Η ηγεσία του υπ. Παιδείας στην ΠΔΕΚΜ

Τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να ενημερωθεί από τον περιφερειακό διευθυντή Αλέξανδρο Κόπτση για τα τρέχοντα θέματα των σχολείων της περιοχής ενόψει του αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την ερχόμενη Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η κάλυψη των κενών στη στελέχωση των σχολικών μονάδων μετά και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ανακοινώθηκαν χθες, ζητήματα που προέκυψαν με την καταλληλότητα σχολικών κτιρίων, καθώς και η εφαρμογή στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

propoli

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνεχάρη τα στελέχη και το προσωπικό της διεύθυνσης εκπαίδευσης για τη δουλειά τους, καθώς τη διαβεβαίωσαν πως όλα τα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία θα ανοίξουν χωρίς προβλήματα. “Δεν είναι μόνο το άνοιγμα των σχολείων αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε το τελευταίο διάστημα, όπως η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Είναι ένα μέτρο που εμείς το πιστεύουμε πραγματικά , το στηρίζουμε, πλην όμως υπήρχαν κάποιες πολύ σημαντικές πρακτικές δυσκολίες -και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας- όσον αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής αυτού του μέτρου. Εσείς καταφέρατε το ακατόρθωτο και σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια”, είπε η υπουργός.

“Την Τετάρτη λέμε ότι θα πάμε καλά, θα προσπαθήσουμε για καλύτερα και την επόμενη χρονιά η υπουργός έχει βάλει στόχους για επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να ξέρουν και οι εκπαιδευτικοί πολύ νωρίτερα πού θα βρίσκονται την επόμενη χρονιά”, ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Από την πλευρά του ο κ. Κόπτσης ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς “ο αριθμός των αναπληρωτών ξεπέρασε κατά πολύ τον περσινό και αγγίζει τα όρια όλων όσων ζητήσαμε, ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής είναι σχεδόν διπλάσιος από πέρυσι”.

Μετά την συνάντηση η κ. Κεραμέως, η κ. Ζαχαράκη και η γενική γραμματέας του υπουργείου Αναστασία Γκίκα βράβευσαν τους μαθητές που μετείχαν και διακρίθηκαν στην 1η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής και σε άλλους μαθητικούς διαγωνισμούς.
“Είμαστε εδώ γιατί για εμάς είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε ένα μήνυμα υπέρ της αριστείας”, τόνισε η υπουργός πριν απονείμει τα βραβεία στους μαθητές. “Όταν λέμε αριστεία”, εξήγησε, “εννοούμε τη θέληση να ξεπερνάει κανείς τον εαυτό του, να ξυπνάει το πρωί και να λέει ‘θα γίνω καλύτερος από αυτό που είμαι’ και η συμμετοχή σε τέτοιους διαγωνισμούς -πανελλήνιους και διεθνείς- κάνει πράξη την αριστεία με αυτήν ακριβώς την έννοια”.

Η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας συστηματικά επιδιώκει να περάσει ένα μήνυμα στήριξης αυτών των πρωτοβουλιών. “Θεωρούμε ότι πραγματικά προσφέρουν πάρα πολλά στους μαθητές και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να απλοποιήσουμε τουλάχιστον το πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι αποστολές των μαθητών για τέτοιους διαγωνισμούς, όταν αυτοί πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Έχουμε ήδη δώσει εντολή στις υπηρεσίες να θεσπίσουν ένα νέο πλαίσιο, πιο ευέλικτο, πιο αποκεντρωμένο, όσον αφορά τη συμμετοχή μαθητών σε τέτοιους διεθνείς διαγωνισμούς, θα καταστήσουμε πολύ πιο εύκολη αυτή τη συμμετοχή”, διαβεβαίωσε.

Η υπουργός συνεχάρη τους μαθητές “που υπερέβαλαν εαυτόν και παράλληλα με τις μαθητικές τους υποχρεώσεις αφιερώθηκαν σε ένα έργο που από ό,τι φαίνεται αποδίδει καρπούς”, καθώς και τους τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες των μαθητών και τους διοργανωτές των διαγωνισμών που “συνδράμουν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια”.
Η 1η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το χρονικό διάστημα 14-18 Ιουλίου 2019. Στη Βαλκανιάδα πήραν μέρος δέκα ομάδες μαθητών από την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σλοβενία και την Ελλάδα.

Η Βαλκανιάδα διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Η Ελληνική ομάδα αποτελούνταν από τις μαθήτριες Δασκοπούλου Ελένη, μαθήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια, Αποστολίδου Αθηνά, μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, Αργυρώ Σπανού, μαθήτρια της Νέας Παιδείας Χαλανδρίου και τον μαθητή Παπάρα Δημήτριο, μαθητή του Κολλεγίου Ανατόλια, που είχαν διακριθεί στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικής 2019 της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Η Ελληνική ομάδα απέσπασε 1 αργυρό μετάλλιο, με τον Παπάρα Δημήτριο, 1 χάλκινο μετάλλιο με τη Δασκοπούλου Ελένη και μια εύφημο μνεία με την Αποστολίδου Αθηνά.
Σμαρώ Αβραμίδου

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading