Σε περίπου 8.000 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης «έχασε» από τα μητρώα του από τον Μάρτιο του 2010 ως το τέλος του 2018, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ, γεγονός που προφανώς σηματοδοτεί «τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας και μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Μιχάλης Ζορπίδης.
«Και δεν πρόκειται μόνο για αριθμητικές απώλειες. Το διάστημα αυτό παρατηρούμε παράλληλα μία ποιοτική διαφοροποίηση, καθώς κλείνουν εταιρίες με τις πιο “σταθερές” μορφές όπως οι ΑΕ, οι ΟΕ και οι ΕΠΕ και ανοίγουν ΙΚΕ και προσωπικές εταιρίες.
Είναι και αυτό στοιχείο της κρίσης» σημειώνει. Το ίδιο, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, βλέπουμε και στα στοιχεία του 2018, όπου όμως οι εγγραφές είναι περισσότερες από τις διαγραφές κατά 444 επιχειρήσεις (2.487 εγγραφές έναντι 2043 διαγραφών).
«Από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που ανοίγουν (κάνουν έναρξη λειτουργίας) σχετίζονται με την εστίαση και τον καφέ, όπως και το λιανικό εμπόριο (ψιλικά κλπ).
Σίγουρα αυτό δεν περιγράφει μια υγιή ανάπτυξη. Θα προτιμούσαμε να έχουμε νέες επιχειρήσεις στον τομέα της παραγωγής και της μεταποίησης, που επηρεάζουν περισσότερο αλλά και με πιο δραστικούς τρόπους τα οικονομικά στοιχεία μίας κοινωνίας» τονίζει ο κ. Ζορπίδης.
Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για επιχειρηματικότητα πολύ μικρή και ανάγκης σημειώνει:
«Αυτό το στοιχείο δεν διευκρινίζεται από τα στοιχεία που υποβάλλονται στο ΓΕΜΗ, ωστόσο από την εικόνα που έχουμε μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το 95% των νέων εταιριών έχει από κανέναν έως τρεις εργαζόμενους, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια».
Η όποια αύξηση εγγραφών, τυχόν, σημειώνεται έχει θετικά και υγιή χαρακτηριστικά; «Η αύξηση των εγγραφών είναι προτιμότερη από τη μείωση. Ωστόσο, θα πρέπει, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι αποτυπώνουν μία βελτίωση, να δούμε στοιχεία όπως η ίδρυση των “μεγάλων”, δηλαδή εταιριών μορφής ΑΕ, ΕΠΕ και ΟΕ και όχι των “εύκολων”, που είναι οι προσωπικές εταιρίες και οι ΙΚΕ» λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα όσα λέει ο κ. Ζορπίδης «οι σταθερές θέσεις του ΕΕΘ, όπως άλλωστε και όλου του επιμελητηριακού κινήματος αφορούν τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, που σήμερα, λόγω της δραματικής υπερφορολόγησης έχουμε μία θηλιά στο λαιμό του κάθε συναδέλφου.
Αλλά και τη δραστική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η οποία θα επιφέρει αύξηση στην αγοραστική του δύναμη, συνεπώς και στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Κάτι το οποίο μπορεί φυσικά να επιτευχθεί πάλι μέσω της αποκλιμάκωσης της υπερφορολόγησης, των νοικοκυριών, αυτή τη φορά. Μην ξεχνάμε ότι ο ΟΟΣΑ ανακήρυξε τη χώρα μας ως Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στους φόρους».
Αναφορικά με το σημαντικότερο αντικίνητρο, αλλά και την πιο ευνοϊκή αλλαγή που έχει παρατηρηθεί ο πρόεδρος του ΕΕΘ λέει ότι «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση στους εταιρικούς φόρους, που ανακοινώθηκε, σίγουρα κινούνται προς την θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν αρκούν.
Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα “Φιλοεπιχειρηματικό και επενδυτικό σοκ”, για να συνέλθει από την κρίση. Δυστυχώς δεν βλέπουμε πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο…».