Η ελληνική νεοφυής επιχείρηση “Smart Meter Anywhere” στη 10κάδα της παγκόσμιας διεθνούς διαγωνιστικής πλατφόρμας FAC

Η ελληνική νεοφυής επιχείρηση “Smart Meter Anywhere” στη 10κάδα της παγκόσμιας διεθνούς διαγωνιστικής πλατφόρμας FAC

Αρχές Οκτωβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρώσει το εμπορικό της πρωτότυπο η Smart Meter Anywhere, με την εμπορική παραγωγή του καινοτόμου συστήματος των έξυπνων μετρητών της στην αγορά της υποσαχάριας Αφρικής, να τοποθετείται χρονικά τέλος του 2019, σε τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα 20 ευρώ/τεμάχιο, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδρυτής της ελληνικής νεοφυούς επιχειρήσης, Γιώργος Κυριακαράκος, ξεκαθαρίζοντας: «ιδρυθήκαμε στην Ελλάδα και η γραμμή παραγωγής θα βρίσκεται στην Ελλάδα».

«Είμαστε η μόνη εταιρεία που προσφέρει εμπορικά δυνατότητες ενεργειακής διαχείρισης φορτίων σχετικών με τη γεωργία (πχ. αντλίες νερού, παγομηχανές, μύλους κλπ), αποκλειστικά μέσω των έξυπνων μετρητών ενέργειας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης», υπογράμμισε ο 40χρονος συνιδρυτής της “Smart Meter Anywhere”, η οποία συμπεριλήφθηκε στη δεκάδα της παγκόσμιας διεθνούς διαγωνιστικής πλατφόρμας Future Agro Challenge (FAC), που διεξήχθηκε στο πλαίσιο του Global Agripreneurs Summit (GAS) και το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος, εν μέσω της 84ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα την Ινδία.

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε το εμπορικό μας πρωτότυπο και σύντομα θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 40χρονος Γιώργος, προσθέτοντας: «βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι μέσα σε έναν χρόνο από σήμερα να έχουμε αποκτήσει εμπορική παρουσία και να έχουμε εξασφαλίσει τις πρώτες πωλήσεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Μεσοπρόθεσμα στοχεύουμε να γίνουμε ένας από τους βασικούς παίκτες της αγοράς έξυπνων μετρητών ενέργειας για χρήση σε αυτόνομα μικροδίκτυα στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Αναφερόμενος στα οφέλη συμμετοχής της εταιρείας στην 84η ΔΕΘ, ο κ. Κυριακαράκος, επισήμανε: «η 84η ΔΕΘ ήταν η πρώτη εμπορική έκθεση στην οποία συμμετείχαμε με περίπτερο. Ο διαγωνισμός Future Agrochallenge, που έγινε στο πλαίσιο του Global Agripreneurs Summit έφερε στον ίδιο χώρο καινοτόμες εταιρείες από όλες τις Ηπείρους. Οι εταιρίες αυτές, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής τους, με αρκετές από αυτές να έχουν παρουσία χρόνια στο χώρο όπου δραστηριοποιούνται, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν κεφάλαια εκατομμυρίων, καθώς και να έχουν επιτύχει σημαντικές πωλήσεις. Οι εξαιρετικοί άνθρωποι πίσω από αυτές τις εταιρείες, οι συζητήσεις μαζί τους σε φιλικό κλίμα και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, ήταν το μεγαλύτερο έπαθλο από τη συμμετοχή μας στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η επιτυχία μας να συμπεριληφθούμε στην πρώτη δεκάδα, από τους 60 φιναλίστ του διαγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, μας δίνει αισιοδοξία και ώθηση για τις επόμενες κινήσεις μας».

