«Ταφόπλακα για την οικονομία το χωροταξικό»

«Ταφόπλακα για την οικονομία το χωροταξικό»

Του Σταμάτη Βαλασιάδη

«Εφιάλτη» χαρακτηρίζουν το περιφερειακό χωροταξικό 310 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, θεωρώντας «καταστροφικές» τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο της 2ας Ιουλίου και «χειρότερες της απόφασης» του 2015.

«Θεσμοθετούν επίσημα τις βίαιες μετεγκαταστάσεις-λουκέτα και τις νέες Σεβέζο στον αστικό ιστό για πρώτη φορά» επισημαίνουν όσοι αντιδρούν, κάνοντας λόγο για «κενές λέξεις» που «συνειδητά ψηφίζονται». Όπως τονίζουν, σχολιάζοντας τις επικαιροποιημένες προτάσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: «Χρησιμοποιώντας τη λέξη “αντιμετώπιση” αντί της λέξης “παραμένουν”  οι άτυπες ζώνες δεν σώζονται», ενώ για τις δύο κυβερνητικές τροπολογίες εξηγούν πως «δεν σώνεται κανείς, ούτε με μικρές παρατάσεις, ούτε τα ακίνητα με 12-20 χρόνια χωρίς χρήσεις γης, ούτε οι επιχειρήσεις που είναι σε ασύμβατες χρήσεις γης».

Χωροταξικό: «Ερημώνουν για παράνομους λόγους τη δυτική Θεσσαλονίκη»

«Διαλύουν τις επιχειρήσεις και ερημώνουν για παράνομους λόγους τη δυτική Θεσσαλονίκη. Φέρνουν συνειδητά το διχασμό και τη διχόνοια. Άλλα ισχύουν στην Αθήνα και την ΕΕ, άλλα θεσμοθετούν στην ανατολική Θεσσαλονίκη, άλλα στην Κ. Μακεδονία και στην υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τυχαία;» λένε οι επιχειρήσεις, που ζητούν να ακουστούν, καθώς «η ανάπτυξη μόνο με επενδύσεις επιτυγχάνεται».

Πέντε φορές συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες επιχειρήσεις, πολιτικοί, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, υπουργοί, ευρωβουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώσεις πολιτών, και «όλοι συμφώνησαν για το πρόβλημα των καταστροφικών διατάξεων και την ανάγκη διόρθωσης» με βάση αυτά που ισχύουν στην Αττική και σε όλη την ΕΕ.

«Χάρες και δωράκια»

«Συνειδητά δεν διορθώνεται τρία χρόνια τώρα. Γίνονται “χάρες και δωράκια” σε συμφέροντα. Καταστρέφεται η παραγωγική βάση και ταυτόχρονα γίνονται σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση, για να μην πάρουν μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων τους, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία Σεβέζο μέχρι 1/6/2015. Δίδεται “δώρο” στη β΄ προβλήτα χωρίς τίμημα το επιχειρηματικό κέντρο αξίας 500 περίπου εκατ. ευρώ δυτικά από τους Λαχανόκηπους. Ακόμη και “ταγός” επιχειρήσεων διαφημίζει τα κενά γήπεδα των οργανωμένων θυλάκων, σε βάρος του 90% των μονάδων που βρίσκονται εκτός αυτών. “Φιμώνονται” τα ΜΜΕ, ως απότοκος της διαρροής της απίστευτης μελέτης εναντίον όσων αντιδρούν στην υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι δημόσιες οι χορηγίες “σιωπής”. Επαίρονται για την ανάπτυξη και την ίδια στιγμή “σκοτώνουν” την παραγωγή» καταγγέλλουν στην Politik οι 310 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών, που επισημαίνουν ότι το προτεινόμενο χωροταξικό:

  1. «Αντί να επιβάλλει –όπως οφείλει από το 2015– εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης τη νομοθεσία Σεβέζο 2012 για την υψηλή όχληση και τα μέτρα συμβίωσης με τον αστικό ιστό, επιβάλλει παράτυπα ζώνες και μια ακτίνα χιλιομέτρων χωρίς ζωή –χωρίς σχολεία, παιδικούς σταθμούς, επενδύσεις– και προσπαθεί να επιβάλλει ειδικό χωρικό σχέδιο και νέες εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης στον αστικό ιστό δυτικά της πόλης (Καλοχώρι, Ιωνία). Στην Αθήνα και σε όλη την ΕΕ δεν προβλέπεται ερήμωση εκτός των ορίων των εγκαταστάσεων.
  2. Και ταυτόχρονα βάζει λουκέτο σε χιλιάδες παραγωγικές μονάδες χαμηλής και μέσης όχλησης σε όλη την ΠΚΜ που υποχρεώνονται σε μετεγκατάσταση μέχρι και μετά τις 31/12/2017. Στην Αθήνα το ρυθμιστικό αποδέχεται και ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την παρουσία και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η χαμηλή και μέση όχληση κρίνεται συμβατή και προτρέπεται αυτόματα στον ιστό της μεγαλούπολης· εδώ όχι» καταλήγουν οι «310» της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, που απασχολούν 15.000 εργαζομένους και οι πωλήσεις τους –πολλά δισ. ευρώ το χρόνο– είναι το μισό ΑΕΠ της ΠΚΜ.

Τέλος, δηλώνουν πως έχουν μαζί τους –ενυπόγραφα– 8 βουλευτές Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, τους 4 ευρωβουλευτές, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με τους 38 δήμους, 5 δήμους με 400.000 κατοίκους και 4 οικονομικούς φορείς με 70.000 μέλη.

Αναρωτιούνται: «Για μας που δημιουργούμε εδώ, αλλά και για τις επόμενες γενιές, υπάρχει κράτος δικαίου; Υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία; Συμφέροντα τα υποκινούν. Δεν το διορθώνουν οι περιφερειακοί άρχοντες». Και προτείνουν: «Υπάρχει όραμα και εφικτές λύσεις χωρίς κόστος. Να υλοποιηθεί το δόγμα της ισόρροπης ανάπτυξης δυτικά-ανατολικά, να γίνει το επιχειρηματικό κέντρο στους Λαχανόκηπους, να γίνει ο εμπλησμός και να καθαρίσει ο βούρκος».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Loading

Play