Σε 390,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης, για το οικονομικό έτος 2019, μειωμένος κατά 1,59% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό υποστήριξε πως η διοίκηση Μπουτάρη, λόγω μειωμένων κρατικών πόρων, «εκμεταλλεύεται όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και δεν αφήνει καμία ευκαιρία χαμένη».
Πρόσθεσε πως, για μια ακόμη χρονιά, βαρύτητα θα δοθεί στην υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών, στην ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων και στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.
«Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση, το 2010, το σύνολο των χρεών του δήμου ήταν 42,8 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος το ποσό έφτασε τα 6,7 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αγγελίδου, κάνοντας αναφορά και στην υπόθεση της υπεξαίρεσης. Παράλληλα, τόνισε πως ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, ρεαλιστικός και αναπτυξιακός.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη με την Αγιορείτικη Εστία, προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Τους «Εντάξει», με επικεφαλής τον Σταύρο Καλαφάτη, εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Σωκράτης Δημητριάδης, κάνοντας λόγο για «παραπλανητικό και λάθος προϋπολογισμό», τονίζοντας πως η παράταξή του τον καταψηφίζει.
Η Ρία Καλφακάκου από την «Ανοιχτή Πόλη» ψήφισε λευκό στο θέμα του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντάς τον «κλασικό, χωρίς έμπνευση και χωρίς κάτι το ιδιαίτερο».
Εκ μέρους της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης υποστήριξε πως «εάν οι δήμοι είχαν την κρατική χρηματοδότηση, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και δεν θα χρειαζόταν πηγές χρηματοδότησης που είναι ασπιρίνες».
Η Μόνικα Αϊβάζογλου, από τις «Γειτονιές σε Δράση», τόνισε ότι «ο δήμος πρωτοτυπεί δυσάρεστα, καθώς ο προϋπολογισμός συντάχθηκε χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της πόλης».
Τέλος, ο Κωνσταντής Σεβρής, από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», είπε πως «ο προϋπολογισμός προσπαθεί να “χωνέψει” έσοδα και έξοδα που δεν θα γίνουν ποτέ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