Η Smart Meter Anywhere

O 40χρονος γεωπόνος, με διδακτορικό πάνω στη διαχείριση ενέργειας σε αυτόνομα μικροδίκτυα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι την τελευταία τετραετία εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα ενέργειας στην υποσαχάρια Αφρική και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτής της ενασχόλησής του «διαμορφώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, η ιδέα πίσω από την Smart Meter Anywhere, βλέποντας τόσο τις ανάγκες των ανθρώπων στις περιοχές της υπαίθρου, όσο και τις ανάγκες των επενδυτών / διαχειριστών αυτόνομων συστημάτων ηλεκτροδότησης – κυρίως μικροδίκτυα».

Όπως εξήγησε, το καλοκαίρι του 2018 ξεκίνησε η πειραματική διερεύνηση «που κατέληξε σε proof of concept πριν το τέλος του ίδιου έτους» και έτσι «με αυτό το αποτέλεσμα και με τρεις φίλους, τον ηλεκτρολόγο μηχανικό ΕΜΠ με διδακτορικό πάνω στον αυτόματο έλεγχο μικροδικτύων Χρήστο Καραβά, τον οικονομολόγο και υποψήφιο διδάκτορα σε θέματα marketing Κωνσταντίνο Κοττίκα, και τον προγραμματιστή Μιχάλη Φαρίδη, που είναι και ο υπεύθυνος για την κυβερνοασφάλεια των προϊόντων μας, ξεκινήσαμε την προσπάθεια να προσφέρουμε εμπορικά το σύστημα των έξυπνων μετρητών».

Το σύστημα που ανέπτυξε η ομάδα της Smart Meter Αnywhere, «επιτρέπει την τεχνική υλοποίηση επιχειρηματικών μοντέλων pay-as-you-go (προπληρωμής) για τους διαχειριστές αυτόνομων μικροδικτύων», επισήμανε ο κ. Κυριακαράκος, προσθέτοντας: «η λογική είναι ακριβώς η ίδια με τα γνωστά μας καρτοκινητά τηλέφωνα».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Smart Meter Anywhere σε εκθέσεις ή και εκδηλώσεις, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ο κ. Κυριακαράκος επισήμανε: «Την άνοιξη του 2019 συμμετείχαμε στο διαγωνισμό PowerUp! στην Ελλάδα και εν συνεχεία εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του PowerUp! που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία. Το bootcamp που έλαβε χώρα πριν τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μας βοήθησε να αναπτύξουμε σημαντικά τις ικανότητές μας σχετικά με την επιχειρηματική μας προβολή.

Ταυτόχρονα η παρουσίαση της εταιρείας μας που έγινε στην όπερα της Κρακοβίας μπροστά σε κοινό 700 ανθρώπων ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Αξιοποιώντας αυτές τις νέες ικανότητες καταφέραμε να κερδίσουμε τον διαγωνισμό Trophy – Τροφή Challenge που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2019. Κατά αυτό τον τρόπο εκπροσωπήσαμε και την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό Future Agrochallenge που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 84ης ΔΕΘ».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως επιχείρηση και τα οποία λειτουργούν ως βαρίδιο, προκειμένου η ελληνικής νεοφυής επιχείρηση να “τρέξει” με γοργά βήματα μπροστά, ο κ. Κυριακαράκος τόνισε: «δυστυχώς το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ακόμη βρεφικό».

Ομως, ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι «ευτυχώς υπάρχουν αρκετές προσπάθειες που βοηθούν στην βελτίωσή του όπως η πρωτοβουλία «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Το χρηματικό έπαθλο από τη νίκη μας στον διαγωνισμό Trophy – Τροφή, μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε και επίσημα τη λειτουργία μας, μιας και ακόμη και η εταιρική μορφή ΙΚΕ έχει σημαντικά πάγια έξοδα για μια νεοφυή επιχείρηση. Πέραν των χρηματικών επάθλων προβλέπεται επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ και υποστήριξη για το επόμενο έτος από την Endeavor Greece». Τέλος, ο 40χρονος επιχειρηματίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με τις προαναφερόμενες συνεργασίες και με την υποστήριξη «που έχουμε από τη “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά” θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να αναπτυχθούμε».

Έλενα Αλεξιάδου

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play