‘Μέγας Αλέξανδρος’: Μαραθώνιος-γιορτή με 20.000 δρομείς

‘Μέγας Αλέξανδρος’: Μαραθώνιος-γιορτή με 20.000 δρομείς

Η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού της Βόρειας Ελλάδας χάρισε για άλλη μια χρονιά πολύ κέφι, απόλυτη ευχαρίστηση και έντονα συναισθήματα σε 20.000 ανθρώπους, που έζησαν την εμπειρία του 14ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!

Ο Μαραθώνιος της Ιστορίας ήταν για άλλη μια χρονιά αντάξιος των προσδοκιών και έδωσε τη χαρά της συμμετοχής και της προσωπικής νίκης σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, από 9χρονους μαθητές Δημοτικών Σχολείων μέχρι τον 86χρονο Στέφανο Ιωαννίδη που έτρεξε στον Δρόμο 5.000μ., καθώς και σε ανθρώπους με αναπηρίες, που κέρδισαν το χειροκρότημα και τον θαυμασμό των φιλάθλων και θεατών.

Μοναδική έκαναν τη φετινή διοργάνωση οι παράλληλες εκδηλώσεις που «στήθηκαν» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και ξεσήκωσαν τη διάθεση όλων των συμμετεχόντων, η άριστη υποστήριξη των δρομέων τόσο κατά την αγωνιστική προσπάθειά τους όσο και μετά από αυτήν, το υψηλό επίπεδο των πρωταθλητών που έλαβαν μέρος, η επιπλέον λάμψη που έδωσαν οι Ολυμπιονίκες μας και οι άνθρωποι του πολιτισμού, προσφέροντας σε όλους μία νέα αξέχαστη εμπειρία.

Συνολικά 20.000 δρομείς (18.014 εγγεγραμμένοι συνολικά, με 2.000 παιδιά στον Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων) μαζί με τους θεατές που βρέθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης για να τους εμψυχώσουν, έζησαν μία ξεχωριστή εμπειρία και έστειλαν μήνυμα άθλησης, χαράς και υγείας, μέσα από ένα θεσμό που είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη και που εκτός από αθλητική διάσταση διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα, αφού από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το βαρύ όνομα που φέρει.

Στη φετινή διοργάνωση εκπροσωπήθηκαν δρομείς από πέντε ηπείρους και 51 χώρες, προερχόμενοι ακόμα και από μακρινά μέρη όπως η Ζιμπάμπουε, η Κινεζική Ταϊπέι, οι Μπαχάμες και το Ουζμπεκιστάν.

Ανάμεσα σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονταν ο Ισπανός θρύλος Σαντιάγκο Ίτος Ολιβέρα που κατέχει στην πατρίδα του το ρεκόρ συμμετοχών σε Μαραθωνίους, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη τους 293 ολοκληρωμένους αγώνες, ο 68χρονος Ιρλανδός Τζέρι Φορντ που αψηφά την εκ γενετής αναπηρία του και συμμετείχε για 445η φορά με χειρήλατο αμαξίδιο σ’ έναν Μαραθώνιο, καθώς και η κωφή Λευκορωσίδα πρωταθλήτρια των δρόμων αντοχής Όλχα Ραχαούτσοβα, η οποία επίσης κάλυψε την απόσταση των 42,195 χλμ. και μάλιστα διακρίθηκε ιδιαίτερα, κερδίζοντας την τέταρτη θέση.

Στον Μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο Μιχάλης Παρμάκης της Volkswagen Running Team, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, σε χρόνο 2:33.21, επαναλαμβάνοντας την αντίστοιχη επιτυχία του 2017, παρότι αγωνιζόταν με τράβηγμα στο πόδι και έκανε υπερπροσπάθεια για να καλύψει την απόσταση. Στο βάθρο τον ακολούθησαν ο Γιάννης Κρέκας της bwin Running Team (2 ώρες 35:46) και ο Γιάννης Ζαχαράτος του Ολυμπιακού (2 ώρες 36:43).

Στον Μαραθώνιο των γυναικών, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε, όπως και το 2017, η Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη της Volkswagen Running Team με χρόνο 2 ώρες 48:13, αφήνοντας πίσω της την Αγκνιέσκα Κούζικ από την Πολωνία (3 ώρες 05:06), ενώ την τριάδα έκλεισε η Πηνελόπη Δρακοπούλου (3 ώρες 10:39).

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.

Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε o Κώστας Γκελαούζος (30:04) που έτρεξε με την Arla Protein Running Team, επαναλαμβάνοντας την αντίστοιχη επιτυχία του 2017, ενώ πίσω του τερμάτισε ο Θεόδωρος Αναγνώστου (31:12) της Dole Running Team ανεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι συγκριτικά με την προηγούμενη διετία και την τριάδα συμπλήρωσε ο Ιάσων Ιωαννίδης (31:35) της Volkswagen Running Team.

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η ανερχόμενη Μιχαέλα Φιάσκα (36:55) της Dole Running Team, με 2η την Ειρήνη Μιχάλα (37:02) του Αλέξανδρου Μακεδονίας και 3η τη Βασιλική Καραγεωργάκη (37:24) της Volkswagen Running Team για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., που είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή, πρώτευσε ο Θεόδωρος Αναγνώστου της Dole Running Team (15:30) κάνοντας «νταμπλ» μεταλλίων μετά το ασημένιο που είχε κερδίσει στα 10.000μ.. Στο βάθρο τον ακολούθησαν ο Αλγερινός Ισάκ Χαϊλούλα του Ηρακλή (16:06) και ο Κύπριος Χριστόφορος Πρωτόπαπας (16:15).

Στις γυναίκες τη νίκη κατέκτησε η Ζωή Ανδρικοπούλου της Arla Protein Running Team (17:50), ανεβαίνοντας δύο θέσεις συγκριτικά με πέρσι, μπροστά από την Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, επίσης της Arla Protein Running Team (18:14), καθώς και τη Μιχαέλα Φιάσκα της Dole Running Team (18:35), η οποία πρόσθεσε άλλο ένα μετάλλιο στην συγκομιδή της, λίγες ώρες μετά τον θρίαμβό της στα 10.000μ..

Η εκκίνηση της κούρσας των 5.000μ. δόθηκε μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διαδοχικά από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα μαζί με την πρόεδρο του διοργανωτή ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Χριστίνα Καραμίχου, από την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Ο.Ε., Βούλα Πατουλίδου, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού & Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη.

Παράλληλα με το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα διεξήχθη ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, με Ονομαστικό Χορηγό την Dole και με την υποστήριξη του «Χαμόγελου του Παιδιού» και της εταιρείας «Παπαδοπούλου», χορηγού της διοργάνωσης. Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν παραπάνω από 2.000 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, που αμέσως μετά τον τερματισμό τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης.

Επιπλέον, αρκετοί δρομείς συμμετείχαν στον εκτός επίσημου προγράμματος Δρόμο 1.000μ. για ΑΜΕΑ, που επίσης είχε εκκίνηση από την Πλατεία Αριστοτέλους και τερματισμό στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μοναδική αίγλη έδωσαν στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin με την παρουσία τους οι επιφανείς εκπρόσωποι της Ολυμπιακής ομάδας, την οποία οργάνωσε το Ολυμπιακό Μουσείο και περιλάμβανε την επίσημη συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα».

Οι Ολυμπιονίκες Ιωάννης Μελισσανίδης, Αναστασία Κελεσίδου και Φωτεινή Βαβάτση, μεταξύ πολλών άλλων, έδωσαν ραντεβού στην εκκίνηση του Δρόμου 5.000μ., ενώ το δικό του σπουδαίο μήνυμα έστειλε μέσα από την συμμετοχή του ο παγκόσμιος πρωταθλητής των Special Olympics και εθελοντής δότης μυελού των οστών, Νίκος Τουλίκας, ο οποίος στηρίζει τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας».

Πρόσθετη λάμψη χάρισαν στη διοργάνωση οι διάσημοι προσκεκλημένοι, που πήραν μέρος με τις ομάδες δρομέων των χορηγών της:

Με την bwin Running Team έλαβαν θέση στην εκκίνηση των 5.000μ. οι ανερχόμενοι πρωταθλητές της «Νέας Γενιάς Ολυμπιονικών», ο σφαιροβόλος Οδυσσέας Μουζενίδης, η εμποδίστρια Άννα Κιάφα, ο σπρίντερ Κωνσταντίνος Ζήκος και ο κολυμβητής Στέφανος Δημητριάδης, με την Dole Running Team έτρεξαν ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική ποδοσφαίρου Άγγελος Χαριστέας, ο επίσης πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Σωτήρης Κυργιάκος, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Ευθύμης Ρεντζιάς και οι Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά και Πηγή Δεβετζή, ενώ με την Arla Protein Running Team ήταν παρών στον Μαραθώνιο ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου.

