Ζέρβας: Η τοπική διακυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον

Ζέρβας: Η τοπική διακυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον

Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναβάθμισης της σε τοπική διακυβέρνηση υπογράμμισε σήμερα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Ενωμένη Ευρώπη: Οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι προοπτικές για την Ελλάδα», με τα μέλη του Ευρωπαϊκού κόμματος της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, ο κ. Ζέρβας επισήμανε ότι, με αφορμή την κρίση, πολλοί τομείς της πολιτικής μας ζωής πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ο τομέας της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς αυτή είναι η εγγύτερη εξουσία στους πολίτες συνδυάζοντας την αιρετή με την εκτελεστική εξουσία, για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. «Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της και από εκτελεστικό όργανο της κεντρικής διοίκησης να μεταβληθεί σε τοπική διακυβέρνηση, με πλήθος εκτελεστικών δραστηριοτήτων του κράτους και με τις κεντρικές κρατικές υπηρεσίες να έχουν έναν επιτελικό σχεδιασμό και έλεγχο, όπως ακριβώς στο μοντέλο της Ε.Ε», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Σχετικά με το νέο ρόλο της τοπικής διακυβέρνησης, ο ίδιος σημείωσε ότι ο δήμος θα πρέπει να γίνει ο καταλύτης που θα ενισχύει καινοτόμες πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων, με την αξιοποίηση τοπικών πόρων.

«Για να επιτύχουμε αυτό το στόχο, απαιτείται εκσυγχρονισμός των προσφερόμενων υπηρεσιών, αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως ηγεσίες που να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές γρήγορα», τόνισε.

Ο κ. Ζέρβας διευκρίνισε ακόμα πως, όσον αφορά στη χρηματοδότηση:

οι πόροι της αυτοδιοίκησης στην περίοδο της κρίσης μειώθηκαν κατά 65%

ο μέσος όρος χρημάτων που διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη ανέρχεται 11,5% του ΑΕΠ κάθε χώρας

στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 2%!

«Βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι ο έλεγχος νομιμότητας των δαπανών, το ‘’διαζύγιο’’ από τη νοοτροπία του τυπικού και κοινωνικά αποδοκιμασμένου γραφειοκράτη/δημοσίου υπαλλήλου και φυσικά η διάρρηξη των σχέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης με το πελατειακό κράτος», κατέληξε ο κ. Ζέρβας.

Loading