Θεσσαλονίκη: Τι θα ζητήσουν οι παραγωγικοί φορείς από τον πρωθυπουργό

Θεσσαλονίκη: Τι θα ζητήσουν οι παραγωγικοί φορείς από τον πρωθυπουργό

Τις προτάσεις τους για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, αλλά και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, θα καταθέσουν σε λίγες ώρες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων, που θα πραγματοποιηθούν στο Διοικητήριο, ενόψει της 84ης Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διοικήσεις των φορέων εξηγούν παράλληλα και τι περιμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 7.30 το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο “Ι.Βελλίδης”.

Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγών (ΣΕΒΕ):

“Enterprise Macedonia”, ThessINTEC κι ελεύθερη ζώνη εμπορίου στα δυτικά τα τρία βασικά αιτήματα των εξαγωγέων

Στην ανάδειξη τριών ζητημάτων που θεωρεί μείζονος σημασίας για την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας, θέτει προτεραιότητα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). ‘Οπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, το πρώτο από αυτά τα ζητήματα αφορά στη δημιουργία του «Enterprise Macedonia» για την ισχυροποίηση του Macedonian Brand, με τη συμμετοχή των τριών μακεδονικών περιφερειών (Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής) του ΣΕΒΕ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών (ΣΒΕ) και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), καθώς και με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και Εξωτερικών.

Κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο, οι μακεδονικές επιχειρήσεις σκέφτονται παγκόσμια αλλά δρουν τοπικά, προωθώντας τα μακεδονικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο με όπλο την άριστη ποιότητα, την παράδοση και τη χιλιόχρονη ιστορία τους. «Μέσω του “Enterprise Macedonia” δίνεται μία ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να ζήσει τον μακεδονικό μύθο, είτε πρόκειται για τη γαστρονομία με την πλούσια μακεδονική κουζίνα, είτε για τον κατασκευαστικό κλάδο με τα αυθεντικά μακεδονικά μάρμαρα και τα λοιπά δομικά υλικά. Ο πρωθυπουργός, έθεσε την προώθηση του Macedonian Brand ως προτεραιότητα και η πρότασή μας αυτή θα υλοποιήσει την πρωθυπουργική εξαγγελία, συνεισφέροντας σημαντικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Βόρειας Ελλάδας» τόνισε.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τον ΣΕΒΕ, που περιμένει την πρωθυπουργική εξαγγελία από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, είναι η δημιουργία του «ThessINTEC», ενός τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη. Προς επίτευξη αυτού του σκοπού, υπενθύμισε ο δρ Κωνσταντόπουλος, απαιτείται η παραχώρηση της έκτασης των 730 στρεμμάτων ανατολικά του αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που έχει πάρει ήδη την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ έχει γίνει ήδη ενημέρωση των αρμόδιων υπουργών σε πρόσφατη επίσκεψη της διοίκησης του ΣΕΒΕ στην Αθήνα. Μάλιστα, πρόσθεσε, το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της α’ φάσης του έργου που έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ., ενώ για τη β’ φάση, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

«Το τρίτο μεγάλο έργο που αναμένουμε να υλοποιήσει ο πρωθυπουργός είναι η δημιουργία διεθνούς ελεύθερης ζώνης εμπορίου και εξωστρέφειας στα δυτικά της πόλης, δίπλα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης με αιχμή του δόρατος την παθητική και ενεργητική τελειοποίηση προϊόντων μόνο για εξαγωγή, γεγονός που θα εκτινάξει τις δυνατότητες εξωστρέφειας της χώρας. Η ανάδειξη του ΣΕΒΕ ως θεσμικού κοινωνικού εταίρου κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση των ανωτέρω στόχων, οι οποίοι θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη βελτίωση της οικονομικής θέσης της Ελλάδας» κατέληξε ο δρ Κωνσταντόπουλος.

Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ):

Να υιοθετηθεί νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα

Να υιοθετηθεί νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη, μέσα από πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, ζητούν οι βιοτέχνες, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης. Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, απαιτείται: επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και ειδικότερα των προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την οικονομία και την απασχόληση, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες. «Σε όλα τα παραπάνω περιμένουμε να ακούσουμε απαντήσεις από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογράμμισε.

Κατά τον κ.Καπνοπώλη, «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, στο μικρό διάστημα που κυβερνά, έχει δώσει καλά δείγματα γραφής. Στο πλαίσιο αυτό από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει να ακούσει αλήθειες και μέτρα που θα υλοποιηθούν και δεν θα μείνουν στις καλές προθέσεις, πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία επενδύσεων, θέσεις που θα οδηγούν στην πραγματική ανάπτυξη και την ευημερία. Κατά συνέπεια, αισιοδοξούμε πως μετά από αρκετά χρόνια, το βήμα της ΔΕΘ δεν θα μετατραπεί σε μία ευκαιρία για παροχολογία και άπιαστα οράματα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, τα σημαντικότερα αγκάθια στην καθημερινότητα του μικρομεσαίου επιχειρηματία -και κατά συνέπεια και του βιοτέχνη- είναι η έλλειψη ρευστότητας, οι συνεχείς αλλαγές στη φορολόγηση και οι παθογένειες στο ασφαλιστικό. «Η δυσκολία πολλών επιχειρήσεων να καλύψουν ακόμη και λειτουργικές τους δαπάνες οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας και σε συνεχή μαρασμό του επιχειρείν. Οι τράπεζες συνεχίζουν να κρατούν τις στρόφιγγες της δανειοδότησης κλειστές, τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να λιμνάζουν με τις τράπεζες να παραμένουν, συχνά, ανάλγητες προς τους δανειολήπτες, καθώς δεν ακούν τις προτάσεις τους. Η κάθε περίπτωση δανειολήπτη είναι μοναδική και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τη συνεργαζόμενη τράπεζα» κατέληξε.

Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κ.Μακεδονίας:

Οι επαγγελματίες περιμένουμε αλλαγή κλίματος, αλλά πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση

Την ευχή να δικαιωθούν οι θετικές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στους επαγγελματίες «με την πολύ καλή πρώτη περίοδο της κυβέρνησης», αλλά και να υπάρχει «ακόμη καλύτερη συνέχεια», εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κ.Μακεδονίας, Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά την οικονομία οι επιχειρηματίες αναμένουν «να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας και των βαρών για τις ασφαλιστικές καλύψεις. Όπως επίσης και μέσω της καλύτερης λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, γιατί η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η πολυνομία κοστίζουν πάρα πολύ στην ιδιωτική οικονομία».

«Το γεγονός ότι φέτος στην ΔΕΘ και σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις της έχουμε μια νέα κυβέρνηση αποτελεί πρόκληση τόσο για τα μέλη της όσο και για μας, τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Κυρίως επειδή η περίσταση έχει τα χαρακτηριστικά του καινούργιου, του νέου, του ελπιδοφόρου, δημιουργείται ένα θετικό κλίμα στην αγορά και την κοινωνία. Με τις σκέψεις αυτές περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να δούμε στην πρώτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους φορείς αλλά και στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ τις απόψεις και τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πάνω σε όλα τα θέματα που μας απασχολούν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι του επιμελητηριακού χώρου και των εκπροσώπων της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εδώ για να συμβουλεύσουμε τους κυβερνώντες, να επικροτήσουμε τις θετικές τους αποφάσεις αλλά και για να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τις αρνητικές τους, όπως και για να εκφράσουμε τις τυχόν διαφωνίες μας. Ο ρόλος ο δικός μας δεν αλλάζει καθώς αλλάζουν οι κυβερνήσεις».

