Π. Αβραμόπουλος: Ο Μπουτάρης κούρασε και κουράστηκε

Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

propoli

Η κίνηση ανεξαρτητοποίησης από την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη στην οποία προέβη ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος θυμίζει τελική πράξη ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου».

Ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης μιλά στο politik.gr και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να αποχωρήσει από την «Πρωτοβουλία» τονίζοντας πως «δεν επρόκειτο για μία εύκολη απόφαση. Δεν εγκαταλείπεις εύκολα το σπίτι σου». Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει πως δεν θα παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος και ασκεί σκληρή κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης λέγοντας πως η «προσωπική του ατζέντα τον εμποδίζει να δει καθαρά τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες».

Γιατί αποχωρήσατε από την «Πρωτοβουλία»; Τι σας οδήγησε να πάρετε αυτή την απόφαση;

“Αποχώρησα από το «σχήμα του Γιάννη Μπουτάρη». Μπορεί αυτό να ακούγεται σαν παιχνίδι λέξεων, απηχεί όμως την πραγματικότητα. Ο Γιάννης Μπουτάρης μετέτρεψε με τα χρόνια μια συλλογική υπόθεση σε πεδίο άσκησης προσωπικών πολιτικών. Υποβάθμισε και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιφρόνησε τις αρχές και τον προγραμματικό λόγο της «Πρωτοβουλίας» που αποτελούσαν το συνδετικό μας ιστό, επικεντρώθηκε σε μία δική του ατζέντα με προτεραιότητες που σε σημαντικό βαθμό είναι αναντίστοιχες με τα αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Το αξιακό και προγραμματικό πλαίσιο της παράταξης που ιδρύσαμε το 2005 δεν έχει πλέον σχέση με τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και τον προσανατολισμός της διοίκησης Μπουτάρη”.

Γιατί τώρα;

“Δεν επρόκειτο για μία εύκολη απόφαση. Δεν εγκαταλείπεις εύκολα το σπίτι σου. Ωρίμασε όμως ο χρόνος μέσα μου και όφειλα να προχωρήσω σε αυτήν την κίνηση. Δεν ήθελα αυτό να συμβεί εν βρασμώ ούτε σε κάποια στιγμή όξυνσης. Ο ουδέτερος χρόνος επιτρέπει σε μία συναισθηματικά φορτισμένη αλλά και πολύ σοβαρή απόφαση όπως αυτή της αποχώρησής μου να πάρει τις πραγματικές της διαστάσεις και να έχει τις σωστές και ψύχραιμες αναγνώσεις που πρέπει”.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι δέχθηκε πιέσεις για συνδιοίκηση από εσάς και τον κύριο Κουράκη

“Αυτό είναι κάτι που δεν αντέχει σε σοβαρή συζήτηση. Για να σας το πω παραστατικά –όπως το έχω πει και στον ίδιο- τόσο μέχρι την εκλογή του το 2010 όσο και μετά από αυτήν, είχαμε τον Γιάννη Μπουτάρη στη θέση του μηχανοδηγού και εμείς ήμασταν οι καρβουνιάρηδες. Με απόλυτο σεβασμό στο θεσμικό του ρόλο και στις ευθύνες του.

Επιτρέψτε μου όμως να προσθέσω κάτι ακόμη. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «αυτός είναι ο δήμαρχος και αυτός τα ακούει από τον κόσμο –και τα καλά και τα κακά». Στον κόσμο απολογούνται όλοι οι αιρετοί. Εμείς μάλιστα απολογούμαστε και για τις δικές του πράξεις ή παραλείψεις διότι αυτές αντανακλώνται και σε εμάς”.

Θα παραιτηθείτε από δημοτικός σύμβουλος;

“Στο δημοτικό συμβούλιο με εξέλεξαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι. Με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους ανιδιοτελώς ως συνδημιουργό της Πρωτοβουλίας. Θα εξακολουθώ να τηρώ το λόγο μου απέναντί τους και να υπηρετώ το σημαντικό καθήκον που μου ανέθεσαν -να τους εκπροσωπώ, δηλαδή, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης”.

Αν σας ζητήσει ο δήμαρχος να παραιτηθείτε θα το πράξετε;

“Δεν αντλώ νομιμοποίηση από τον Γιάννη Μπουτάρη αλλά από τους ανθρώπους που με ψήφισαν. Σε αυτούς καταθέτω τον απολογισμό μου και σε αυτούς λογοδοτώ”.

Με ποιον συζητήσατε για την απόφαση σας να ανεξαρτητοποιηθείτε;

“Με κανέναν. Ήταν μία επώδυνη προσωπική απόφαση. Την πήρα μετά από πολλή σκέψη -με καθαρό μυαλό, καθαρή ψυχή και μεγάλη ψυχραιμία”.

Ενημερώσατε τον δήμαρχο για την απόφασή σας;

“Ενημέρωσα θεσμικά, ως όφειλα, το δημοτικό συμβούλιο”.

Θεωρείτε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων;

“Ο Γιάννης Μπουτάρης κουράστηκε και κούρασε. Είναι αποκομμένος από τα προβλήματα της πόλης και των ανθρώπων της. Η διοίκησή του έχει στην πράξη κριθεί αναποτελεσματική και σε καίριους τομείς αποτυχημένη, η δε προσωπική του ατζέντα τον εμποδίζει να δει καθαρά τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες”.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας; Θα είστε υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης;

“Η απόφασή μου να αποχωρήσω δεν αποτελεί μέρος κάποιου …σχεδίου. Ήταν μία πράξη προσωπικής ευθύνης. Θέλω να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου και καθαρός απέναντι στους ανθρώπους. Επομένως, δεν υπάρχει αντικείμενο για μία τέτοια συζήτηση αυτήν τη στιγμή”.

Τι σημαίνει πλέον για εσάς η πρωτοβουλία;

“Όπως λέω συχνά, η «Πρωτοβουλία» είναι το «αυτοδιοικητικό μου παιδί», όμως έχει γίνει πια αγνώριστο στη μεταλλαγμένη του εκδοχή. Πιστεύω ότι τα περιθώρια για να αναστραφεί η δυσμενής κατάσταση και η αρνητική πορεία είναι ελάχιστα”.

Loading