Εξάλλου, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) έτρεξε με την «100 Running Team» με σύνθημα «τρέχω για τη Μνήμη, τρέχω για τη Ζωή», στέλνοντας μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την κορύφωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έχοντας στις τάξεις της επιφανείς αθλητές όπως ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Με τις δικές τους ομάδες, στις οποίες εγγράφηκαν περίπου 2.100 δρομείς, έτρεξαν οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι έφτασαν φέτος τους 71 σε αριθμό, μέγεθος μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή σημαντικό χρηματικό ποσό, ανάλογο με την αριθμητική συμμετοχή των ομάδων τους. Παράλληλα, χορηγοί της διοργάνωσης προέβησαν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τα ιδρύματα της επιλογής τους.

Ενδεικτικά, η bwin, Ονομαστικός Χορηγός της διοργάνωσης, στηρίζει την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης και επιπλέον σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την ΟΕ θα ανακυκλώσει όλα τα πλαστικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, η Dole, Μέγας Χορηγός της διοργάνωσης και Ονομαστικός Χορηγός του Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων στηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού και τον Παιδικό Αντιρευματικό Αγώνα, ενώ η ΙΚΕΑ εξοπλίζει δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσα από το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς».

Πλέον, το ραντεβού όλων ανανεώνεται για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, όταν θα πραγματοποιηθεί ο 8ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης- Dole, που υπόσχεται εξίσου μεγάλη συμμετοχή και ακόμα πιο δυνατές συγκινήσεις!

Ο 14ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώθηκε από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, τελώντας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς και υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Μιχάλης Παρμάκης (1ος στον Μαραθώνιο ανδρών): «Είχα ένα τράβηγμα στο πόδι την περασμένη Τετάρτη και δεν μου ήταν εύκολο να τρέξω, αλλά το έκανα. Η αγάπη της Θεσσαλονίκης και της διοργάνωσης προς το πρόσωπό μου είναι πολύ μεγάλη και υπάρχουν άνθρωποι που με βοηθούν με την υποστήριξη και τη χορηγία τους, γι’ αυτό όφειλα να τους τιμήσω και να τρέξω. Αυτό είναι και το νόημα του Μαραθωνίου αλλά και της ίδιας της ζωής: Δεν μπορούν όλα να γίνονται όπως τα έχεις σχεδιάσει. Οφείλουμε να βρίσκουμε τις λύσεις και να συνεχίζουμε την προσπάθεια».

Σόνια Τσεκίνι (1η στον Μαραθώνιο γυναικών): «Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τη φιλοξενία σ’ αυτή την πολύ όμορφη γιορτή του αθλητισμού, καθώς και τη Volkswagen για τη χορηγία που μου προσφέρει. Είχε πολύ δυνατό άνεμο σήμερα, αλλά με κράτησε η σκέψη της οικογένειάς μου που ήξερα ότι με έβλεπε η μικρή μου κόρη στην τηλεόραση, η μεγάλη και ο άντρας μου είναι πάντα κοντά μου. Θέλω να στείλω μήνυμα σε όλα τα παιδιά ο αθλητισμός είναι υγεία, να ασχολούνται όλοι με τον αθλητισμό, να θέτουν προσωπικούς στόχους και να τους πετυχαίνουν

Κώστας Γκελαούζος (1ος στον Δρόμο 10.000μ. ανδρών): «Είναι ένας πολύ όμορφος αγώνας, που με βοηθά πολύ στην προετοιμασία μου για τους Μαραθωνίους που θα τρέξω στη συνέχεια. Η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων αποδείχθηκε κάπως μικρή για μένα, αλλά ήταν μία ευχάριστη εμπειρία. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος».

Μιχαέλα Φιάσκα (1η στον Δρόμο 10.000μ. γυναικών): «Μπορώ να πω ότι περίμενα να διεκδικήσω τη νίκη και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα. Είχαμε πολύ ωραίο συναγωνισμό και ζήσαμε μία πολύ όμορφη μέρα, αλλά και μία πολύ όμορφη διοργάνωση! Παίρνω ώθηση για τον κύριο στόχο μου, που είναι να τα πάω καλά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 10.000μ. στα Μέγαρα και να πιάσω το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών».

Το Politik.gr και η εφημερίδα Politik στήριξαν τη διοργάνωση ως Χορηγοί Επικοινωνίας.

Loading

Play