INTIME

Ολοκληρώθηκε η πορεία ειρήνης της Επιτροπής Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης

Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη (στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού) και την ανάγνωση ψηφίσματος ολοκληρώθηκε η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και πορεία ειρήνης, που διοργάνωσε και φέτος η Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

propoli

Η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεκίνησε το πρωί από το Στρατόπεδο Νταλίπη και συνεχίστηκε με την κεντρική εκδήλωση στο Γ΄ Σώμα Στρατού, ενώ πέρασε και από το αμερικανικό προξενείο, για να καταλήξει στο μνημείο Λαμπράκη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που ανέγραφε «καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, καμία αλλαγή των συνόρων», ενώ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία φώναζαν το σύνθημα «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

«Σήμερα από εδώ, μπροστά από το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο του πρώην 3ου Σώματος Στρατού, μπροστά σ’ αυτό το άντρο της δολοφονικής λυκοσυμμαχίας, καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν κεφάλι, να πιστέψουν πως όταν οι λαοί δείξουν τη δύναμή τους, όταν βγουν στο προσκήνιο, τότε γίνονται παντοδύναμοι» ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας.

«Έχουμε βαθιά πίστη στη δύναμη του λαού μας, αγωνιζόμαστε για τη συναδέλφωση των λαών και των εργαζόμενων όλου του κόσμου» επισήμανε και αναφερόμενος στα εθνικά ζητήματα σημείωσε: «Είναι αποπροσανατολιστικό αυτό που λένε διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι η επιθετικότητα του τουρκικού κράτους εκφράζει τα εσωτερικά του αδιέξοδα ή κάποιες μεγαλομανείς επιδιώξεις του Ερντογάν. Είναι ψέμα και συνειδητός αποπροσανατολισμός. Θέλουν να κρύψουν την ουσία του προβλήματος, ότι ο καπιταλισμός είναι αυτός που παράγει τους πολέμους και ότι ο πόλεμος είναι σύμφυτος με το σύστημα που ζούμε». Ταυτόχρονα, συνέχισε, «οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο λεγόμενο “Μακεδονικό” πρόβλημα –στις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ δηλαδή– δείχνουν την επιδίωξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εντάξουν στη λυκοσυμμαχία και στην ΕΕ το σύνολο των βαλκανικών χωρών, να κυριαρχήσουν στον έλεγχο όλης της περιοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading