Σε έξαρση το φαινόμενο «παρκάρω όπου γουστάρω» στο Κορδελιό

Σε έξαρση το φαινόμενο «παρκάρω όπου γουστάρω» στο Κορδελιό

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου και του Αντώνη Τσολναρά
Περπατώντας στο Κορδελιό στη δυτική Θεσσαλονίκη, συνειδητοποιεί κανείς ότι η κίνηση στην κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή, είναι ιδιαίτερα αυξημένη, τόσο σε ώρες αιχμής, όσο και σε εκτός.

Σε μία από τις κεντρικότερες αρτηρίες του Κορδελιού, στην οδό Παπανδρέου, καθημερινά παρουσιάζονται δεκάδες προβλήματα, με τα στοιβαγμένα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα μπροστά από τράπεζες, καφετέριες και περίπτερα, τα οποία συνθέτουν ένα άναρχο σκηνικό, που παραπέμπει σε εικόνες χάους, φτάνοντας στο σημείο να απειλείται ακόμη και η οικονομία της αγοράς.

Η E-dytika πραγματοποίησε αυτοψία στην κεντρική οδό του Κορδελιού και συνομίλησε τόσο με πολίτες, όσο και με καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν τα παράπονά τους για το καθημερινό φαινόμενο του… «παρκάρω όπου γουστάρω», εξαπολύοντας παράλληλα αιχμές κατά του δημάρχου Πέτρου Σούλα για τη διαχείριση του προβλήματος.

Φορτηγά και αυτοκίνητα, παρκαρισμένα το ένα πλάι στο άλλο, καταπατώντας το ρεύμα κυκλοφορίας των οχημάτων. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων διαβαίνουν στην αντίθετη πλευρά του οδοστρώματος προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους, κόντρα στην προσωπική ασφάλειά τους, και στο βάθος… τα η λαϊκή του Σαββάτου και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Οδός Γεωργίου Παπανδρέου, Πέμπτη και ώρα 11:00. Η κίνηση έντονη, τα μαγαζιά ανοιχτά και τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, δεκάδες. Η εικόνα θυμίζει μια ασφυκτική μεγαλούπολη, σε ένα από τα πιο ήσυχα και πράσινα προάστια της Θεσσαλονίκης.

Τι είναι όμως αυτό που φταίει για την συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών; Ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων, «πετούν το μπαλάκι των ευθυνών» στην αντίληψη των συμπολιτών μας που «για να πεταχτούν στην τράπεζα ή στο καφενείο θα πάρουν το αυτοκίνητό τους για 20 μέτρα απόσταση». Στον αντίποδα, εκείνοι που καταλογίζουν το βάρος των ευθυνών, τόσο στην τροχαία όσο και στην «ανύπαρκτη» δημοτική αστυνομία.

«Θα έπρεπε να υπάρχει εγκεφαλική παιδεία»

Ο Γιώργος Κιριμγκιρίδης διατηρεί κατάστημα με είδη υπόδησης εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια στο κεντρικό πεζόδρομο της περιοχής και όπως αναφέρει στην Ε-Dytika, «τα προβλήματα είναι πολλά». Το πρόβλημα του Κορδελιού με το παρκάρισμα, έχει να κάνει με την αναισθησία. Για μέντα φταίνε πάντα αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα. Τώρα αν ο δρόμος είναι στενός ή δεν έχει πάρκινγκ ή οτιδήποτε, είναι άλλη συζήτηση. Αλλά όταν εγώ θέλω να αφήσω το αμάξι μου και περνάει ο δρόμος μπροστά στην Κρεαταγορά, έχει χώρο για δύο αυτοκίνητα και εγώ θεωρώ έξυπνο να αφήσω το αμάξι μου με διπλή γραμμή και να κάνω το χώρο ένα αυτοκίνητο, τότε δεν φταίει ούτε ο δήμος ούτε η Τροχαία ούτε κανένας.

