“Μεταμορφώσεις ενός δρόμου: από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά”

“Μεταμορφώσεις ενός δρόμου: από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά”

“Μεταμορφώσεις ενός δρόμου: από την. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου παρατείνεται η έκθεση «Μεταμορφώσεις ενός δρόμου. Από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά» που παρουσιάζεται στο Βι…. “Μεταμορφώσεις ενός δρόμου: από την. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου παρατείνεται η έκθεση «Μεταμορφώσεις ενός δρόμου. Από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά» που παρουσιάζεται στο Βι…. ροη

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου παρατείνεται η έκθεση «Μεταμορφώσεις ενός δρόμου. Από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά» που παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (MIET) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση δημιουργήθηκε με αφορμή τις εργασίες ανάπλασης της οδού Αγίου Μηνά, κατά τις οποίες ήρθαν στο φως οι γραμμές του παλιού τραμ της Θεσσαλονίκης.

Το περιεχόμενο της έκθεσης

Οι επισκέπτες μέσα από την έκθεση «ταξιδεύουν» πίσω στην ιστορία, όταν η οδός Αγίου Μηνά ήταν η οθωμανική βασική αρτηρία της πόλης Καπάνατζα (τουρκ. Kapanaca), η οποία ένωνε την πλατεία Εμπορίου με τη σημερινή πλατεία Φαναριωτών, μαθαίνουν την ιστορίας της πλατείας Εμπορίου, νότια της οποίας βρισκόταν η Πύλη του Γυαλού, η οποία τον 19ο αιώνα ήταν η μοναδική που ένωνε την εκτός των τειχών συνοικία του λιμανιού (τα Λαδάδικα) με το εσωτερικό της πόλης.

Το νέο οικονομικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η συνοικία των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μετά την πυρκαγιά συγκεντρώνονται στις οδούς Παλιά και Νέα Τσιμισκή, μεταξύ Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη (Τράπεζα Ανατολής, Εθνική, Αθηνών, Ελλάδος, Θεσσαλίας, Εμπορική, Τράπεζα Βιομηχανίας), η γραμμή Ν. 1 του τραμ που ένωνε το Αμαξοστάσιο (Ντεπώ) με τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό μέσω της παραλιακής οδού Τελωνείων (σημ. Νίκης) και το βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, στεγασμένο σε κτίσμα ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, στο οικόπεδο του οποίου βρισκόταν μέχρι το 1963 το κτίριο της Τράπεζας Ανατολής είναι επίσης θέματα που προβάλλονται στην έκθεση.

Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι η νέα ανάπλαση της οδού, η οποία παρουσιάζεται μέσα από σχέδια της μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Κουλουκούρης και Συνεργάτες.

Μετά την αποκάλυψη των γραμμών του τραμ που είχαν επιβιώσει κάτω από την άσφαλτο, η αρχική μελέτη του έργου -χρηματοδοτημένου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- τροποποιήθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, και έτσι η νέα διαρρύθμιση της οδού Αγίου Μηνά διασώζει σήμερα αυτό το πολύτιμο ψήγμα της νεότερης ιστορικής μνήμης της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση «Μεταμορφώσεις ενός δρόμου. Από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά» παρατείνεται έως το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019. (Ωράριο Δευτέρα και Τετάρτη 09.00-15.30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.00-20.00, Σάββατο 09.30-16.00) Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κ.Γ.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play