Επίθεση Καλαφάτη σε Μπουτάρη για τη θεομηνία στη Θεσσαλονίκη

Έντονη κριτική στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τη διοίκησή του ασκεί ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τη θεομηνία που έπληξε την πόλη προ δύο εβδομάδων.

propoli

Σύμφωνα με το βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, «οι δημότες είναι ανθεκτικοί απέναντι στη διοίκηση Μπουτάρη και όχι η πόλη απέναντι σε καιρικά φαινόμενα».

Κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη (24/5), ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για σειρά παραλείψεων της διοίκησης του δήμου, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεομηνία.

Συγκεκριμένα:

  1. Έλλειψη ενημέρωσης, την οποία κι ο ίδιος ο Δήμος παραδέχτηκε, με τη σημερινή έκδοση ανακοίνωσης για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται. Έστω κι αργά εφαρμόστηκε το προφανές.
  2. Δε συστάθηκε, όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με το Σχέδιο Ενεργειών επί Εκτάκτων Αναγκών, Κέντρο Επιχειρήσεων στο Δημαρχείο υπό τον Δήμαρχο, μέσα σε μισή ώρα από την έναρξη του φαινομένου.
  3. Δεν έχει κοινοποιηθεί στους πολίτες το Σχέδιο Ενεργειών για παρόμοιες περιπτώσεις.
  4. Το Σχέδιο δράσης δεν ήταν πλήρως επικαιροποιημένο.
  5. Ενώ η ενημέρωση για επερχόμενες καταιγίδες ήταν συνεχής εκείνες τις ημέρες, δεν υπήρξε έκτακτη ενίσχυση του προγράμματος αποκομιδής των σκουπιδιών πριν την καταιγίδα.
  6. Ήταν φυσικό πλατείες και παιδικές χαρές, με τέτοιο νερό, να μετατραπούν σε λίμνες. Το να παραμένουν, όμως, σε αυτήν την κατάσταση, αποδεικνύει πως υπάρχουν κατασκευαστικά θέματα.

Επίσης, ο κ. Καλαφάτης πρόσθεσε ότι πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

  1. Τι γίνεται με τη διευθέτηση του χειμάρρου Λύτρα (πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου), που –σύμφωνα με το ΤΕΕ- παραμένει σε φάση μελετών, χωρίς ωριμότητα;
  2. Ποια η κατάσταση στο χείμαρρο Κωνσταντινίδη (στην Τούμπα); Καθαρίστηκε και πότε για τελευταία φορά;
  3. Τι γίνεται με το Ελαιόρεμα; Η πλευρά που ανήκει στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη έχει διευθετηθεί και η περιοχή δε θυμίζει με τίποτα το ρέμα που, πριν πέντε χρόνια, πλημμύριζε με την παραμικρή νεροποντή. Έχει διαμορφωθεί σε έναν χώρο πρασίνου –πραγματικό κόσμημα. Πώς ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη κατάφερε «να βρει παράδες», όπως αρέσκεται να λέει ο Δήμαρχος και υλοποίησε αυτό το έργο; Για ποιο λόγο δεν κατάφερε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να κάνει κάτι ανάλογο;
  4. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για το ρέμα των Σαράντα Εκκλησιών;

Ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε και στην ΕΥΑΘ, λέγοντας:

«Την επόμενη φορά που θα πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη ολόκληρες περιοχές θα μείνουν και πάλι χωρίς νερό; Για ποιον λόγο, ως τώρα, όποτε είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα, δεν είχαμε και διακοπή υδροδότησης;

Η ΕΥΑΘ αντιμετώπισε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δύο κρίσεις. Πήρε κάτω από τη βάση και στις δύο. Το γεγονός ότι την επομένη της πλημμύρας μια διοίκηση διορισμένη από την Αριστερά ζητά από σούπερ μάρκετ να τη βοηθήσει και να μοιράσει νερό στους πολίτες, κρίνεται από τους κατοίκους της πόλης».

Loading