«Φταίω εγώ» τόνισε ο καταστηματάρχης, για να προσθέσει: «η περιοχή έχει πάρκινγκ για όλους, έχει πάρκινγκ στα στενά. Πρόκειται για ένα καθημερινό φαινόμενο και ειδικά σε ώρες αιχμής, όπου είναι χειρότερο και κυρίως το Σάββατο, όπου δεν κινείται τίποτα εδώ στην Παπανδρέου. Θα έπρεπε να υπάρχει εγκεφαλική παιδεία», κατέληξε.

«Το παράνομο παρκάρισμα επηρεάζει την κίνηση των καταστημάτων»

Την νοοτροπία πολλών οδηγών, οι οποίοι μετακινούνται ακόμα και για λίγα μέτρα, καταγγέλλει από την πλευρά της, η Βογιατζή Αθηνά, η οποία και αυτή με τη σειρά της διατηρεί επιχείρηση επί της κεντρικής οδού του Κορδελιού, εδώ και 30 χρόνια.

Ερχόμενη καθημερινά αντιμέτωπη με το πρόβλημα του κυκλοφοριακού χάους, όπως τονίζει
«παρκάρουν μονίμως παράνομα στην Παπανδρέου. Δεν έχουμε χώρο να περάσουμε. Ειδικά εμείς που έχουμε τα καταστήματά μας εδώ, παρκάρουμε στην άλλη άκρη διότι εδώ είναι διπλοπαρκαρισμένα.

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα και ειδικά το Σάββατο, που γίνεται πανικός. Εκτός από την λαϊκή που προκαλεί πρόβλημα στην κυκλοφορία, έχουμε και το λεωφορείο του ΟΑΣΘ που περνάει από την Παπανδρέου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν είναι να έρθει κάποιος να ψωνίσει, να έχει πού να παρκάρει. Το παράνομο παρκάρισμα επηρεάζει την κίνηση των καταστημάτων.

Κάπου – κάπου περνάει μια φορά το μήνα η Τροχαία, αφήνει σημειωματάκια». Παράλληλα, εκτιμά, ότι «το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που μένουν κοντά στην Παπανδρέου, παρκάρουν το όχημά τους έξω από την καφετέρια και πίνουν καφέ εκεί. Κλείνουν την κυκλοφορία διότι είναι όλοι μεγάλοι και δεν ξέρουν να παρκάρουν και παρκάρουν όπου να’ ναι. Επίσης υπάρχει το πρόβλημα με τους αλλοδαπούς, οι οποίοι τρέχουν με τα… χίλια! Γενικά έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα σε πολλούς τομείς: από καθαριότητα, κίνηση, είναι παρατημένος ο δήμος και φταίει ο δήμος γι’ αυτό».

«Αν δεν ενδιαφερθεί η δημοτική αρχή, τότε ποιος;»

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και οι δηλώσεις του Δημήτρη Έπογλου, ιδιοκτήτη καταστήματος κοσμημάτων, τα τελευταία 16 χρόνια, ο οποίος καταλογίζει μεγάλος μέρος των ευθυνών για την παρούσα κατάσταση και στην δημοτική αρχή.

«Είναι ένα θέμα το οποίο καίει όλο τον εμπορικό κόσμο, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κατάλληλη παιδεία, ούτε συμμορφώνονται, ούτε να ανάβουν ακόμα αλάρμ, όταν είναι διπλοπαρκαρισμένοι. Αυτό εδώ θέλει προσοχή και κυρίως έλεγχο από τη Δημοτική Αστυνομία η οποία μόνο μετά από έκκληση έρχεται. Ο ρόλος επίσης της Δημοτικής Αστυνομίας είναι και η περιφρούρηση των μαγαζιών. Εμείς έχουμε πρόβλημα μεγάλο όχι μόνο στην κίνηση, από τα οχήματα και από τους ναρκομανείς, πράγμα που δεν το κοιτάνε καθόλου. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έρχονται γυρίζουν και ενοχλούν τα καταστήματα, ενώ είναι ανοιχτή η αγορά. Πρέπει λίγο να το προσέξουμε. Αν δεν ενδιαφερθεί η δημοτική αρχή, τότε ποιος θα ενδιαφερθεί;».

