Την κατασκευή 18 σχολείων χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Την κατασκευή 18 σχολείων χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Την κατασκευή 18 σχολείων χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με κονδύλια που εξασφάλισε από ευρωπαϊκούς πόρους, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας, που είχε για το θέμα με τους δήμους της περιφέρειας.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε χαρακτηριστικά ότι εξασφαλίστηκαν 43 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση εννέα έργων κατασκευής σχολείων που έχουν ξεκινήσει, αλλά και η κατασκευή εννέα ακόμη νέων σχολικών μονάδων. Συνολικά τα σχολεία που θα δημιουργηθούν είναι έξι νηπιαγωγεία, ισάριθμα δημοτικά, τέσσερα γυμνάσια και δύο λύκεια και συνολικά θα εξυπηρετούν τις ανάγκες περίπου 5.000 μαθητών σε όλη την περιφέρεια.

Συγκεκριμένα ξεκίνησαν και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα στο 4ο νηπιαγωγείο Νέας Καλλικράτειας, το 4ο νηπιαγωγείο Νέων Μουδανίων, το 9ο νηπιαγωγείο Περαίας, το ολοήμερο νηπιαγωγείο Νέας Φώκαιας, το λύκειο Διαβατών, το 5ο νηπιαγωγείο Νέων Μουδανίων, το 5ο δημοτικό σχολείο Περαίας, το 5ο δημοτικό σχολείο Θέρμης Τριαδίου και το 2ο δημοτικό σχολείο Παλαιοκάστρου. Παράλληλα τα έργα που θα ξεκινήσουν από την αρχή είναι το 1ο ολήμερο δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο Εξοχής, το 3ο νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών, το 24ο δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο Ιερισσού, το 2ο γυμνάσιο Πεύκων, το γυμνάσιο – λύκειο Κασσανδρείας και το δεύτερο δωδεκαθέσιο γυμνάσιο Θέρμης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, σημείωσε ότι η Περιφερειακή ‘Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) κατέγραψε τις ανάγκες στον τομέα της σχολικής στέγης σε όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη τη νέα παρέμβαση της Περιφέρειας.

Παράλληλα κατήγγειλε ότι “δεν υπάρχει επίσημη κρατική κυβερνητική πολιτική, που να μας έχει γνωστοποιηθεί πανελλαδικά” στον τομέα της σχολικής στέγης και πρότεινε “να δημιουργηθεί ένα καλάθι πόρων και στη συνέχεια, αφού διανεμηθούν τα χρήματα στις 13 περιφέρειες, να γίνει μια σοβαρή παρέμβαση για οικόπεδα τα οποία διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν επειδή κηρύχθηκαν οι απαλλοτριώσεις, δεν καταβλήθηκαν τα τιμήματα και αίρεται η απαλλοτρίωση μετά την πάροδο 18μήνου”.

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι οι εκτάσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιοχές στις οποίες τα σχολεία λειτουργούν σε διπλοβάρδια, ενώ μαθητές στεγάζονται σε κοντέινερ. Μια τέτοια περιοχή, όπως σημείωσε, είναι ο Εύοσμος Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να επαναπροκηρυχθεί το (πρόγραμμα) ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας, να διατεθεί ένα τμήμα από το πρωτογενές πλεόνασμα για την κατοχύρωση μέσω απαλλοτριώσεων των απαραίτητων για την ανέγερση των σχολείων αστικών εκτάσεων και ο οργανισμός Κτιριακές Υποδομές να προβεί σε λήψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την εφαρμογή προγράμματος σχολικής στέγης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταφορά των μαθητών, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι “η Περιφέρεια κάνει τον τροχονόμο ανάμεσα στο υπουργείο και τους μεταφορείς” και επανέλαβε την ανάγκη η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη να φέρει τροποποιήσεις στον σχετικό νόμο. Σχετικά με τα ΣΔΙΤ, ζήτησε να ξεκολλήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε όσα έργα δεν μπορούν να γίνουν με δημόσια κονδύλια, γιατί πλέον δεν υπάρχουν κονδύλια, να γίνουν με τη συμμετοχή ιδιωτών.

Στο πλαίσιο αυτό έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την αλλαγή του φωτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να αντικατασταθούν τα παλαιά φωτιστικά με λαμπτήρες τύπου LED με τους οποίους εξοικονομούνται πόροι σε ποσοστό 70%. Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, το θέμα αυτό δεν έχει προχωρήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, καθώς κόλλησε μετά από δύο υπουργεία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play