον αν. υπουργό κ. Φάμελλο, τον Δημήτρη Ιμπραήμ της Greenpeace, τον Κυριάκο Ψύχα, διευθυντή του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τούς καθηγητές Αναστάσιο Ξεπαπαδέα και Ευτύχιο Σαρτζετάκη. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Παντελής Σαββίδης.
Το ερευνητικό θέμα
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές για το ερευνητικό πρόγραμμα, «εξετάζει τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην σύναψη παγκόσμιων συμφωνιών που αφορούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και διερευνά λύσεις. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, με πιο σημαντικό και πιεστικό αυτό της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί διεθνή συνεργασία. Ήδη γίνονται αντιληπτές οι πρώτες σημαντικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης που οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και ίσως πιο ορατά σε όλους την αύξηση της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι μονομερείς δράσεις μίας ή λίγων κρατών, όπως οι δράσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία δεκαετία, έχει ελάχιστη επίδραση. Αποδεδειγμένα, μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα είχε εξαιρετικά μεγάλα οφέλη. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι για να μειώσει τους ρύπους της μια χώρα επιβαρύνεται με υψηλά κόστη, ενώ τα οφέλη από τις δράσεις της διαχέονται παγκοσμίως. Επομένως κάθε μία χώρα έχει κίνητρο να μην μειώσει τους ρύπους της, απολαμβάνοντας τα οφέλη που προκύπτουν από τις δράσεις των χωρών που συμμετέχουν σε μια συμφωνία μείωσης των ρύπων. Όσο μεγαλύτερα είναι τα κόστη μείωσης των ρύπων, και στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής παραμένουν ακόμη πολύ υψηλά, τόσο ισχυρότερα είναι τα κίνητρα για κάθε μία χώρα να δράσει ως… τζαμπατζής. Τα κίνητρα αυτά, συνδυαζόμενα με την τεράστια πολυπλοκότητα και ασυμμετρία όσον αφορά τα κόστη και τα οφέλη κάθε μίας χώρας, αλλά και την αβεβαιότητα όσον αφορά τις μακροχρόνιες προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθιστούν την σύναψη διεθνών συμφωνιών για την επίλυση του προβλήματος εξαιρετικά δύσκολη. Η διαδρομή των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από το 1995 μέχρι σήμερα καταδεικνύει τις δυσκολίες αυτές.»
»Το ερευνητικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας οικονομικά υποδείγματα που βασίζονται στην θεωρία παιγνίων, έχει παράγει μια σειρά ακαδημαϊκών εργασιών τα οποία διερευνούν τις δυσκολίες που αναφέρθηκαν παραπάνω και προτείνει λύσεις, όπως η χρήση χρηματικής υποστήριξης προς χώρες που έχουν μεγάλο κόστος, ώστε να εισέλθουν στην συμφωνία μείωσης ρύπων, ή την σύνδεση της εισόδου μιας χώρας σε περιβαλλοντική συμφωνία με την παραμονή της, ή τους όρους παραμονής της, σε εμπορικές συμφωνίες».