ΕΕΘ: “Ναι στους ελέγχους – Όχι στα εξοντωτικά πρόστιμα”

Έγγραφη διαμαρτυρία προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας έστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με αφορμή συνεχιζόμενα κρούσματα αυστηρότατων ελέγχων από τα κλιμάκια του φορέα.

propoli

Με το ίδιο περιεχόμενο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης είχε συνάντηση με στελέχη του ΕΦΚΑ στους οποίους μετέφερε τις θέσεις του ΕΕΘ αλλά και τα παράπονα πολλών μελών του για ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους, που καταλήγουν σε άδικα πρόστιμα και κυρώσεις.

Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο κ. Ζορπίδης, το ΕΕΘ δεν είναι κατά των ελέγχων και δεν θα υπερασπιστεί ποτέ κάποιον επιχειρηματία που θα παρανομήσει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παράπονα μελών για επιβολή προστίμων για ανασφάλιστη εργασία επειδή έτυχε εκείνη την ώρα συγγενικά πρόσωπα ή περαστικοί να βρίσκονται εντός επιχειρήσεων και οι ελεγκτές, εντελώς παράλογα να τους εκλαμβάνουν ως αδήλωτους εργαζόμενους.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι έλεγχοι των κλιμακίων θα πρέπει να είναι αυστηροί αλλά δίκαιοι και να εντοπίζουν όσους όντως παρανομούν και να μην εξαντλείται η αυστηρότητα σε τυπικά θέματα και στο γράμμα του νόμου. Επίσης, να θεσμοθετηθεί δεύτερος βαθμός κρίσης, δηλαδή ένα όργανο το οποίο χωρίς τις σημερινές υπέρογκες επιβαρύνεις, θα ελέγχει εκτός από τις διαπιστώσεις των ελεγκτών και τις αντιρρήσεις, τα παράπονα και τα αποδεικτικά στοιχεία των ελεγχομένων.

Loading