Ως προς το ποια είναι η λύση; Σύμφωνα με τον κ. Έπογλου, «αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο καθημερινός έλεγχος. Πρέπει όλοι να ζήσουμε. Δεν μπορείς να πηγαίνεις εσύ για να παίρνεις τον προσωπικό σου καφέ και να παρκάρεις με αλάρμ. Το χειρότερο δε, είναι το Σάββατο, όπου γίνεται χαμός με το λεωφορείο. Θέλει δράση. Θέλει λίγο να κινηθούμε, αυτονόητο είναι το καθημερινό πρόβλημα με το πάρκινγκ, αλλά το αισχρό είναι το Σάββατο.

Επίσης, υπάρχει κόσμος το βράδυ μετά τις 22:00 που κυκλοφορεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αν δεν στήσουνε μπλόκα δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ησυχάσουμε».

«Ο Δήμος έχει ευθύνη για το θέμα του πάρκινγκ, καθώς δεν έχει προβεί σε ενημέρωση του κόσμου» Ως πηγή του κακού όμως εντοπίζει την νοοτροπία πολλών οδηγών και η Κωνσταντίνα Δραγοτενλή, η οποία εργάζεται περίπου 1,5 χρόνο ως υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων, στην κεντρική οδό του
Κορδελιού, την Ανδρέα Παπανδρεόυ.

«Στο συγκεκριμένο σημείο που βρισκόμαστε είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της περιοχής. Οπότε διπλοπαρκάρουν για να πάνε στην τράπεζα. Η Δημοτική Αστυνομία ενώ περνούσε καθημερινά έχει σταματήσει τον έλεγχο γιατί πολλές φορές προκαλεί πρόβλημα σε εμάς τους καταστηματάρχες. Και αυτό προκύπτει ότι δεν μπορεί ο κόσμος να έρθει στα μαγαζιά, τους διώχνει ουσιαστικά με το που παρκάρουν οπότε δεν θα μπορέσει να έρθει στα καταστήματα τα δικά μας ούτε πουθενά», εξηγεί η υπάλληλος της περιοχής.

Παράλληλα όμως, όπως τονίζει, την ευθύνη για το γεγονός φέρεται πως έχει και ο Δήμος. «Το θέμα δεν είναι πώς θα παρκάρει, είναι να μάθουμε να παρκάρουμε, υπάρχουν χώροι. Δεν πρέπει να παρκάρουν στον κεντρικό δρόμο. Είναι θέμα συνείδησης του κάθε οδηγού για το πού παρκάρει το όχημά του και μετά φυσικά της Δημοτικής Αστυνομίας για το γεγονός ότι οι έλεγχοι θα έπρεπε να είναι περισσότεροι.

Αν η Δημοτική Αστυνομία ενημέρωνε τον κόσμο πιστεύω τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Να τους ενημερώσω, όχι να τους τιμωρήσω με πρόστιμο. Υπάρχουν χώροι απλώς δεν γνωρίζει ο κόσμος. Ο Δήμος έχει ξεκάθαρη ευθύνη για το θέμα του πάρκινγκ, καθώς δεν έχει ενημερώσει σωστά τον κόσμο».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικινδυνότητας του ζητήματος στον κεντρικό δρόμο του Κορδελιού, δίνει στην E-Dytika η Γεωργία Λιαπάκη, η οποία τονίζει πως οδηγοί, κινούνται με την… όπισθεν. «Από τα μεγαλύτερα ζητήματα, που έχει να αντιμετωπίσει ο οδηγός που κινείται επί του συγκεκριμένου δρόμου είναι οι πεζοί. Παρά το γεγονός ότι τα πεζοδρόμια είναι αρκετά πλατιά, οι πεζοί συχνά επιλέγουν να διασχίσουν το δρόμο και χωρίς μάλιστα να κοιτάξουν, κατεβαίνουν ξαφνικά στο οδόστρωμα αιφνιδιάζοντας τον οδηγό. Βέβαια, το πιο τραγικό περιστατικό ήταν όταν ένα αυτοκίνητο κινούνται με την όπισθεν μέχρι να φτάσει από την εκκλησία (σς. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) μέχρι το άγαλμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Loading

Play