Ο Τζιτζικώστας και οι άλλοι υποψήφιοι στην ΠΚΜ

Της Μαρίας Βλάχου

propoli

Ο Οκτώβριος του 2019 -όταν και αναμένεται να διεξαχθούν οι περιφερειακές εκλογές- μπορεί να απέχει αρκετούς μήνες, ωστόσο η συζήτηση για τα χρίσματα και τις πιθανές υποψηφιότητες έχει αρχίσει.

Για τα ονόματα που θα ηγηθούν στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη διακινούνται διάφορα «σενάρια», έστω κι αν οι τελικές επιλογές-αποφάσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από το πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Με άλλα κόμματα εκλέχθηκαν, αλλού ανήκουν…

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι επικεφαλής των παρατάξεων το 2014 εκλέχθηκαν υπό την ομπρέλα άλλων κομμάτων και σε άλλα ανήκουν σήμερα. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, για παράδειγμα, ήταν υποψήφιος με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ ενώ σήμερα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα διετέλεσε και υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η τότε υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, σήμερα ανήκει στη Λαϊκή Ενότητα. Με το ΠΑΣΟΚ ήταν υποψήφια η καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νιόβη Παυλίδου η οποία σήμερα ανήκει στο Ποτάμι. Τέλος οι Οικολόγοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Οι «σίγουροι»

Η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  μέχρι στιγμής είναι αυτή του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Πριν από λίγες ημέρες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε για τον Θερμαϊκό η ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα της ΝΔ Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε πως θα είναι ξανά υποψήφιος διαψεύδοντας τα σενάρια που τον ήθελαν να διεκδικεί τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. «Η στήριξη της ΝΔ προς το πρόσωπό του Απόστολου Τζιτζικώστα θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη», ξεκαθάρισε τότε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος παραβρέθηκε στην ίδια εκδήλωση. Υπενθυμίζεται ότι στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε κατέβει ως ανεξάρτητος καθώς η ΝΔ είχε δώσει το χρίσμα στον Γιάννη Ιωαννίδη.

Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος εξέφρασε και ο Γιάννης Μαγκριώτης. Εδώ και δύο χρόνια ο άλλοτε υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «γράφει» χιλιόμετρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την «Κίνηση Προοδευτικοί Πολίτες για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας», καλλιεργώντας το προφίλ του υποψήφιου περιφερειάρχη.

Ζυμώσεις και ονόματα

Στην Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει τις ζυμώσεις καθώς αναζητούν την κατάλληλη υποψηφιότητα που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογική νίκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο «συμμαχιών» και συνεργασιών.  Τα ονόματα που «παίζουν» στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάµελλου, του βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου, της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνας Νοτοπούλου καθώς και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται πιθανή η υποψηφιότητα της ευρωβουλευτή της Ελιάς Εύας Καϊλή. «Δυνατό χαρτί» θεωρούν πολλοί και τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη. Δεν αποκλείεται, όμως, τελικά την στήριξη να την εξασφαλίσει  ο Γιάννης Μαγκριώτης.

Παρουσία στις περιφερειακές εκλογές θα έχει και η Λαϊκή Ενότητα. Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αναζητά υποψήφιο περιφερειάρχη και παραμένει ανοιχτό σε συνεργασία με όλες τις αριστερές, προοδευτικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις.

Σε αναζήτηση υποψηφίου είναι και το Ποτάμι καθώς η Νιόβη Παυλίδου φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται για χρίσμα υποψηφιότητας στις περιφερειακές εκλογές του 2019.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Loading