INTIME

Νέα ποινή 8 ετών σε Παπαγεωργόπουλο και Λεμούσια

Κάθειρξη οκτώ ετών επιβλήθηκε στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), πράξη που συνδέεται με την υπεξαίρεση “μαμούθ” από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου.

propoli

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, ενώ αποφάσισε η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής. Αμφότεροι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι δύο άλλοτε στενοί συνεργάτες νομιμοποίησαν χρήματα από την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, που τέλεσε ο πρώην δημοτικός υπάλληλος, Παναγιώτης Σαξώνης. Το ποσό του «ξεπλύματος» προσεγγίζει τα 14,2 εκατ. ευρώ. Η δε πράξη που τους καταλογίστηκε είναι με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Αμφότεροι στοχοποίησαν ως υπεύθυνο τον Σαξώνη

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος έκανε λόγο στην απολογία του για άδικες εις βάρος του κατηγορίες, αρνούμενος ότι τέλεσε τις παραπάνω πράξεις. Πρόσθεσε ότι δεν απέκτησε κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε πήρε έστω ένα ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, ενώ ανέφερε ότι κατέστη κατηγορούμενος από ανυπόστατες καταγγελίες τού καταδικασθέντα δημοτικού υπαλλήλου, τον οποίο – όπως είπε – δεν γνώριζε καν.

Ο Μ. Λεμούσιας, από την πλευρά του, δήλωσε αθώος και στοχοποίησε ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον Σαξώνη. «Πώς να καταλάβω εγώ τη δράση του όταν δεν την κατάλαβαν οι υπάλληλοι του Δήμου;» διερωτήθηκε με νόημα.

Να σημειωθεί, ότι για την κύρια υπόθεση της υπεξαίρεσης, ο ‘Αρειος Πάγος κατέστησε αμετάκλητη την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης το οποίο, εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, είχε καταδικάσει τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια σε ποινές κάθειρξης 12 και 13 ετών, αντίστοιχα. Το ίδιο συνέβη και με τον πρώην δημοτικό υπάλληλο, που τιμωρήθηκε με κάθειρξη 20 ετών.

Loading