Ντ. Χόρνερ:Η διδασκαλία, από τους. Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά στον τρόπο ζωής μας, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως σήμερα. Η «εισβολή» των νέων τεχνολογιών επηρεάζει…. Ντ. Χόρνερ:Η διδασκαλία, από τους. Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά στον τρόπο ζωής μας, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως σήμερα. Η «εισβολή» των νέων τεχνολογιών επηρεάζει…. ροη
Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά στον τρόπο ζωής μας, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως σήμερα. Η «εισβολή» των νέων τεχνολογιών επηρεάζει επαγγέλματα, υπηρεσίες, τομείς του “επιχειρείν” και γενικότερα της οικονομίας αλλά και την καθημερινότητα συνολικά.
Πώς, όμως, επηρεάζουν οι νέες τεχνολογίες το εκπαιδευτικό σύστημα; Για πόσο καιρό θα υπάρχουν ακόμη τα βιβλία με τη μορφή που ξέρουμε; Θα συνεχίζουν να διδάσκουν καθηγητές; Τι έχουμε να περιμένουμε; Ποια επαγγέλματα θα αντέξουν στις τεχνολογικές εξελίξεις; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις ο πρόεδρος του «The American College of Greece», Dr David Horner, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Ακολουθεί ολοκλήρη η συνέντευξη που παραχώρηση ο δρ Ντέιβιντ Χόρνερ (Dr David Horner) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αλέκο Λιδωρίκη.
Ερ: Οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν καταλυτικά και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο ζωής που γνωρίζαμε έως σήμερα. Σε τι βαθμό έχουν επηρεάσει το εκπαιδευτικό σύστημα στη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών;
Απ: Η τεχνολογία έχει επηρεάσει καθοριστικά και την εκπαίδευση τα τελευταία 15 χρόνια. Πρώτον, έχει αλλάξει το πλαίσιο της εκπαίδευσης με τρεις τουλάχιστον τρόπους: Οι φοιτητές διαθέτουν πλέον ικανή εμπειρία και είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές.
Κάθε τάξη πανεπιστημιακού campus διαθέτει πλέον σύγχρονες τεχνολογίες εκπαίδευσης και οι φοιτητές μπορούν να αξιοποιήσουν απεριόριστες τεχνολογικές πηγές (π.χ. Online βιβλιοθήκες, εφαρμογές διαχείρισης ακαδημαϊκών προγραμμάτων, ψηφιακός σχεδιασμός σταδιοδρομίας και μεταπτυχιακών σπουδών) που υποστηρίζουν και ενισχύουν την εμπειρία της αίθουσας διδασκαλίας.
Οι εργοδότες απαιτούν επάρκεια γνώσεων σε ποικίλες τεχνολογίες επικοινωνίας και ανάλυσης ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, ζητούν να καλύψουν θέσεις με προδιαγραφές σημαντικά διαφοροποιημένες και άμεσα εξαρτημένες από την τεχνολογία.
Δεύτερον, η τεχνολογία έχει επηρεάσει το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, καθώς μεγαλύτερος όγκος γνώσης είναι πλέον εύκολα διαθέσιμος.
Τρίτον, η τεχνολογία έχει αλλάξει τη μαθησιακή κουλτούρα της εκπαίδευσης καθώς μετακινούμαστε από το προηγούμενο μοντέλο του «από καθέδρας» καθηγητή, όπου ο διδάσκων ήταν ο κάτοχος της γνώσης, σε μία πιο ενεργή κουλτούρα μάθησης, όπου οι καθηγητές καθοδηγούν και συνεργάζονται με τους φοιτητές, με σκοπό τη μάθηση.
