Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για το γραφικό περιβάλλον GNOME

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για το γραφικό περιβάλλον GNOME

Το μεγαλύτερο συνέδριο στην Ευρώπη, που αφορά προγραμματιστές και χρήστες του γραφικού περιβάλλοντος GNOME, καθώς και φίλους του ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοικτού κώδικα, με τίτλο GUADEC, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το 20ο GUADEC (GNOME Users and Developers European Conference)  που αποτελεί συνδιοργάνωση του GNOME Foundation και του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου 2019 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και σε αυτό θα συμμετάσχει πλήθος επιστημόνων, προγραμματιστών και φίλων του ανοιχτού λογισμικού από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ένας από τους ιδρυτές του GNOME, ο Federico Mena Quintero.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Luis Falcón, M.D., B.Sc, κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής και Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ  και της Ιατρικής (από το IUCS στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής). Είναι ο ιδρυτής του GNU Solidario, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρέχει υγεία και εκπαίδευση με ελεύθερο λογισμικό και τίτλος της ομιλίας του θα είναι «GNU HEALTH: Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας για ένα παγκόσμιο και ανώτερο Σύστημα Δημόσιας Υγείας».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου GUADEC οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δεκάδες ομιλίες, workshops και hack events για θέματα όπως ανάπτυξη εφαρμογών και deployment, προστασία απορρήτου και ασφάλεια, οργάνωση και διακυβέρνηση του έργου GNOME και χρήση του GNOME από τους χρήστες.

Το GNOME είναι ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας για λειτουργικά συστήματα GNU/Linux και συμβατά με το Unix. Περιλαμβάνει μια συλλογή από προγράμματα που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες ενός σύγχρονου υπολογιστικού περιβάλλοντος και είναι κατάλληλο για χρήση στο σπίτι, στο γραφείο αλλά και σε επιχειρήσεις.

Παρέχει επίσης μια ισχυρή πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών για προγραμματιστές. Όλο το λογισμικό είναι ελεύθερο και το GNOME αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από εθελοντές αλλά και επαγγελματίες.

Προς τιμήν της 20ης διοργάνωσης του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, η επόμενη έκδοση του GNOME, η 3.34, θα πάρει το όνομα της πόλης, ενώ για τη διοργάνωση φιλοτεχνήθηκε και ιδιαίτερο λογότυπο με τα κύρια τοπόσημά της.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play