Κατά τον κ.Ζορπίδη, «ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε υψηλές προσδοκίες με τον λόγο του τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Περιμένουμε λοιπόν την μετουσίωση σε νομοθετήματα και αποφάσεις αυτών των λόγων. Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα πολύ θετικό κλίμα, καθώς πείθει ότι θα είναι σταθερή και θα φέρει μια ομαλότητα και μια κανονικότητα στη χώρα. Όπως και το ότι είναι φιλοεπενδυτική και φιλοαναπτυξιακή, σε αντίθεση με την προηγούμενη που διακρίθηκε για αντικαπιταλιστικές εμμονές. Το θετικό προς την ιδιωτική οικονομία κλίμα είναι πολύ σημαντικό και χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτε. Ωστόσο εάν μείνουμε σ’ αυτό δεν θα καταφέρουμε τίποτε και σε 2-3 μήνες θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Άρα πρέπει αμέσως να περάσουμε στην επόμενη φάση: να ισχύσουν οι φοροαπαλλαγές, να προχωρήσουν νομοθετήματα σχετικά με την καλύτερη λειτουργία του κράτους, να προωθηθούν εμβληματικές επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού και της Ρόδου, να λυθεί το θέμα της ΔΕΗ, που μπορεί να μετατραπεί σε βρόγχο, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά για όλη την Ελλάδα και να συνεχιστούν με εντονότερο βαθμό οι αποκρατικοποιήσεις, οι ΣΔΙΤ και οι δημόσιες επενδύσεις. Αυτά περιμένουμε. Να δούμε εάν θα υλοποιηθούν».

Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ):

Αιτήματα για την επιχειρηματικότητα και για την πόλη

Η σύσταση ενός “Ταμείου για τη νέα επιχειρηματικότητα” στην Κεντρική Μακεδονία, η τόνωση της ρευστότητας και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ο εξορθολογισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως χαμηλής, μέτριας ή υψηλής όχλησης, η βελτίωση των υποδομών και η μείωση της προκαταβολής φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα, με σταδιακή αποκλιμάκωση από το 2020, αποτελούν μερικές από τις προτάσεις που θα τεθούν σήμερα στον πρωθυπουργό, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης. Στη διάρκεια των συσκέψεων, η διοίκηση του ΕΒΕΘ θα καταθέσει ακόμη θέσεις και προτάσεις που σχετίζονται με την πάταξη του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και της διαφθοράς, την επιτάχυνση της επιστροφής των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και την αποτελεσματική λειτουργία της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.

Ως προς το προτεινόμενο Ταμείο, αυτό προτείνεται να χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις όλων των κλάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με μόχλευση ένα προς τέσσερα (δηλαδή να μοχλεύονται τετραπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια από αυτά που θα διαθέτει στο Ταμείο το δημόσιο), όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια πρόσφατου γεύματος εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο απονομής δικαιοσύνης υπογραμμίστηκε ότι αυτός χρειάζεται οπωσδήποτε να μειωθεί, καθώς οι σημερινές καθυστερήσεις επίσης αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. “Δυστυχώς, από μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκύπτει ότι απαιτούνται 1.580 ημέρες για να βγει μια απόφαση στην Ελλάδα, όταν ο μέσος χρόνος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι γύρω στις 582 ημέρες. Είναι δηλαδή τριπλάσιος ο χρόνος που χρειάζεται για να βγει μια απόφαση στην Ελλάδα” σημείωσε ο κ.Μασούτης.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, τέλος, ο κ.Μασούτης επισήμανε πως, δεδομένου ότι η ανάπτυξη στηρίζεται στις υποδομές, η διοίκηση του ΕΒΕΘ θεωρεί μεγάλης σημασίας τη νέα σύνδεση του λιμένος της Θεσσαλονίκης με τον σιδηρόδρομο, αλλά και την αναβάθμιση των συγκοινωνιών της πόλης. “Θέλουμε να μάς κοινοποιηθεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το Μετρό, ποια είναι τα πλάνα για τον ΟΑΣΘ, ο οποίος έχει προβλήματα τόσο στον αριθμό όσο και στην κατάσταση των λεωφορείων, αλλά και τι γίνεται την επόμενη μέρα από τη λειτουργία του Μετρό, πώς αυτά τα δύο μέσα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά” τόνισε._

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play