Στο επίκεντρο σύσκεψης η Χαλκιδική ως ζώνη υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά

Στη Χαλκιδική αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες στρέφει την προσοχή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

propoli

Συζήτηση για το θέμα έγινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στην Αττική.

“Η ζώνη υψηλού κινδύνου για την Κεντρική Μακεδονία είναι η Χαλκιδική. Εκεί έχουμε πάρα πολύ μεγάλη βλάστηση, τα πεύκα και τα υπόλοιπα δέντρα φτάνουν μέχρι την παραλία. Εκεί είναι η ζώνη υψηλού κινδύνου για την Περιφέρεια, επειδή υπάρχουν και παιδικές κατασκηνώσεις και πολύς κόσμος, καθώς είναι ένα τουριστικό θέρετρο, από τα πρώτα στην Ελλάδα” τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Κιλκίς, Παύλος Θωμαΐδης, από την παράταξη της διοίκησης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ζώνες υψηλού κινδύνου είναι καταγεγραμμένες και υπάρχουν στα σχέδια. Ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν επιτόπου επισκέψεις από μεικτά κλιμάκια των υπηρεσιών της Περιφέρειας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται από τον σχεδιασμό, είτε εκμέρους των δήμων για την πραγματοποίηση καθαρισμών είτε από την πλευρά ιδιωτών, που υποχρεούνται να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους.

«Αυτά πρέπει να γίνουν προληπτικά, ούτως ώστε να μην τρέχουμε εκ των υστέρων»

“Αυτά πρέπει να γίνουν προληπτικά, ούτως ώστε να μην τρέχουμε εκ των υστέρων. Με αφορμή τώρα αυτή τη μεγάλη καταστροφή, αυτή την τραγωδία στην Αθήνα, που πραγματικά είναι μια μεγάλη εθνική συμφορά, χτυπά ένα καμπανάκι για να δούμε κατά πόσο έχουμε ετοιμότητα στην πράξη” πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αθηνά Αηδονά, εξέφρασε αγωνία και προβληματισμό, με αφορμή τα γεγονότα στην Αττική και τόνισε: “είμαι σίγουρη ότι αυτό θα κινητοποιήσει γενικά και την Περιφέρεια και όλες τις Περιφερειακές Ενότητες”, προς την κατεύθυνση να διαπιστωθεί και από τα συντονιστικά όργανα και από όλους τους φορείς, ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και εκτάκτων καταστάσεων. Στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε την ανάγκη αυτό να γίνει με συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο Θανάσης Μπασδάνης από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” ανάφερε, μεταξύ άλλων: “τρέμει η ψυχή μου όταν σκέφτομαι τις παιδικές κατασκηνώσεις, που είναι οργανωμένες, αλλά γύρω- γύρω υπάρχει τεράστιο πευκοδάσος”. Ζήτησε, άλλωστε, να ληφθεί πρωτοβουλία για να υπάρξουν προληπτικά μέτρα και επιχειρησιακά σχέδια εξόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “Αυτά τα σχέδια υπάρχουν” απάντησε η κ. Αηδονά.

Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” επισήμανε ότι η σημερινή “είναι μια μέρα περισυλλογής και θλίψης” και ανέφερε ότι “η χώρα είναι ανοχύρωτη, στο έλεος των ασύμμετρων φαινομένων και των ασύμμετρων απειλών”.

“Κάθε φτωχός και η μοίρα του” είπε και πρόσθεσε ότι “η μνημονιακή φτώχεια απειλεί την ασφάλεια της χώρας”.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη “Συμμετέχω”, σχολίασε: “μετά από κάποια καταστροφή πάντα προβληματιζόμαστε και λέμε τι να κάνουμε, με έναν τρόπο αποσπασματικό και πρόχειρο. Νομίζω ότι η υπόθεση πολιτική προστασία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την κοινωνία και την πολιτεία. Πρέπει να επαναπροσδιοριστούν ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες για την πρόληψη και την προστασία από τις μείζονες απειλές όπως οι πλημμύρες και η φωτιά”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Loading