Σε καλή κατάσταση τα άλογα που μεταφέρουν ξυλεία στο Σέιχ Σου

Σε καλή κατάσταση τα άλογα που μεταφέρουν ξυλεία στο Σέιχ Σου

Σε εξαιρετική κατάσταση, ήρεμα και ξεκούραστα, διαπίστωσαν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων ότι είναι τα άλογα που χρησιμοποιούνται από υλοτόμους για να μεταφέρουν ξυλεία στο Σέιχ Σου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας( Π.Φ.Π.Ο) και της «Noiazomai -Φιλοζωική Οργάνωση Θεσ/νίκης», υπήρξαν καταγγελίες για τις συνεχείς μεταφορές κομμένων, άρρωστων δένδρων-κορμών από το δάσος του Σέιχ Σου με άλογα και έτσι μέλη των οργανώσεων αποφάσισαν να δουν εκ του σύνεγγυς τι ακριβώς συμβαίνει και αν τα ζώα κακοποιούνται λόγω μεγάλου φορτίου και πολλών ωρών εργασίας.
Την περασμένη βδομάδα, κλιμάκιο των φιλοζωικών μαζί με έμπειρο στα ιπποειδή άτομο, μετέβη απροειδοποίητα και εν ώρα «εργασίας» και όχι ανάπαυσης των αλόγων στο δάσος του Σειχ Σου, στο ύψος του Κρυονερίου, προκειμένου να κάνει αυτοψία του τρόπου μεταφοράς των δένδρων από τα άλογα.

Όπως διαπιστώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα άλογα και μουλάρια, τα οποία κανένα δεν ήταν μεγάλης ηλικίας, ήταν σε πολύ καλή θρεπτική κατάσταση και δεν έφεραν πληγές ή οτιδήποτε άλλο στο σώμα τους, οι οπλές τους ήταν σωστές, το φορτίο που μετέφεραν δεν ήταν πάνω από το επιτρεπτό και τα ζώα γενικώς φαινόντουσαν ήρεμα και όχι κουρασμένα».
«Είναι ενδεικτικό», ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Καλαϊτζίδου, η οποία συμμετείχε στο κλιμάκιο, «ότι τα άλογα, όχι απλώς δεν ήταν κουρασμένα αλλά ούτε καν ιδρωμένα ενώ είχαν ξεκινήσει τις εργασίες από νωρίς το πρωί και αν δούλευαν σε κακές συνθήκες θα είχαν εμφανή σημάδια κούρασης». Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι «ο κόσμος παρεξηγεί κάποια πράγματα σχετικά με τα άλογα, π.χ. αν τα βλέπουν έξω να βοσκούν μόνα τους ή αν δεν έχουν δίπλα τους νερό, θεωρούν ότι κακοποιούνται».

«Δεν είναι όμως έτσι και ειδικά οι υλοτόμοι που συναντήσαμε, μέλη της ομάδας του Σταυρού νομού Θεσσαλονίκης και κάτοχοι των αλόγων, έδειχναν να αγαπούν και να φροντίζουν τα ζώα τους, το δε φορτίο που σήκωναν ήταν κάτω και μέσα στα όρια του επιτρεπτού», τονίζει η κ. Καλαϊτζίδου προσθέτοντας πως σε περίπτωση που διαπιστώνονταν οποιαδήποτε παράβαση-κακοποίηση, θα ζητούσαν άμεσα να σταματήσει η εργασία, να επέμβει το Δασαρχείο και η αστυνομία και στα ζώα να παρασχεθεί η κατάλληλη περίθαλψη.

«Οι Φορείς μας», καταλήγει η ανακοίνωση, «τάσσονται και αγωνίζονται για τη μη εκμετάλλευση με κάθε τρόπο των ζώων, όμως θεωρούν ότι όσο αυτό είναι ακόμη ένας πολύ μακρινός στόχος θα πρέπει να αγωνίζονται και για τις συνθήκες που ζουν τα ζώα, ώστε αυτά να μην υποφέρουν και βασανίζονται».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play