Πάνω από 200 εκ. ευρώ για τη διαχείριση αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για τα έργα που αφορούν στη διαχείριση των αστικών λυμάτων, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

propoli

Μιλώντας στην 7η περιφερειακή συνάντηση για την τελική κατάρτιση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου «είναι στοίχημα».

«Διαθέτουμε την τεχνογνωσία και την βούληση»

Όπως είπε: «Παρά τον βαθμό δυσκολίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος, διαθέτουμε και την τεχνογνωσία και την βούληση για να το επιτύχουμε» σημείωσε, προσθέτοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε 4 οικισμούς χωρίς χρηματοδότηση και σε 7 οικισμούς που δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της ΕΕ και κινδυνεύουν με πρόστιμα».

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν 100 οικισμοί που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα έπρεπε να διαθέτουν υποδομές από το 2005.

Ο αναπληρωτής υπουργός, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε ήδη το ποσό των 916 εκ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ενώ μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», θα δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση για τους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας, οι οποίοι έπρεπε να είχαν ολοκληρωμένες υποδομές από το 2005.

Πρόσθεσε ότι σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, η νομοθεσία και οι υψηλές χρηματοδοτήσεις δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, επιβαρύνοντας τη χώρα μας με ευρωπαϊκά πρόστιμα. Για παράδειγμα, τα επιβληθέντα πρόστιμα σε Ανατολική και Δυτική Αττική, ανέρχονται σήμερα στα 25 εκ. ευρώ, ενώ παραμένει ανοικτή η πιθανότητα επιβολής νέων προστίμων, όπως αποδεικνύουν οι προειδοποιητικές επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading