Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση ενδεχόμενης τέλεσης αδικημάτων που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο παρήγγειλε εισαγγελέας, μετά την επιστολή συνδικαλιστικής παράταξης εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) προς τη διοίκησή του, η οποία αναφέρεται στη μετακίνηση προσφύγων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας της πόλης.
Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανου Ζαρκαντζιά, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Εμμανουέλα Κετσιατζή παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Στο επίμαχο έγγραφο, το οποίο φέρεται να συντάχθηκε από μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης «Δρομέας», διατυπώνεται η άποψη πως οι πρόσφυγες «λόγω κουλτούρας» έχουν κακή σχέση «με την προσωπική τους υγιεινή» κι έτσι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς, όσο και στους υπολοίπους επιβάτες, που στριμώχνονται ανάμεσά τους».
«Να τοποθετηθεί το “κουμπί πανικού”»
Στο ίδιο έγγραφο οι συντάκτες ζητούν, μεταξύ άλλων, να τοποθετηθεί «κουμπί πανικού» σε αστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν περιοχές όπου φιλοξενούνται δομές προσφύγων, να εμβολιάζονται οι οδηγοί και να υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος, διότι «ανησυχούμε για την υγεία μας, αλλά και την υγεία των μελών των οικογενειών μας».
Η συγκεκριμένη επιστολή προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του προέδρου του ΟΑΣΘ, Στέλιου Παππά, ο οποίος, σε δηλώσεις του προ ημερών στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM», έκανε λόγο για «κείμενο παράταξης που εμπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις, που διασπά τους εργαζόμενους και δεν τους ενώνει».
«Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας λένε ότι οι μετανάστες είναι ξένο σώμα. Μήπως να τους βάλουμε κι ένα αστεράκι; Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δε μπορεί να ισχύσει, ούτε μπορεί να επανέλθει» σχολίασε ο κ. Παππάς, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη παράταξη ως μειοψηφία. Είπε ακόμα ότι το έγγραφο επεστράφη ως απαράδεκτο και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει διάλογο μαζί της.