Σύμβαση για την “αντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα πάρκα του ΑΠΘ», υπέγραψαν ο δήμος και το ΑΠΘ, με στόχο την ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της πανεπιστημιούπολης και την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.
Την σύμβαση, προϋπολογισμού 930 χιλιάδων ευρώ, υπέγραψαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητος, Αθανάσιος Παππάς, παρουσία του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα και της αντιπρυτάνεως Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Δέσποινας Κλαβανίδου, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση του δήμου Θεσσαλονίκης σε ένα πάγιο αίτημα του πανεπιστημίου και την πολυετή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.
Στόχος του έργου, πέρα από τον ποιοτικό και αισθητικό εκσυγχρονισμό του φωτισμού, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού, με την εγκατάσταση νέων ιστών με φωτιστικά Led μεγάλης απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.
Η σύμβαση για την ανάθεση του έργου ανέρχεται σε περίπου 343 χιλιάδες υρώ κατόπιν προσφοράς έκπτωσης 63,14%, χρηματοδοτείται από τα ανταποδοτικά τέλη και θα ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών από τον ανάδοχο του έργου Κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Α.Τ.Ε.
Συνολικά θα αφαιρεθούν 136 παλαιοί τσιμεντοϊστοί και φωτιστικά και θα τοποθετηθούν 254 νέοι 4μετροι κουλουροκωνικοί ιστοί με φωτιστικά και επιπλέον 24 νέα φωτιστικά σώματα σε ισάριθμους μεταλλικούς ιστούς.
Το έργο αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ταυτόχρονη υλοποίηση από πλευράς ΑΠΘ έργου , προϋπολογισμού 860 χιλιάδων ευρώ που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και περιλαμβάνει πλήθος παρεμβάσεων για την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμου, καθώς και υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής στα πάρκα Μετεωροσκοπείου και Αστεροσκοπείου.
Το σημερινό δίκτυο φωτισμού των πάρκων και των οδών στην περιοχή του ΑΠΘ, είναι παλαιωμένο (πλέον των 40 ετών), παρουσιάζει ελλείψεις, αραιή διάταξη σε αρκετά πάρκα και πολλαπλά προβλήματα συντήρησης και λειτουργίας. Υπάρχουν, τόσο από την Πρυτανεία όσο και από τον Δήμο, σοβαρά καταγεγραμμένα συμβάντα βανδαλισμών, κλοπών και παραβατικότητας στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, όσο και γενικότερα στις υπόλοιπες υποδομές στον πανεπιστημιακό χώρο, με τους φοιτητές να θέτουν συχνά θέματα ασφάλειας και επικινδυνότητας.
Τα υπάρχοντα φωτιστικά είναι συμβατικής τεχνολογίας, ενεργοβόρα (100-150w) και παρουσιάζουν φθορές. Τα νέα φωτιστικά θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας led, χαμηλής κατανάλωσης 40-60w, αντιβανδαλιστικού τύπου και θα έχουν ελαχιστοποιημένους δείκτες θάμβωσης και φωτορρύπανσης.
Τέλος, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65 – 75% ανά φωτιστικό σώμα, ενώ η συνολική κατανάλωση ηλεκτρική ρεύματος από το δημοτικό φωτισμό στα πάρκα και τις οδούς του Πανεπιστημίου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 38% παρά τον διπλασιασμό των φωτιστικών σωμάτων.
Με το νέο έργο φωτισμού ενισχύεται η λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων του Πανεπιστημίου κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς αυτοί αναβαθμίζονται σε χώρους φιλοξενίας εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών και συνεδριακών δράσεων κ.λπ. Επιπλέον, επιλύονται σημαντικά θέματα ασφάλειας για πεζούς και οδηγούς στα πάρκα και στους ανοιχτούς χώρους στάθμευσης του ΑΠΘ και του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.