Καλαφάτης για Αγ. Σοφίας: Μνημείο ανασφάλειας των πολιτών

Καμπανάκι κινδύνου για μετατροπή της Αγ. Σοφίας από μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, σε μνημείο ανασφάλειας των πολιτών κρούει με επίκαιρη ερώτηση που, κατέθεσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

propoli

«Μετά την έξαρση της παραβατικότητας στην πλατεία Αριστοτέλους, ακόμα και μέρα μεσημέρι, ένα ακόμα εμβληματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, ο Ι.Ναός της Αγίας Σοφίας, μετατρέπεται από μνημείο παγκόσμια κληρονομιάς της UNESCO, σε μνημείο ανασφάλειας των πολιτών της Θεσσαλονίκης» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αύλειος και ο περιβάλλοντας χώρος του Ι. Ναού της Αγίας Σοφίας, στην “καρδιά” της Θεσσαλονίκης, έχει καταστεί πεδίο γενικευμένης ανομίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκκλησιαστικών αρχών.

Συγκεκριμένα καταγγέλονται φαινόμενα εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών, ενώ, καθημερινά ο ναός και ο χώρος πέριξ αυτού υφίστανται σημαντικές φθορές και βανδαλισμούς. Επιπρόσθετα, η κακή χρήση του αύλειου χώρου τον μετατρέπει σε χώρο απορριμμάτων και εστία δυσοσμίας.

Ο κ. Καλαφάτης, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, καταλήγει: «Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και συρρέουν συνέχεια επισκέπτες προσκυνητές και τουρίστες για να το θαυμάσουν και να περιηγηθούν σε αυτό. Η εικόνα που αντικρίζουν δεν είναι αντάξια μιας χώρας που αντιμετωπίζει την πολιτιστική της κληρονομιά και τους μνημειώδεις τόπους ως κορυφαίο συγκροτητικό στοιχείο της εθνικής της ταυτότητας και βαριά βιομηχανία της ανάπτυξής της».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. Εσωτερικών
2. Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Πεδίο εγκληματικότητας και παραβατικότητας η Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη»
Πεδίο γενικευμένης ανομίας έχει καταστεί ο αύλειος και περιβάλλων χώρος του ιερού και καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις επίσημες και επανειλημμένες καταγγελίες των εκκλησιαστικών αρχών.

Η ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο το προαύλιο του ναού έχει καταστεί χώρος συνάθροισης όπου συγκεντρώνονται, ιδίως τις νυχτερινές ώρες, ομάδες ατόμων που χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία, όχι μόνον ως τόπο συνάντησης και επικοινωνίας, αλλά ως πεδίο πραγματοποίησης παραβατικών ενεργειών.

Καταγγέλλεται μάλιστα η εμπορία και χρήση ναρκωτικών, ενώ, καθημερινά ο ναός και ο χώρος πέριξ αυτού, υφίστανται σημαντικές φθορές και βανδαλισμούς. Επιπρόσθετα, η κακή χρήση του αύλειου χώρου τον μετατρέπει σε χώρο απορριμμάτων και εστία δυσοσμίας.
Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και συρρέουν συνέχεια επισκέπτες προσκυνητές και τουρίστες για να το θαυμάσουν και να περιηγηθούν σε αυτό. Η εικόνα που αντικρίζουν δεν είναι αντάξια μιας χώρας που αντιμετωπίζει την πολιτιστική της κληρονομιά και τους μνημειώδεις τόπους ως κορυφαίο συγκροτητικό στοιχείο της εθνικής της ταυτότητας και βαριά βιομηχανία της ανάπτυξής της.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα για την εξάλειψη των παραβατικών συμπεριφορών και πάταξη των εγκληματικών ενεργειών που συμβαίνουν καθημερινά στη συγκεκριμένη ευαίσθητη περιοχή;
2. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων σας, αποκατάστασης των φθορών που αμαυρώνουν τη μνημειακή φυσιογνωμία της Αγίας Σοφίας και να ληφθούν μέτρα για τα διαφύλαξή του πολιτιστικού αποθέματός της; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;

Loading