Ερ: Τι περιμένουμε για τα προσεχή χρόνια; Θα συνεχίζουν να υπάρχουν τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια στη μορφή που τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα; (ή μήπως ολόκληρο το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι on line;). Θα έρθει η εποχή που θα δούμε ρομπότ στην έδρα να διδάσκουν;
Απ: Για να παραφράσω τον αγαπημένο μου προσωκρατικό φιλόσοφο, τον Ηράκλειτο, αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι περισσότερες, τεχνολογικής φύσης, αλλαγές στο μέλλον. Ήδη, για παράδειγμα, σε πολλά μαθήματά μας στο Deree χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), αντί για συμβατικά βιβλία.
Οι online εκπαιδευτικές επιλογές διαρκώς αυξάνονται και ενσωματώνονται στην παραδοσιακή διδασκαλία. Παρά τη δυναμική, όμως, που οδηγεί προς την τεχνολογική επανάσταση, η ανάγκη για συμμετοχή και συνεισφορά του ανθρώπινου παράγοντα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.
Με δεδομένη την ήδη τεράστια και διαρκώς αυξανόμενη, διαθεσιμότητα της γνώσης, οι φοιτητές πρέπει να διδαχθούν πώς να αξιολογούν κριτικά τις πηγές της γνώσης. Επίσης, πρέπει να αναπτύξουν τα λεγόμενα soft skills – τις οριζόντιες δεξιότητες¬ δηλαδή την ικανότητα προφορικής και γραπτής επικοινωνίας, την ομαδική εργασία, τη σύνθεση πληροφοριών, την κατανόηση και συνεκτίμηση των πολιτισμικών διαφορών.
Οι καθηγητές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε όλες αυτές τις διαδικασίες. Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, η διδασκαλία θα παραμείνει ένας από τους πιο καλά «προφυλαγμένους από τα ρομπότ» χώρους τού 21ου αιώνα.
Ερ: Πώς οι νέες τεχνολογίες έχουν επηρεάσει τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό; Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος; Ποια θα εξαφανισθούν;
Απ: Οι προβλέψεις είναι πάντα επικίνδυνες, ωστόσο είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στα διδάγματα της ιστορίας. Η αρχαία Ελλάδα μάς πρόσφερε μία προσέγγιση της εκπαίδευσης που έχει αντέξει στο χρόνο, ή μάλλον εδώ και 2.500 χρόνια, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για τη διαμόρφωση πεπαιδευμένων πολιτών, οι οποίοι θα λειτουργούν αποτελεσματικά τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και συλλογικά, ως μέλη μίας ευρύτερης κοινότητας.
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και οι διασυνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων θα αυξάνονται διαρκώς, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για εκπαιδευτικά συστήματα που θα εφοδιάσουν τους μελλοντικούς πολίτες με τη λεγόμενη «κλασική παιδεία». Θεωρώ ότι πολλά από τα περισσότερα μελλοντικά επαγγέλματα θα είναι ίδια με τα σημερινά – γιατροί, νοσοκόμοι, δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, σύμβουλοι, μηχανικοί, μάνατζερ, επιχειρηματίες κ.λπ. Η τεχνολογία θα επηρεάσει όλα τα παραπάνω επαγγέλματα και θα δημιουργήσει και νέα, ειδικά στον κλάδο STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).
Γι’ αυτό, εγκαινιάσαμε την πρόσφατη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Clarkson της Νέας Υόρκης, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κλάδο STEM. (Science, Technology, Engineering and Mathematics- Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά).
Μετά από δύο χρόνια φοίτησης στο Deree, οι φοιτητές που θα έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, θα μπορούν να φοιτήσουν -με αξιόλογο ποσοστό υποτροφίας- σε ορισμένες από τις κατευθύνσεις STEM του Clarkson και να αποκτήσουν πτυχίο, μετά από δύο ακόμη έτη σπουδών. Θεωρώ, επίσης, πιθανότερα να εξαφανιστούν τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν ανώτερη εκπαίδευση.
Ερ: Η νέα γενιά, στη διάρκεια της επαγγελματικής της ζωής, θα έχει μεγάλη κινητικότητα. Η γενική μόρφωση που είχαν οι παλαιότερες γενιές δείχνει να υποχωρεί μπροστά στο φάσμα της εξειδίκευσης. Ένα πτυχίο σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό κλάδο αρκεί πλέον; Ποια είναι η γνώμη σας;
Απ: Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει πεδίο ανάπτυξης τόσο για τη γενική, όσο και για την εξειδικευμένη εκπαίδευση. Για παράδειγμα, η αμερικανική παράδοση των Θεωρητικών Σπουδών, αυτή στην οποία βασίζεται το εκπαιδευτικό μοντέλο του Deree (και η οποία, ιστορικά, έλκει την καταγωγή της από την αρχαία Ελλάδα), ανέκαθεν τόνιζε την ανάγκη για ένα ευρύ εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα προπτυχιακά μαθήματα του Deree διαρκούν τέσσερα χρόνια και όχι τρία. Όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές μας θα πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου των μαθημάτων που απαιτούνται για την αποφοίτησή τους, με μαθήματα «γενικής» ή, όπως ορθότερα την ονομάζουμε, «θεωρητικής παιδείας».
Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα δύο τρίτα των μαθημάτων εστιάζουν σε ένα γνωστικό αντικείμενο (την ειδίκευση). Το αντικείμενο της ειδίκευσης μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα ούτε με την πρώτη -αμέσως μετά την αποφοίτηση- επαγγελματική ενασχόληση κάποιου ούτε – πολύ πιθανότερο αυτό – με τους επόμενους ρόλους που θα κληθεί να αναλάβει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του.
Συνεπώς, είναι προτεραιότητα εξέχουσας σημασίας, οι φοιτητές, στα χρόνια των σπουδών τους, να διδαχθούν πώς να μαθαίνουν ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε μελλοντική συνθήκη. Γι’ αυτό, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος εγκαινιάζει ένα νέο Ινστιτούτο με στόχο την Ενοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού και των Θεωρητικών Σπουδών, την καλλιέργεια και την αποτελεσματική μετάδοση στους φοιτητές του των βασικών ανθρώπινων αρετών, των μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων, καθώς και των ικανοτήτων διά βίου μάθησης, όλων δηλαδή των αξιών που θα τους χρειαστούν ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία.
Ερ: Οι δεξιότητες στον τεχνολογικό τομέα είναι απαραίτητες σε όποιον επαγγελματικό κλάδο και εάν ακολουθήσει κάποιος. Πώς εξασφαλίζονται;
Απ: Όλο και περισσότερο, οι τεχνολογικές δεξιότητες εντάσσονται στα προπτυχιακά μαθήματα των περισσοτέρων ακαδημαϊκών αντικειμένων, σε Κολλέγια και Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Deree.
Πέραν της απόκτησης δεξιοτήτων μέσα από τα υποχρεωτικά μαθήματα, οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα στη Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου και στα εργαστήρια (στο Deree, για παράδειγμα, έχουμε τη μοναδική στην Ελλάδα πλήρως εξοπλισμένη Αίθουσα Προσομοίωσης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, ενός πολύτιμου εργαλείου που διαθέτει λιγότερο από το 5% των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ) αλλά και μέσα από την πρακτική άσκηση για την απόκτηση εμπειρίας, σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες.
Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικείωση με την τεχνολογία, το πρόγραμμα 2+2 με το Πανεπιστήμιο Clarkson -στο οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα- αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή. Ή, ακόμα, η φοίτηση για ένα εξάμηνο ή μία θερινή ακαδημαϊκή περίοδο ¬στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών¬- στο Clarkson, ή σε ένα από τα συνεργαζόμενα με το Deree διεθνή πανεπιστήμια που προσφέρουν προγράμματα STEM, μπορεί να αποτελέσει σημαντική εκπαιδευτική επένδυση στην τεχνολογική κατάρτιση ενός φοιτητή.