Νοτοπούλου: «Διαβαλκανικός φορέας ανάπτυξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη»
INTIME (φωτό αρχείου)

Νοτοπούλου: «Διαβαλκανικός φορέας ανάπτυξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη»

Στη δυναμική της Βόρειας Ελλάδας και στη στρατηγική της θέση ως επίκεντρο της βαλκανικής συνεργασίας αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου σε ομιλία της στο Thessaloniki Summit 2018.

«Βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, πρέπει να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά και με ευθύνη τους βαθμούς ελευθερίας που έχουμε κατακτήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τελευταίου δανειακού προγράμματος της χώρας», τόνισε στην ομιλία της η κ. Νοτοπούλου.

Τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Β. Ελλάδας

Υπογράμμισε τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας, όπως «η μοναδική γεωγραφική και γεωστρατηγική της θέση, οι υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό της, τα οποία όμως πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν και να δώσουν προστιθέμενη αξία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο Βαλκανικής συν-ανάπτυξης».

«Η ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρωτοβουλίας για την έναρξη προενταξιακού διαλόγου με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και οι συναφείς πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία για την προώθηση της βαλκανικής συνεργασίας» ανέφερε στην ομιλία της η υφυπουργός ενώ αναφορικά με τον Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η κα. Νοτοπούλου εξήγησε πως πρόκειται για έναν αναπτυξιακό φορέα ο οποίος θα συντονίζει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες διαβαλκανικού χαρακτήρα και προτείνεται να έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Το ΥΜΑΘ, λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας, τόνισε στην ομιλία της η Υφυπουργός αναφερόμενη στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων που λειτουργεί στο ΥΜΑΘ, και η οποία υποδέχεται, αξιολογεί και εγκρίνει προς χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16.

Τα 32 επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν

Όπως έκανε γνωστό η υφυπουργός, στον τρέχοντα κύκλο της γενικής επιχειρηματικότητας εγκρίθηκαν 32 επενδυτικά σχέδια, συνολικού επιλέξιμου ύψους επενδύσεων 236εκ ευρώ, η υλοποίηση των οποίων θα δημιουργήσει 395 νέες θέσεις εργασίας.

Το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον καταδεικνύεται από την αύξηση του αριθμού των υποβληθέντων σχεδίων δήλωσε η κα. Νοτοπούλου ανακοινώνοντας παράλληλα ότι πολύ σύντομα θα ανοίξει ο επόμενος κύκλος υποβολής επενδυτικών σχεδίων.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ως ένα επιπλέον σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει η περιοχή μας και η οποία φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της περιοχής μας ως πόλου καινοτομίας υπερεθνικού χαρακτήρα.

Έντιμη συμφωνία αποτέλεσμα γενναίων διπλωματικών πρωτοβουλιών, που αφήνει πίσω τις σκιές του παρελθόντος και ανοίγει νέους δρόμους ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης χαρακτήρισε η Υφυπουργός τη συμφωνία των Πρεσπών, και συμπλήρωσε:

«Αναρωτιέμαι ποια στρατηγική θα εισηγηθούν πολιτικές δυνάμεις που για δεκαετίες καταδίκασαν τη Θεσσαλονίκη στον πνιγηρό ρόλο της περίκλειστης συμπρωτεύουσας και τη Βόρεια Ελλάδα σε παρακμή.

Και που ακόμα και σήμερα όχι απλά αντιτίθενται αλλά υπονομεύουν συστηματικά και την ανάπτυξη της χώρας αλλά κυρίως την επίτευξη ιστορικών συμφωνιών που αυτονόητα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη των Βαλκανίων που κατά τα άλλα επικαλούνται».

Loading

Play