INTIME

Ποζρικίδης: «Η ανάπλαση της ΔΕΘ θα είναι εργαλείο για την περιοχή»

Στην ανάπλαση η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXRO, Κυριάκος Ποζρικίδης.

propoli

«Είναι προσέγγιση ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο απλή διαδικασία όσον αφορά το τι θα γίνουν τα κτήρια τι θα γίνει το οικόπεδο, και τι θα γίνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή βλέπει ουσιαστικά την ανάπλαση σαν ένα εργαλείο στην ευρύτερη περιοχή, η οποία δεν λαμβάνει μόνο τους όρους ποιότητας για τους πολίτες, αλλά αναλαμβάνει επίσης υπόψη της και την ανάπτυξη γενικότερα της πόλης μας», τόνισε ο Κ. Ποζρικίδης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η συνεισφορά της ΔΕΘ από την πρώτη έκθεση το 1926 μέχρι και σήμερα είναι πολυεπίπεδη. Είναι βασική στο “επιχειρείν”, αλλά ουσιαστικά είναι και στον πολιτισμό, είναι και στο κομμάτι της προσέλκυσης επισκεπτών, είναι στο κομμάτι της προσέλκυσης εκδηλώσεων. Είναι πολυεπίπεδη διότι όλα τα μεγάλα γεγονότα ξεκίνησαν ή είχε συνεισφορά η ΔΕΘ».

Όπως εξήγησε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΕΘ «η συγκεκριμένη “νέα ΔΕΘ”  που βρίσκεται στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1950. Άρα όλα τα κτήρια έχουν χτιστεί από την δεκαετία του 1950 μέχρι της δεκαετία του 1980. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μια διαφορετική αρχιτεκτονική προσέγγιση. Βεβαίως οι λειτουργικές ανάγκες των εκθέσεων έχουν αλλάξει. Βεβαίως τα κτήρια τότε δεν είχανε την βιοκλιματική φιλοσοφία η οποία υπάρχει σήμερα».

Πως θα γίνει η ΔΕΘ μετά την ανάπλαση

Ο Κ. Ποζρικίδης, εξήγησε ότι «το νέο σχέδιο της ανάπλασης ουσιαστικά λέει ότι σε μικρότερη επιφάνεια, θα έχουμε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για εκθεσιακό χώρο. Θα έχουμε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο το οποίο θα υποστηρίζεται από ένα μικρό business-boutique ξενοδοχείο, ακριβώς μόνο για τις ανάγκες του συνεδριακού επί της Γ’ Σεπτεμβρίου. Θα υπάρχει ένα μικρό επιχειρηματικό κέντρο, δηλαδή ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αγγελάκη, κάποιες τράπεζες, ΚΕΠ κλπ, με περιορισμό από την προέγκριση που έχουμε από το υπουργείο ότι δεν θα υπάρξει κανένα “Mall” ή καμία υπεραγορά, τα οποία ρητώς απαγορεύονται από το νέο χωρικό σχέδιο της ΔΕΘ, και βεβαίως θα υπάρχει ένας χώρος ο οποίος θα είναι προς κοινή χρήση, που είναι πάρκο. Και πάρκο δεν εννοούμε μόνο πράσινο.

Το πάρκο έχει και πεζόδρομους, έχει κάποιους χώρους πολιτισμού, ανοιχτά θεατράκια κλπ. Το μισό οικόπεδο σχεδόν είναι αυτός ο ελεύθερος χώρος, και μάλιστα είναι το κομμάτι, αν θέλετε και το κομμάτι μεγαλύτερης εμπορικής αξίας που αφορά το ακίνητο, δηλαδή το κομμάτι που είναι η πύλη της ΧΑΝΘ, δηλαδή κάτω στην πλατεία, και μέχρι πάνω όλη η Αγγελάκη. Δηλαδή όλα αυτά τα κτήρια τα οποία αν θέλετε σήμερα αποτελούν και έναν φραγμό στην επέκταση της Σβώλου προς την άλλη μεριά της πόλης. Όλα αυτά δεν θα υπάρχουν αλλά θα είναι ένας χώρος πρασίνου, ένας χώρος parking, ένας χώρος αναψυχής και για τους εκθέτες και τους επισκέπτες, τους συνέδρους των εκδηλώσεών μας, αλλά και για όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης».

«Αμέσως μετά την έγκριση του χωρικού σχεδίου, εμείς θα προχωρήσουμε σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τον οποίον, το λέω και για πρώτη φορά, ήδη τον σχεδιάζουμε», πρόσθεσε ακόμα.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανάπλαση

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το εν εξελίξει στάδιο της ανάπλασης, ο Κ. Ποζρικίδης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην φάση της διαβούλευσης όπου όλοι θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους. Εμείς θα ζητούσαμε να υπάρχει ψυχραιμία, δηλαδή οι όποιες απόψεις να είναι προς τη θετική κατεύθυνση βελτίωσης της πρότασης, χωρίς να κινδυνεύει να υπονομευθεί η πρόοδος τους έργου.

Αμέσως μετά το προεδρικό διάταγμα του χωρικού σχεδίου, βγάζουμε τον ιδιωτικό διαγωνισμό, και προκηρύσσουμε και μια μελέτη χρηματοδότησης. Δηλαδή για να δούμε τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότης. Υπάρχουν ήδη κάποια που έχουμε διερευνήσει».

Ως προς τον χρόνο υλοποίησης της ανάπλασης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ εξήγησε ότι «εμείς βάλαμε ρεαλιστικούς χρόνους και όχι “πολιτικούς”, γιατί υπολογίζουμε ότι εάν μέσα στο 2019 έχουμε προεδρικό διάταγμα και προκηρύξουμε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αρχές του 2020 θα έχουμε αποτέλεσμα, συν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δυο χρόνια δίνουμε για την οριστικοποίηση όλων αυτών των προσφορών όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, και επίσης για να γίνουν οι οριστικές μελέτες. Μετά δίνουμε 3 χρόνια για την κατασκευή, γιατί παράλληλα θα λειτουργεί και η έκθεση».

Τέλος εξήγησε ως προς το συνολικό κόστος του εγχειρήματος ότι «η πρώτη μελέτη δείχνει 100-120 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους για το πάρκο. Αυτό θα επικαιροποιηθεί ανάλογα με την αρχιτεκτονική πρόταση που θα έχουμε».

Loading